- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Färskpotatis i mitt hjärta

Posted By tina On 7 juni 2012 @ 17:25 In färskpotatis | 18 Comments

Imorse när vi hade tema färskpotatis i P4 Morgon Uppland [1] passade vi på att laga Norrlandstacos [2]. Det är ett prima sätt att låta den allra första svenska potatisen göra entré i fint sällskap. Ett annat bra sätt är att rosta de små färskpotatisarna hela i ugn, på hög värme tillsammans med generösa mängder olja och flingsalt. Sen finklipper man ner hela hushållets utbud av gröna örter, för att man vet att det är det värt.

Örtbakad färskpotatis
1 kg färskpotatis
0,5 dl rapsolja
1 msk flingsalt
blandade färsk örter (ex.vis rosmarin, dill, basilka, gräslök)
svartpeppar

Tvätta potatisen. Halvera störra potatisar och låt de små vara hela. Blanda med olja och salt i en ugnsform. Rosta i mitten av ugnen i 250 grader i ca 30 min. Blanda potatisen med en liten extra skvätt olja, klipp ner färska örter, toppa med svartpeppar.


18 Comments (Open | Close)

18 Comments To "Färskpotatis i mitt hjärta"

#1 Comment By Therese On 7 juni 2012 @ 20:37

I mitt hjärta också!

#2 Comment By Sara W On 7 juni 2012 @ 21:34

Jag gör gärna en liknande rätt, men drar ner på oljan och vänder ner örterna i smält, gärna brynt smör och rör runt bland potatisen när den är klar. Ljuvligt gott! Man måste bara älska färskpotatis!

#3 Comment By Josefina On 7 juni 2012 @ 23:07

Färskpotatis är så gott. Dina med massa örter verkar väldigt goda … Jag gjorde potatissallad på färskpotatis igår (med gräddfil, majonäs, småtomater, gräslök, kapris och rödlök). :)

#4 Comment By Katarina On 8 juni 2012 @ 02:59

Ser så gott ut! Ha en fin fredag!

#5 Comment By tina On 8 juni 2012 @ 07:34

Therese: :-D

Sara: Brynt smör som är så gott, det måste testas!

Josefina: Mmm, hurra för hemgjord potatissallad!

Katarina: :-) Detsamma!

#6 Comment By Lina On 8 juni 2012 @ 09:21

Jo, i mitt hjärta också. Så härligt med färskpotatisen. Längtar redan efter en rejäl surströmmingsklämma med tillbehör som färskpotatis, lök, tomater, gräddfil och dill!

#7 Comment By tina On 8 juni 2012 @ 09:46

Lina: Surströmming! Står fortfarande på min borde-ju-smaka-lista.

#8 Comment By Ansibecki On 8 juni 2012 @ 11:05

Tack för alla fina tips! Nu orkar jag inte vänta på vår egen potatis. Det blir att inhandla lite färskpotatis redan idag. Kan man ha den här på langos tro??? ;)

#9 Comment By Rasmus On 8 juni 2012 @ 15:20

Som sagt, rostad färskpotatis är fantastiskt gott. Kul att du fastnade för det! :)

#10 Comment By Tina On 8 juni 2012 @ 15:25

Ansibecki: Hoho, det frågar du hon som aldrig ätit mangos i hela sitt liv! Men återkom och berätta! :-)

Rasmus: Ja det är det! Det tar lite emot att bekänna, men vi har nog ätit många gånger fler rostad färskpotatis i år än kokt. Det känns som att man ”ska” koka den färska potatisen.

#11 Comment By Tantgroen On 8 juni 2012 @ 21:50

Åh färskpotatis, jisses vad jag längtar!

#12 Comment By tina On 9 juni 2012 @ 08:46

Tant Grön: Håll ut, plötsligt händer det! :-)

#13 Comment By milla On 9 juni 2012 @ 20:26

Färsk potatis är så gott och särskilt de första på säsongen.

#14 Comment By tina On 9 juni 2012 @ 23:11

Milla: Ja, allt man längtat efter hela året smakar ljuvligt så här i början av sommaren.

#15 Comment By Ansibecki On 10 juni 2012 @ 20:16

Nu har jag gjort langos. Fast det blev ingen potatissallad till. Vid närmare eftertanke är det ju faktiskt redan potatis i degen… Goda blev de i vilket fall :) [3]

Förresten. Langos måste du smaka på snarast!

#16 Comment By tina On 10 juni 2012 @ 20:27

Ansibecki: Ja, det måste jag! Tack för länk!

#17 Comment By Rasmus On 10 juni 2012 @ 22:41

Tina: jag tror att många är så inkörda just på att de ”ska” koka färskpotatisen att det inte ens känner till att den går att tillaga på andra sätt. Det är väldigt synd, för jag tycker att den blir mer spännande när den rostas, inte minst pga knaprigheten i skalet. Men kokt är givetvis också oerhört god.

#18 Comment By tina On 11 juni 2012 @ 09:08

Rasmus: Jo, det känns som ”man borde passa på”. Resten av året är kokt potatis inte lika gott. Rostad är alltd gott, men särskilt den färska när man kan rosta dom små hela.


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/06/farskpotatis/

URLs in this post:

[1] P4 Morgon Uppland: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=323

[2] Norrlandstacos: http://www.pickipicki.se/2012/05/en-norrlandsk-kusin-till-tacos/

[3] : http://ansibecki.blogspot.se/2012/06/festivalmat-fodelsedagsmat.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki