- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Startskottet för sparris

Posted By tina On 6 maj 2012 @ 08:33 In pickipicki,sparris | 16 Comments

Att såhär i början av maj gå från vinterförrådet till ett skafferi som rymmer primörer av alla dess slag är lite som att pånyttfödas igen. Färsk sparris tillhör definitivt kategorin råvaror-jag-längtat-efter. Att startskottet äntligen gått firar med en sparrisrisotto som ger hopp om att det blir sommar i år med. Hurra för det. Jo jag lovar, det går faktiskt inte en vinter utan att jag tvivlar om den saken.

Sparrisrisotto
5 dl risottoris, ex.vis Arborio
1-1,5 l grönsaksbuljong
2 msk smör
2 msk rapsolja
2 st schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
ev salt
svartpeppar
1,5 dl riven parmesanost
2 buntar färsk grön sparris
pynt: citronzest, hyvlad parmesan,
pinjenötter, lufttorkad skinka

Koka upp buljongen. Fräs finhackad lök och vitlök i 1 msk smör och 2 msk olja, löken ska bli mjuk utan att få färg. Låt riset fräsa med ett par minuter så att riskornen blir glansiga. Tillsätt vin och låt allt koka in. Tillsätt därefter varm buljong i omgångar så att det täcker, låt koka in och upprepa därefter proceduren. Rör regelbundet. Under tiden, koka sparrisen i lättsaltat vatten, ung 3 min. Dela i mindre bitar, spar några hela att garnera med. När riset börjar bli färdigkokt men fortfarande har lite kärna kvar, späd med en liten skvätt buljong. Dra risotton från plattan och rör ner riven ost och en liten klick smör. Risotton ska vara krämig (hellre för lös än stabbig). Rör ner den hackade sparrisen. Smaka av med svartpeppar och ev salt. Pynta med sparris, lufttorkad skinka, citronzest och hyvlad parmesan. Serveras genast. Receptet räcker till 4 personer, kan serveras i mindre portion som förrätt.


16 Comments (Open | Close)

16 Comments To "Startskottet för sparris"

#1 Comment By sofie mumsfillibaba On 6 maj 2012 @ 11:02

Gud så gott!! Inte ätit en sparris ännu. Men snart! Hurra för vårens skafferi!

#2 Comment By Katarina On 6 maj 2012 @ 11:21

Risotto är ju bara så gott och med sparris i blir den ännu bättre! Önskar dig en skön söndag!

#3 Comment By Emilia On 6 maj 2012 @ 13:04

Lagade med en sparrisrisotto häromdagen. Visst är det underbart gott! :)

#4 Comment By I huvudet på Elvaelva On 6 maj 2012 @ 14:08

Och så vackert med de två röda rosorna på tallriken!

#5 Comment By Kim On 6 maj 2012 @ 14:40

Ja nu jäklar ska här frossas i sparris! Har ett knippe i kylen som bara väntar på att få ätas upp. Jag svär, de ropar efter mig.

#6 Comment By Magnus på Matlyckan On 6 maj 2012 @ 22:04

Så gott med risotto. Måste genast köpa ny sparris och en bit parmesan.

#7 Comment By tina On 6 maj 2012 @ 22:28

Sofie: Ja, hurra!

Katarina: Tack så mycket, söndagen har varit fin. Detsamma!

Emilia: Ja, eller hur!

Elvaelva: :-)

Kim: Såklart dom gör! :-D

Magnus: Ja, det måste du!

#8 Comment By Plommonet On 7 maj 2012 @ 09:17

Nu har det varit sparrispremiär även i min mage – fast för mig blev det helt enkelt grillad sparris, på utegrill av bästa Plommonpappan. Hurra! =D

#9 Comment By tina On 7 maj 2012 @ 09:25

Plommonet: Hurra vad gott! Det enklaste är det bästa!

#10 Pingback By Veckans länkkärlek v 18 | Matgeek On 7 maj 2012 @ 14:09

[...] år ska det bli annorlunda. Tack vare att Tina på PickiPicki skrivit om att startskottet för sparrissäsongen nu gått Boltade jag inte bort mig (eller tvärtom, han tjuvstartade ju). På min fråga om var man [...]

#11 Comment By Hanna On 8 maj 2012 @ 15:20

Ja, tack och lov att sparrisen är här, då finns det hopp om livet (sommaren) trots att jag saknade vantarna i helgen, så kallt var det här. Brr…

#12 Comment By tina On 8 maj 2012 @ 15:33

Hanna: Ja lite värme på det här tack!

#13 Comment By milla On 12 maj 2012 @ 23:15

Vad gott med sparris och risotto

#14 Comment By tina On 14 maj 2012 @ 08:16

Milla: Ja, mycket! :-)

#15 Comment By Isflingan On 20 mars 2013 @ 14:17

Detta var dagens middag, mums så gott :) nästa gång tror jag dock jag serverar den med ugnsbakad eller grillad fisk.

#16 Comment By tina On 20 mars 2013 @ 14:37

Isflingan: Åh, grillad fisk låter ju fantastiskt gott!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/05/startskottet-for-sparris/

Copyright © 2008-2009 pickipicki