Svart kardemumma!

den 17 september 2012, kl 17:29

För ett par veckor sedan fick jag ett brev vars innehåll doftade åt det rökiga-, tjära-, jag-vet-inte-vad-hållet redan innan jag öppnat kuvertet. Det visade sig vara fina Åsa som postat svart kardemumma med medföljande instruktioner om att den skulle rostas och därefter mortlas tillsammans med fänkålsfrön, bockhornsklöver och koriander. Det gjorde vi ikväll och strödde kryddblandningen över ugnsrostade sötpotatisklyftor (rapsolja, 200 grader). Det var så gott att jag i smyg lyfte på locket till min redan färdigpackade matlåda och pressade dit ett lager sötpotatisklyftor, bara för att få äta dom snart igen. Svart kardemumma alltså, kom ihåg det.

Skriv ut inlägg

24 kommentarer till “Svart kardemumma!”

  1. Åsa kl 18:27, den 17 september 2012

    Oh, så den föll dig i smaken? Jag vart lite osäker med tanke på den rynkande näsan mot tjärsirapen ;-) Själv älskar jag den svarta kardemumman. God till kikärter och grytor med röda linser, i tomatsås, att koka med i ris, och inte minst i gryta med potatis, blomkål och ärtor. Använder den dock sällan ensam utan mixar med diverse andra kryddor.
    Vill du ha mer så säg till! :)

  2. Ann-Louise kl 18:35, den 17 september 2012

    Oooo, det där vill jag oxå prova! Jag ska mjölka Åsa på mer info om det nästa gång jag ser henne. :)

  3. Kim kl 19:28, den 17 september 2012

    Åhå, spännande! Låter… intressant. Måste testa någon gång. Och sötpotatis är ju bara för gott.

  4. tina kl 19:30, den 17 september 2012

    Åsa: Det var gott, tack snälla fina för presenten. Nästa gång blir det i linsgryta!

    Ann-Louise: Haha, ja gör det!

    Kim: Ja, och sötpotatis ja, mumma!

  5. Emma kl 19:51, den 17 september 2012

    Svart kardemumma – har aldrig hört om detta förut men låter ju intressant!! Hoppas du haft en bra dag /Emma

  6. anna kl 20:46, den 17 september 2012

    Vart får man tag i det om man inte har en Åsa?

  7. Moma kl 21:28, den 17 september 2012

    Tack för tipset, jag tror jag har en liten påse indisk häxblandning med bla svart kardemumma i som jag fått av vår fina köksa!

  8. Anna/Frostrosor kl 21:36, den 17 september 2012

    Men var hittar man svart kardemumma?

  9. tina kl 22:25, den 17 september 2012

    Emma: Ja, verkligen annorlunda. Som kardemumma extra allt! :-)

    Moma: Häxblandning, vilken köksa där!

    Annorna: Jag frågade twitter och fick följande svar:
    @Momas_Kichen: ”Skulle tippa på att Taj Mahal på Kammakargatan i Sthlm har det.”
    @Malena_B_Morch: ”Jag googlade! Och hittade bla kryddlandet.se. Dessutom har @margitrichert skrivit om denna coola krydda. http://taffel.se/artiklar/svart-kardemumma-ful-burdus-och-fullkomligt-oemotstandlig
    @Toreboan: ”Finns att beställa från Borgeby Kryddgårds webbplats!”

  10. Katarina kl 02:59, den 18 september 2012

    Spännande! Låter gott.

  11. Beatas mat kl 08:23, den 18 september 2012

    Hmm.. jag köpte svart kardemumma när jag var i Indien, men inte riktigt vetat vad jag ska hitta på med den, nu vet jag! Måste provas!

  12. Hanna kl 13:17, den 18 september 2012

    Spännande kryddblandning!

  13. tina kl 19:04, den 18 september 2012

    Katarina: Gott var det! :-)

    Beata: Åh vilken skafferiskatt att plocka fram!

    Hanna: Japp!

  14. Amy's piece of cake kl 20:19, den 18 september 2012

    Kan bara instämma med övriga, det låter riktigt spännande. Tror dock att jag har fått i mig det vid någon Indienresa utan att veta om det… tror det finns i indisk matlagning en del.

  15. Mari Dahl kl 20:52, den 18 september 2012

    Låter supergott! Men VAR hittar jag svart kardemumma i Göteborg? Annars kanske det kan vara gott med vanlig kardemumma och lite stött anis på sötpotatisen…Kanske vart att prova! :-)

  16. tina kl 20:55, den 18 september 2012

    Amy: Indiskt helt klart. :-)

    Mari: Miss Meister köper sin svarta kardemumma på Indian Food House på Hisingen! Bland kommentarerna här ovan tipsas det om nätbutiker. Lycka till i jakten. Anis är säkert toppengott!

  17. Cecilia kl 13:12, den 19 september 2012

    Vad spännande! Jag tror inte jag smakat det i varje fall. Älskar vanlig kardemumma så det här får jag ju absolut leta reda på och testa.

  18. tina kl 23:27, den 19 september 2012

    Cecilia: Ja gör det vetja! :-)

  19. Örjan kl 14:03, den 22 september 2012

    Om det är gott med sötpotatis borde det även fungera med butternut squash. Kanske provar med den squash jag igår köpte på Lidl.
    Hittade gammal påse med svart kardemumma (i sina kapslar) i kryddskåpet. Med tanke på påsens utseende och märkning antager jag att den någon gång köpts i mellanösternbutik.

  20. Veckans länkkärlek – v 38 | Matgeek kl 18:43, den 23 september 2012

    [...] svart kardemumma det nya…ehrm…svarta (skjut mig…)? Först var det pickipicki som testade det (såg den live – luktade fantastiskt) och nu är det Lilla Matderivén som [...]

  21. tina kl 19:09, den 23 september 2012

    Örjan: Då tänker du precis som Ann-Louise, och det verkade ge finfint resultat: http://lillamatderiven.blogspot.se/2012/09/den-nya-lilla-svarta.html

  22. Sonja {Dagmars Kitchen} kl 09:17, den 25 september 2012

    Spännande!! Kryddblandningen på sötpotatisen låter ljuvlig!

  23. tina kl 20:49, den 25 september 2012

    Sonja: Det är den! :-)

  24. Tre stycken lunchbilder | pickipicki kl 13:23, den 24 november 2012

    [...] hittar ni här. Till soppan quesadillas fyllda med en pumparöra smaksatt med svart kardemumma. Ni vet den där kardemumman och smakar rökbastu och tjära på en och samma gång. Inspirerade av adventspyntandet rullade vi [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen