- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Sparris och hollandaise

Posted By tina On 10 maj 2012 @ 08:34 In radiomat,sås,sparris | 8 Comments

Lyllos mig! Vet ni varför? Jo, för idag äter vi färsk sparris med hollandaisesås till frukost i P4 Morgon Uppland [1]. Först vispar jag så ihärdigt att det hamnar inom kategorin morgongympa, sen äter jag den godaste förrätten frukosten av dem alla.

Sparris med hollandaisesås
2 knippen färsk grön sparris
3 äggulor
150 g smör
1 msk kallt vatten
2 msk pressad citronsaft
1 nypa salt resp vitpeppar

Smält smöret och låt svalna. Vispa äggulor kraftigt i ett kärl i ett hett vattenbad tills äggulorna tjocknat. Tillsätt vattnet och fortsätt vispa. Lyft bort från vattenbadet. Häll sedan ned avsvalnat smör (lite i taget!) i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaksätt med saft från citron, salt och peppar. Ansa sparrisen. Lägg ner i lättkokande lättsaltat vatten ca 3 min, beroende av tjocklek. Lyft upp med hålslev och servera med hollandaisesås.


8 Comments (Open | Close)

8 Comments To "Sparris och hollandaise"

#1 Comment By Emilia On 10 maj 2012 @ 09:58

Drömde i natt att jag lagade hollandaise och den skar sig hur jag än gjorde. Tillslut var det en rostliknande sörja med 5 stekta ägg flytande i den. Din verkar onekligen godare :)

#2 Comment By Designing good life – Sarah On 10 maj 2012 @ 11:39

Låter ljuvligt gott!

#3 Comment By Hanna On 10 maj 2012 @ 13:47

Verkligen lyllos dig!

#4 Comment By Kim On 10 maj 2012 @ 20:46

Men, jag tänker att det är assvårt att göra hollandiase? Eller är det bara jag som skrämt upp mig själv. Får nog ta och testa för man har ju hört om en ljuva kombon sparris och hollandaise förr…

#5 Comment By tina On 10 maj 2012 @ 21:05

Emilia: Hehe!

Sarah: Det är ju ofrånkomligen gott!

Hanna: Ibland så. :-)

Kim: FOlk är generell mer rädda för såser som slutar på -aise. Det behöver man inte vara.

#6 Comment By Mårtenssons kök On 10 maj 2012 @ 21:20

Lyllos absolut!

#7 Comment By Emmy On 10 maj 2012 @ 23:09

Sparris måste var en bit av himlen som ramlat ned!
Testa vit sparris med hollandaise, rostade hasselnötter, rivet citronskal och råriven rödbeta. En finfin förrätt :-)

#8 Comment By tina On 11 maj 2012 @ 06:41

Mårtenssons kök: :-)

Emmy: :-) Det var fin poesi, och gott låter det med!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/05/sparris-och-hollandaise/

URLs in this post:

[1] P4 Morgon Uppland: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=323

Copyright © 2008-2009 pickipicki