- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Höstsås och blomkålscouscous

Posted By tina On 2 september 2012 @ 18:35 In blomkål,couscous,köttfärs | 13 Comments

Vet ni hur snabbt det går att mixa blomkål till couscousstorlek? Ungefär lika många sekunder som det tar att svinga ett trollspö i luften. Och det är ganska precis så det känns, ena stunden blomkål, strax därefter ett couscoussubstitut som är godare än originalet. Det är då man undrar om det är okej att servera blomkålscouscous sju dagar i veckan. Carl säger nej, men jag tror att han har fel i det här fallet. Till detta åt vi en köttfärsröra som smakar höst; morot, kålrot, torkad svamp och så vidare. Och vet ni? Det är just den här portionen mat som gör att jag kan försonas med tanken att sommaren är slut. Vi kommer att klara den här hösten också.

En köttfärsröra med smak av höst
400 g nötfärs
200 g morötter
200 g kålrötter
1 röd lök
0,5 msk olja
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
1 tsk gul curry
1 krm svartpeppar
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
bonus: en näve torkade trattisar

Dela löken i båtar och fräs mjuk i olja. Tillsätt därefter färsen och bryn. Riv morötter och kålrot och rör ner i stekpannan när färsen är brynt. Fräs lite till och smaka av med kryddor. Tillsätt svamp, en burk creme fraiche och motsvarande mängd vatten. Låt småputtra medan couscousen tillverkas.

Blomkålscouscous
Ansa ett blomkålshuvud och skär bort roten. Mixa blomkålen (600-700 g) till couscouskonsistens. Häll över i en skål och tillsätt 1 msk olivolja, lite pressad citronsaft och ett par nypor flingsalt. Rör med en gaffel tills couscousen blir fluffig.


13 Comments (Open | Close)

13 Comments To "Höstsås och blomkålscouscous"

#1 Comment By Anna On 2 september 2012 @ 19:10

Åh, köttfärsröran låter jättegod. Har lite älgfärs i frysen, kanske skulle det smaka gott att byta curryn mot lite senap!? Dessutom måste fjolårets trattisar användas för att göra plats, för nu har de nya börjat komma :)

#2 Comment By Plommonet On 2 september 2012 @ 19:18

Ååååh… kan vi inte göra en deal att du inte lägget upp några recept som jag vill prova innan jag har avslutat min äta-ur-frysen-period? Eller i alla fall ett recept jag kan laga med något ur frysen! Axplock – svamp, filodeg, gädda och pannkakor. Något som kommer spontant? ;P

#3 Comment By Marja – Baka Sockerfritt On 2 september 2012 @ 20:03

Blomkål är vrkligen ett perfekt tillbehör, både som mos eller ris/couscous!

#4 Comment By Matskribenten On 2 september 2012 @ 20:19

ååh det lät gott, ska jag prova. Tack för tipset =)
Blomkålsmos är ju supergott så det är nog blomkålscouscousen också!

#5 Comment By Jennie On 2 september 2012 @ 21:02

Dum fråga kanske, men är blomkålen alltså rå när du mixar den? Den tillagas inte?

#6 Comment By tina On 2 september 2012 @ 21:08

Anna: Älgfärs och senap låter ju fantastiskt gott! :-)

Plommonet: Nix, ingen sådan deal! ;-) Har du pannkisar i frysen? Gott! Filodegsknyten med svamp? Fiskbiffar! Svampsoppa!

Marja: Ja, hurra för blomkål liksom!

Matskribenten: Varsågod, hoppas du gillart!

Jennie: Rå blomkål japp!

#7 Comment By Moma On 2 september 2012 @ 22:11

Detta ska testas, även om jag tyvärr tror sonen kommer att matvägra, tar säkert till något som blomkålsallergi eller nåt i den stilen, men jag, jag älskar blomkål!

#8 Comment By tina On 2 september 2012 @ 22:16

Moma: Berätta inte vad det är!

#9 Comment By Linda On 5 september 2012 @ 08:36

Jag provade att göra blomkålscouscous igår och du har helt rätt i att det blir otroligt gott! Tack för tipset! Eftersom jag hade en bit romanesco i kylen fick den åka med i mixern vilket gav en grönprickig coucous som blev en del i en sallad med fetaost, basilika, paprika och morot serverat med kalkonbacontoppad torsk. Jag kan tänka mig att tomater i hade varit pricken över i!

#10 Comment By Sanna On 5 september 2012 @ 15:06

Himla härligt recept inför hösten måste jag säga! Jag är i en ”curryperiod” just nu så det här passar mig perfekt.

#11 Comment By tina On 5 september 2012 @ 17:06

Linda: Så gott det låter! Tänker att du säkert är en prima idé att göra tabouleh med blomkålscouscousen?

Sanna: Hurra, piffa i lite mer vetja!

#12 Comment By Linda On 5 september 2012 @ 20:54

Tanouleh med blomkålscouscous låter som en riktig vinnare! Måste provas det med! Och istället för vanlig coucous i räkcoucousrätten min mamma gör ibland, mmm!

#13 Comment By tina On 6 september 2012 @ 00:06

Linda: Ja du ser, nog kan man äta blomkålscouscous flera gånger i veckan alltid! ;-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/09/hostsas-och-blomkalscouscous/

Copyright © 2008-2009 pickipicki