- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Jo, det står i lagboken!

Posted By tina On 8 maj 2012 @ 13:45 In färskost,labneh,lammfärs,rödbetor,salladsvariant | 31 Comments

Ganska exakt ett halvår efter alla andra i matbloggssvängen smakade jag i helgen labneh för allra första gången. Avrunnen getyoghurt. Till utseendet ser det ut som små mozzarellaostar, eller kanske kokta små ägg. Till smaken, tja, en krämig tjock färskost som smakar getost? Eftersom jag inte riktigt vet hur jag ska ge en rättvis beskrivning av labnehn, så gör jag det jag önskar någon gjort med mig för länge sen. Jag inför tvång på att smaka! Ni måste helt enkelt gå till affären och köpa detta, eller göra egen [1]. M-å-s-t-e, är det uppfattat?

Lammfärsspett och en sallad med labneh
och rostade rödbetor

600 g rödbetor
knappt 0,5 dl rapsolja
1 msk flingsalt
blandad sallad, t ex ruccola och rödbetsskott
labneh
timjan, svartpeppar
Lammfärsspett:
450 g lammfärs
2 klyftor vitlök
0,5 tsk salt
0,5 tsk spiskummin
1 krm svartpeppar

Skala rödbetorna och dela i mindre bitar. Blanda med olja och flingsalt i en ugnsform. Rosta i 225 grader tills de är mjuka (ca 30 min). Blanda samman lammfärssmeten och forma åtta avlånga rullar som träs på spett. Grilla eller stek i lite olja. Servera salladen på ett stort fat, toppa med rödbetor och labneh, svartpeppar och lite timjan. Servera med lammfärsspetten.


31 Comments (Open | Close)

31 Comments To "Jo, det står i lagboken!"

#1 Comment By sofie mumsfillibaba On 8 maj 2012 @ 16:03

Ahhh…. Köpte lammfärs och tänkte bjuda en kompis på moussaka senare i veckan. Men ska kanske styra om mina planer. Om jag vågar!!;)

#2 Comment By tina On 8 maj 2012 @ 16:07

Haha, en färsfavorit-i-repris? ;-)

#3 Comment By Mårtenssons kök On 8 maj 2012 @ 16:21

Labneh??? Vågar nästan inte erkänna det efter det du skrivit, men det har vi inte ens hört talas om!
Finns getyoghurt i ”vanliga” mataffärer? För vi måste ju absolut prova, på din beskrivning låter ju helt makalöst gott!

#4 Comment By tina On 8 maj 2012 @ 16:30

Mårtenssons kök: Getyoghurt finns att få tag på bl a här: [2] under Återförsäljare. Men det är nog lättare att få tag på Labneh. Sevans labneh finns (eller finns att ta in) på Willys och City gross, säkert i många utrikisk-mat-butiker också.

#5 Comment By Josefina On 8 maj 2012 @ 17:20

Härlig mat, kram! Ett mail kommer förresten!

#6 Comment By tina On 8 maj 2012 @ 18:30

Josefina: Du är härlig! <3

#7 Comment By Emmy On 8 maj 2012 @ 18:32

Okej, ordern uppfattad! ;-) Aldrig hört talas om labneh, men på din beskrivning förstår jag att jag måste testa.

#8 Comment By tina On 8 maj 2012 @ 18:33

Emmy: Precis, måste som i m-å-s-t-e!

#9 Comment By anna On 8 maj 2012 @ 18:42

Gott!

#10 Comment By tina On 8 maj 2012 @ 18:43

Anna: Deklart!

#11 Comment By Helena On 8 maj 2012 @ 19:05

Kylvara? Så man vet var man ska leta i affären menar jag…

#12 Comment By Kim On 8 maj 2012 @ 19:50

Alright boss! Uppfattat! Jakten har startat.

#13 Comment By Ann-Louise On 8 maj 2012 @ 20:35

Labneh, labneh, labneh… vart 17 hittar jag det… Jag har även planer på att köpa apelsinvatten och sumac och då får jag väl helt enkelt köpa på mig labneh oxå.

