- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Svart kardemumma!

Posted By tina On 17 september 2012 @ 17:29 In kardemumma,sötpotatis | 24 Comments

För ett par veckor sedan fick jag ett brev vars innehåll doftade åt det rökiga-, tjära-, jag-vet-inte-vad-hållet redan innan jag öppnat kuvertet. Det visade sig vara fina Åsa [1] som postat svart kardemumma med medföljande instruktioner om att den skulle rostas och därefter mortlas tillsammans med fänkålsfrön, bockhornsklöver och koriander. Det gjorde vi ikväll och strödde kryddblandningen över ugnsrostade sötpotatisklyftor (rapsolja, 200 grader). Det var så gott att jag i smyg lyfte på locket till min redan färdigpackade matlåda och pressade dit ett lager sötpotatisklyftor, bara för att få äta dom snart igen. Svart kardemumma alltså, kom ihåg det.


24 Comments (Open | Close)

24 Comments To "Svart kardemumma!"

#1 Comment By Åsa On 17 september 2012 @ 18:27

Oh, så den föll dig i smaken? Jag vart lite osäker med tanke på den rynkande näsan mot tjärsirapen ;-) Själv älskar jag den svarta kardemumman. God till kikärter och grytor med röda linser, i tomatsås, att koka med i ris, och inte minst i gryta med potatis, blomkål och ärtor. Använder den dock sällan ensam utan mixar med diverse andra kryddor.
Vill du ha mer så säg till! :)

#2 Comment By Ann-Louise On 17 september 2012 @ 18:35

Oooo, det där vill jag oxå prova! Jag ska mjölka Åsa på mer info om det nästa gång jag ser henne. :)

#3 Comment By Kim On 17 september 2012 @ 19:28

Åhå, spännande! Låter… intressant. Måste testa någon gång. Och sötpotatis är ju bara för gott.

#4 Comment By tina On 17 september 2012 @ 19:30

Åsa: Det var gott, tack snälla fina för presenten. Nästa gång blir det i linsgryta!

Ann-Louise: Haha, ja gör det!

Kim: Ja, och sötpotatis ja, mumma!

#5 Comment By Emma On 17 september 2012 @ 19:51

Svart kardemumma – har aldrig hört om detta förut men låter ju intressant!! Hoppas du haft en bra dag /Emma

#6 Comment By anna On 17 september 2012 @ 20:46

Vart får man tag i det om man inte har en Åsa?

#7 Comment By Moma On 17 september 2012 @ 21:28

Tack för tipset, jag tror jag har en liten påse indisk häxblandning med bla svart kardemumma i som jag fått av vår fina köksa!

#8 Comment By Anna/Frostrosor On 17 september 2012 @ 21:36

Men var hittar man svart kardemumma?

#9 Comment By tina On 17 september 2012 @ 22:25

Emma: Ja, verkligen annorlunda. Som kardemumma extra allt! :-)

Moma: Häxblandning, vilken köksa där!

Annorna: Jag frågade twitter och fick följande svar:
@Momas_Kichen: ”Skulle tippa på att Taj Mahal på Kammakargatan i Sthlm har det.”
@Malena_B_Morch: ”Jag googlade! Och hittade bla kryddlandet.se. Dessutom har @margitrichert skrivit om denna coola krydda. [2]
@Toreboan: ”Finns att beställa från Borgeby Kryddgårds webbplats!”

#10 Comment By Katarina On 18 september 2012 @ 02:59

Spännande! Låter gott.

#11 Comment By Beatas mat On 18 september 2012 @ 08:23

Hmm.. jag köpte svart kardemumma när jag var i Indien, men inte riktigt vetat vad jag ska hitta på med den, nu vet jag! Måste provas!

#12 Comment By Hanna On 18 september 2012 @ 13:17

Spännande kryddblandning!

#13 Comment By tina On 18 september 2012 @ 19:04

Katarina: Gott var det! :-)

Beata: Åh vilken skafferiskatt att plocka fram!

Hanna: Japp!

#14 Comment By Amy’s piece of cake On 18 september 2012 @ 20:19

Kan bara instämma med övriga, det låter riktigt spännande. Tror dock att jag har fått i mig det vid någon Indienresa utan att veta om det… tror det finns i indisk matlagning en del.

#15 Comment By Mari Dahl On 18 september 2012 @ 20:52

Låter supergott! Men VAR hittar jag svart kardemumma i Göteborg? Annars kanske det kan vara gott med vanlig kardemumma och lite stött anis på sötpotatisen…Kanske vart att prova! :-)

#16 Comment By tina On 18 september 2012 @ 20:55

Amy: Indiskt helt klart. :-)

Mari: Miss Meister köper sin svarta kardemumma på Indian Food House på Hisingen! Bland kommentarerna här ovan tipsas det om nätbutiker. Lycka till i jakten. Anis är säkert toppengott!

#17 Comment By Cecilia On 19 september 2012 @ 13:12

Vad spännande! Jag tror inte jag smakat det i varje fall. Älskar vanlig kardemumma så det här får jag ju absolut leta reda på och testa.

#18 Comment By tina On 19 september 2012 @ 23:27

Cecilia: Ja gör det vetja! :-)

#19 Comment By Örjan On 22 september 2012 @ 14:03

Om det är gott med sötpotatis borde det även fungera med butternut squash. Kanske provar med den squash jag igår köpte på Lidl.
Hittade gammal påse med svart kardemumma (i sina kapslar) i kryddskåpet. Med tanke på påsens utseende och märkning antager jag att den någon gång köpts i mellanösternbutik.

#20 Pingback By Veckans länkkärlek – v 38 | Matgeek On 23 september 2012 @ 18:43

[...] svart kardemumma det nya…ehrm…svarta (skjut mig…)? Först var det pickipicki som testade det (såg den live – luktade fantastiskt) och nu är det Lilla Matderivén som [...]

#21 Comment By tina On 23 september 2012 @ 19:09

Örjan: Då tänker du precis som Ann-Louise, och det verkade ge finfint resultat: [3]

#22 Comment By Sonja {Dagmars Kitchen} On 25 september 2012 @ 09:17

Spännande!! Kryddblandningen på sötpotatisen låter ljuvlig!

#23 Comment By tina On 25 september 2012 @ 20:49

Sonja: Det är den! :-)

#24 Pingback By Tre stycken lunchbilder | pickipicki On 24 november 2012 @ 13:23

[...] hittar ni här. Till soppan quesadillas fyllda med en pumparöra smaksatt med svart kardemumma. Ni vet den där kardemumman och smakar rökbastu och tjära på en och samma gång. Inspirerade av adventspyntandet rullade vi [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/09/svart-kardemumma/

URLs in this post:

[1] Åsa: http://missmeistersmat.blogspot.se/

[2] : http://taffel.se/artiklar/svart-kardemumma-ful-burdus-och-fullkomligt-oemotstandlig

[3] : http://lillamatderiven.blogspot.se/2012/09/den-nya-lilla-svarta.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki