- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Studenten och studentskor!

Posted By tina On 5 juni 2012 @ 08:46 In Anna bakar,bakat,student,studentfirande,tårta | 16 Comments

Systern bakar tårtor som ingen annan och det här är hennes högsäsong. Jag vet inte hur många olika sorters tårtor hon är uppe i den senaste dryga veckan, men samtliga jag har smakat har varit kalasgoda. Hon har försett födelsedagsbarn med tårtor de senaste åren, men i år har hon verkligen lyckats toppa formen.  Själv sliter jag mitt hår varje gång jag ska baka något mer avancerat än kanelbullar. Trots detta slog jag igår kväll på stort och bakade det i Uppsala klassiska bakverket studentskor. Efter fasterns recept: mördegsformar fyllda med chokladtryffel som toppas med ljusgrön glasyr. Pilligt var det och fint blev det. Nu kan jag med hedern i behåll gratta alla som tar studenten idag, hurra för er!

Studentskor
4,5 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
200 g smör
1 ägg
Chokladtrýffel:
150 g mörk blockchoklad
3/4 dl vispgrädde
15 g smör
Glasyr:
3 dl florsocker
1-2 msk vatten
2 droppar grön karamellfärg

Arbeta ihop mördegen, för hand eller i maskin. Plasta in mördegen och låt den vila i kylen ca 1 tim. Smält chokladen i vattenbad. Koka upp smör och vispgrädde. Rör ner smör samt grädde i den smälta chokladen. Tryck ut mördegen i formarna, grädda 10-15 min mitt i ugnen i 200 grader. Låt formarna svalna. När de är helt kalla, lossa ur formarna och fyll mördegsformarna med chokladtryffel. Låt stå kallt tills tryffeln stelnat. Blanda florsocker med vatten och karamellfärg och bred ut över chokladtryffeln. Förvara kakorn kallt.


En studentska, flera studentskor. Okej?


16 Comments (Open | Close)

16 Comments To "Studenten och studentskor!"

#1 Comment By Katarina On 5 juni 2012 @ 09:01

Mums, vad fina studentskor!

#2 Comment By Emilia On 5 juni 2012 @ 09:18

Både fina tårta och studentskor! Inte illa! Jag e lite nyfiken på innehållet i tårtan?

#3 Comment By tina On 5 juni 2012 @ 09:23

Katarina: Tack!

Emilia: Passar frågan vidare till systern – vad är det egentligen i studentmössan? Mammans födelsedagstårta häromdan innehöll bla chokladtryffel, rabarber och vaniljkräm, den gick inte av för hackor!

#4 Comment By anna On 5 juni 2012 @ 09:33

Mm man kan ha precis vad man vill, i de här är det skivade jordgubbar på två lager, hemmagjord vaniljkräm och vispgrädde..

#5 Comment By Tina n On 5 juni 2012 @ 10:27

Jättefina! Du kan ju baka också! :)

#6 Comment By Josefina On 5 juni 2012 @ 14:51

Ha, jag såg inte att mössan var en tårta! Först när jag började läsa insåg jag att det var så. :))

#7 Comment By Marja On 5 juni 2012 @ 15:44

Jättevackra kakor och tårtor som du och din syster bakat!

[1]

#8 Comment By Plommonet On 5 juni 2012 @ 16:54

En evig fråga för mig – student-skor eller studentskor (som i kvinnliga studenter)? Misstänker att det är det senare, men det är lite roligare att missförstå. ;)

#9 Comment By Helena mitt i smeten On 5 juni 2012 @ 20:05

Riktigt fina, både tårtorna och studentskorna!

#10 Comment By tina On 6 juni 2012 @ 11:30

Anna: Låter gott!

Tina: Jag fick god assistens! ;-)

Josefina: :-D

Marja: Tack!

Plommonet: Hehe!

Helena: Tack! :-)

#11 Comment By Amy’s piece of cake On 6 juni 2012 @ 15:14

Så fin tårta och studentskor med ;)

#12 Comment By Kim On 6 juni 2012 @ 17:47

Imponerande tårta! Tur att det finns folk som har talang för just tårtbakning, för där går även jag bet.
Studentskorna däremot, de skulle jag kunna ge mig på. Fast helst vill jag bara äta dem…

#13 Comment By tina On 6 juni 2012 @ 19:49

Amy: :-)

Kim: Det är fint att det är relativt mäktiga, räcker med en och räcker med andra ord länge.

#14 Comment By Mårtenssons kök On 6 juni 2012 @ 20:34

Klart det heter studentskor:)
Så fin tårta, nästan synd att sätta kniven i den…

#15 Comment By Sandra On 7 juni 2012 @ 13:32

Hej!
Jag blev så förtjust i studentskorna så idag har jag bakat egna! Hoppas de blir goda, står på kylning nu. Men för mig måste allt ljusgrönt smaka mint så hällde i ett par droppar pepparmintsarom i florsockret.

I helgen får vi vegetariskt finfrämmat så sitter just nu och lusläser dina vegetariska recept. Imorgon blir det skördepizza tror jag och på lördag citron och getostpasta, eller kanske filodegsknyten. Tack för finfin blogg! Du inspirerar!

#16 Comment By tina On 7 juni 2012 @ 16:05

Mårtenssons kök: Eller hur!

Sandra: Tack fina du för att du bjuder på en så härlig kommentar, det värmer i hjärtat! Skördepizzan är toppen, och filodegsknytena (visst menar du de här? [2] ) var det alldeles för länge sedan jag åt. Hoppas ni får en toppenhelg!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/06/studenten-och-studentskor/

URLs in this post:

[1] : http://bakasockerfritt.blogg.se/

[2] : http://www.pickipicki.se/2012/01/finfina-filodegsknyten-med-fetaost/

Copyright © 2008-2009 pickipicki