#14 Comment By Plommonet On 8 maj 2012 @ 21:47

Jag tror minsann att detär dags för mig att övertala mamma att vi ska åka till Göteborgs Orienthus snart igen. Har du varit där någon gång? Rena lekstugan för en mattokig! =D

#15 Comment By tina On 8 maj 2012 @ 22:22

Helena: Det törs jag inte svara på, kan nog vara lite olika. Tror att Sevan säljer den som kylvara, fast den egentligen klarar sig framme. Säkrast att fråga tror jag!

Kim: Hurra!

Ann-Louise: Sumac! Vad är det? Jag säger som jag svarade här högre upp:Sevans labneh finns (eller finns att ta in) på Willys och City gross, säkert i många utrikisk-mat-butiker också.

Plommonet: Tror inte det, men det låter spännande, var ligger den?

#16 Comment By Emilia On 9 maj 2012 @ 08:39

Spännande! Undra om den går att få tag på i Helsingfors…Måste kollas upp.

#17 Comment By Sandra On 9 maj 2012 @ 18:09

Labneh finns i kyldisken men inte alla butiker har tagit hem den än så man kan få fråga efter den.

Sumac är en syrlig rödaktig krydda som ofta används till sallader. Den görs på torkade sumacbär. Supergod!

#18 Comment By Moma On 9 maj 2012 @ 18:52

Smakar den åt fetaost-hållet eller mer som chevreost?

#19 Comment By tina On 9 maj 2012 @ 18:53

Emilia: Annars får du börja importera!

Sandra: Tack!

Moma: Precis mittimellan skulle jag nog säga! :-)

#20 Comment By Nässelblom & choklad On 10 maj 2012 @ 10:18

En order som inte kan sägas emot efter den här beskrivningen. Själv äter jag inte kött, men övriga familjemedlemmar gillar nog det här. Kikade lite på de länkade labnehrecepten, men de är så olika att det är svårt att veta vad som blir bäst. Får väl kika i kyldisken i mina butiker, men de är inte direkt kända för att ha så brett utbud. Rätten ser i alla fall väldigt god ut!

#21 Comment By tina On 10 maj 2012 @ 21:06

Nässelblom&choklad: Hoppas du hittar, fråga annars vetja!

#22 Comment By Fröken Dill On 13 maj 2012 @ 08:27

Spännande – aldrig testat!

#23 Comment By tina On 14 maj 2012 @ 08:15

Fröken DIll: Se till att du får tillfälle att testa vetja!

#24 Comment By KarinW On 17 maj 2012 @ 18:44

Den där yoghurten ska jag spana efter när jag kommer till någon stor stad, spännande!

#25 Comment By tina On 17 maj 2012 @ 19:48

Karin: Fråga efter labneh på Citygross eller Willys!

#26 Pingback By Picki, Matgeek och Poden S01E03 – Det där avsnittet om yoghurt | Matgeek On 5 oktober 2012 @ 20:22

[...] veckans recept: – Hemgjord yoghurt – Kardemummabullar – Och här är ett fantastiskt recept på lammfärsspett och sallad med rödbetor och labneh från [...]

#27 Pingback By Hej Itunes! | pickipicki On 6 oktober 2012 @ 10:09

[...] Hemgjord yoghurt Lammfärsspett och sallad med labneh och rödbetor Världens godaste mangosmotti Johans kardemummabullar Publicerad i podcast, yoghurt | Inga [...]

#28 Comment By Victoria On 3 januari 2013 @ 17:11

Vi hittade lamfärs idag när vi var och handlade mat. Jag tänkte mig en arabisk variant just med spiskummin. Jag äter inte kött, men kan tänka mig att prova detta. Vilken tur jag har som hittade till din superfina sida. Vi skall prova ditt recept. Snygga bilder!

#29 Comment By tina On 3 januari 2013 @ 17:15

Victoria: Vad kul att du hittat hit och ska testa receptet! Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar och tack för fint beröm.

#30 Comment By Isflingan On 7 augusti 2013 @ 13:31

Äntligen har jag fått användning av burken med labneh jag köpte. Den här salladen var helt gudomligt god! :)

#31 Comment By tina On 11 augusti 2013 @ 16:49

Isflingan: :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/05/jo-det-star-i-lagboken/

URLs in this post:

[1] göra egen: http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=labneh+recept&ie=UTF-8&oe=UTF-8

[2] : http://www.dalsspira.se/

Copyright © 2008-2009 pickipicki