- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Kom och ät!

Posted By tina On 8 september 2012 @ 13:06 In Kulturnatt,långkok | 20 Comments

Idag är det Kulturnatten [1] här i Uppsala och precis som i fjol lagar jag mat på P4 Upplands scen på Celsiustorget. Har du vägarna förbi så kom och vinka vetja, då kan det hända att du får smaka en prima långkokschili. Eller så startar du radion hemma och följer receptet nedan, tänk det vore ju som att laga mat tillsammans! Gör du det senare så törs jag lova att du kommer att vara nöjd i morgon när en mycket god söndagsmiddag redan står klar.

En prima chili
1,5 kg högrev
3-5 msk rapsolja
2 gula lökar
2 morötter
2 små gröna paprikor
1 förpackning färdigkokta svarta bönor
1 förpackning färdigkokta kidneybönor
3 msk finhackad färsk ingefära
4 hackade vitlöksklyftor
1-2 röd chili (utan kärnor, grovhackad)
1 flaska (50 cl) öl
2 konservburkar hela cocktailtomater
2 lagerblad
1 tärning köttbuljong
2-4 msk chipotlepasta
2 tsk honung
1-2 msk vitvinsvinäger
0,5 msk salt
1 tsk spiskummin
2 bitar mörk choklad

Servera med en gräddfil och färskt bröd

Putsa köttet från senor och liknande. Tärna och bryn köttet i omgångar i olja i en stor gryta. När köttet är brynt, lyft upp det och lägg åt sidan. Stek lök delad i båtar, morot delad i 2 centimeter tjocka bitar tillsammans med vitlök, ingefära, chili, chilpotlepasta och lite olja. Lägg ner köttet igen, buljong, lagerblad och häll över tomater och öl. Låt koka upp. Låt småkoka i 1,5-2 h. Under tiden, smaka av med honung, vinäger, salt och spiskummin och ev mer chipotlepasta. När köttet blivit mört, tillsätt paprika delad i mindre bitar tillsammans med väl sköljda bönor och grovhackad choklad. Låt stå några minuter till och servera sedan med gräddfil och bröd.


20 Comments (Open | Close)

20 Comments To "Kom och ät!"

#1 Comment By anna On 8 september 2012 @ 13:12

And att jag har lämnat stan annars hade jag gärna kommit förbi och smakat !

#2 Comment By Ann-Louise On 8 september 2012 @ 19:13

Oooo… ingredienslista låter mycket positiv. Detta ska jag definitivt göra en vegetarisk variant på. Jag ska påminna mina svärföräldrar om kulturnatten och tipsa dem om ditt matstånd. Förresten, om du är läkarstudent så kanske du känner till min svärmor – Kerstin Hulter Åsberg.

#3 Comment By Mårtenssons kök On 8 september 2012 @ 20:31

Chili på helt kött är ju en riktig höjdare! Hade det inte varit så lågt från oss till torget så hade vi definitivt kommit på en provsmakning!

#4 Comment By tina On 9 september 2012 @ 16:09

Anna: Den gick åt ändå!

Ann-Louise: Det gör jag inte. Ja nog fanns det mat överallt alltid, jag är fortfarande mätt. Nästa gång ni är i stan och hälsar på svärföräldrarna måste du hojta till!

Mårtenssons: :-)

#5 Comment By Emmy On 9 september 2012 @ 19:44

Hade jag haft vägarna förbi hade jag mer än gärna passat på att smaka din gryta. Låter mycket mustigt och smakrikt med alla goda kryddor. Långkok är verkligen urgott.

#6 Comment By Emilia On 10 september 2012 @ 13:49

Så gott! Spännande med choklad i.

#7 Comment By Josefina On 10 september 2012 @ 19:13

Du, jag kommer mer än gärna och äter! Ser fantastiskt gott ut. Får man en potatis till? Kram.

#8 Pingback By Helgen som var | pickipicki On 10 september 2012 @ 19:17

[...] måste ha varit årets kallaste kväll, tur att chilin värmde gott i magen. På söndagen plockade någon sitt livs första kantarell, och sken ikapp [...]

#9 Comment By tina On 10 september 2012 @ 19:20

Emmy: Ja, bästa höstmaten!

Emilia: Ja, testa vetja!

Josefina: I lördags fick man ingen potatis till. Men kommer du hit så lovar jag att bjussa på potäter!

#10 Comment By Mamma Mat On 11 september 2012 @ 11:48

Jösses, vad gott! Måste ju lagas snart.

#11 Comment By tina On 11 september 2012 @ 18:37

Mamma Mat: Långkok av alla dess slag är verkligen gott, hurra för höstmat!

#12 Comment By Mamma Mat On 17 september 2012 @ 10:26

Hej! Lagade ditt chilirecept igår till middag och alla vid matbordet älskade det. Har berättat det på min blogg, lagt in en bild och länkat till dig och dina recept. Kolla
[2].
Hälsningar Mamma Mat

#13 Comment By tina On 17 september 2012 @ 15:43

Vad kul och vad glad jag blir! :-)

#14 Comment By Malin´s Diner On 18 september 2012 @ 22:03

En rejäl chili står på min to-do-list. Måste tag tag i det i höst. Riktigt bra höstmat, långkok och gott!

Kram Malin

#15 Comment By tina On 18 september 2012 @ 22:15

Malin: :-)

#16 Comment By Anna On 12 oktober 2012 @ 14:00

Hur många räcker receptet till?

#17 Comment By tina On 12 oktober 2012 @ 15:32

Anna: Hos oss räckte det till 8, men då serverade vi enbart bröd till.

#18 Pingback By Tjugohundratolv – här är snabbreprisen | pickipicki On 31 december 2012 @ 13:48

[...] I september föddes Johans och min podcastbebis picki, matgeek och poden. Och så lagade jag bästa långkokschilin på P4 Upplands kulturnattsscen… …sen slog Carl och jag nya rekord när vi långbakade [...]

#19 Pingback By Fin fin chili | Josefines Skafferi On 4 mars 2013 @ 09:22

[...] Söndag är en perfekt dag för långkok. Jag använde mitt bästa loppisfynd, en gammal gjutjärnsgryta! Ursprungsreceptet kommer från pickipicki. [...]

#20 Comment By Isflingan On 8 oktober 2013 @ 12:22

En riktigt prima chili till söndagsmiddag blev d :)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/09/kom-och-at/

URLs in this post:

[1] Kulturnatten: http://kulturnattenuppsala.se/

[2] : http://mammamat.se/2012/september/cowboy-chili.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki