- pickipicki - http://www.pickipicki.se -
En novemberprimör
Posted By tina On 22 november 2012 @ 07:15 In radiomat,svartrot | 18 Comments
Häromdagen höll jag på att gå under av längtan efter färskpotatis och primörer som sparris och värmande majsol. Sen tog jag mig samman och googlade efter vad som skördas i november. Svartrot är svaret på den frågan. Svartrot som i fattigmanssparris. Namnet kan komma sig av att svartrot odlades i var mans trädgård under 1700- och 1800-talet och inte minst för att den både till utseende och smak påminner om vit sparris. Har du smakat denna novemberprimör? Den som startar P4 Morgon Uppland [1] 07.30 får äta nykokt svartrot till (sin) frukost.
Svartrot med smetana och rom
Skala svartrot och dela i 1,5 dm långa bitar. Låt den färdigskalade svartroten ligga i kallt vatten med lite citron eller mjölk (då den annars lätt missfärgas). Koka i lättsaltat vatten i 15-16 min, eller tills de med en potatissticka känns genomkokta. Rör under tiden ihop 1 dl smetana med rivet skal från 1 cm, lite pressad citronsaft samt salt och svartpeppar. Servera de nykokta svartrötterna tillsammans med smetana och rom.
Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se
URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/11/en-novemberprimor/
URLs in this post:
[1] P4 Morgon Uppland: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=323&grupp=18599
[2] : http://skafferiet.taffel.se/2012/03/18/svartrotter-med-sauce-maltaise/
Click here to print.
Copyright © 2008-2009 pickipicki
18 Comments To "En novemberprimör"
#1 Comment By Kim On 22 november 2012 @ 07:42
Jag tycker det är lite taskigt att kalla den fattigmanssparris – den klarar sig utmärkt på egen hand ;)
Gott med apelsin- och timjansmör!
#2 Comment By Anna B On 22 november 2012 @ 08:45
Mmm,svartrötter! Och salt rom och smetana är säkert toppen till. Rekommenderar gärna sauce maltaise med blodapelsin/apelsin – lika sinnessjukt gott till svartrötter som hollandaise är till sparris: [2]
#3 Comment By tina On 22 november 2012 @ 08:58
Kim: Haha, du har sant, det kanske är lite orättvist trots allt. Apelsin- och timjansmör till måste testas!
Anna B: Apelsin igen alltså, det verkar vara grejen. Tack för ditt tips, bokmärkt och ska testas!
#4 Comment By Linda On 22 november 2012 @ 09:02
Svartrötter var det toklänge sedan jag åt! Alla primörer borde verkligen hyllas, så även svartrötter. Smetana och rom till lät gott, men med tanke på att jag nu i november har temat ”Våga prova: Hasselnötssmör” funderar jag på om inte svartrötter och hasselnötter kan passa bra ihop – namnen rimmar ju till och med! Vad tror du Tina?
#5 Comment By tina On 22 november 2012 @ 09:09
Linda: Våga-prova, vilket fantastiskt tema i sig! Jag är ingen flitig ätare av hasselnötssmör, men jag har en burk i kylskåpet som dukas fram ibland. Jag kan absolut tänka mig att rostade hasselnötter är gott till svartrötter, inte bara för att det rimmar. :-) Kim tipsar ovan om apelsin- och timjansmör, det och lite rostade nötter till. Jag ska våga prova och ska återkomma sen.
#6 Comment By Johanna On 22 november 2012 @ 10:03
Själv har jag precis provat laga jordärtskockor för första gången (inte så illa med sån där låda med ekologiska överaskningsgrönsaker som kommer en gång i veckan). Det var superdupergott, men jag förstår varför britterna kallar dom inulinrika rötterna för fartichokes :)
#7 Comment By tina On 22 november 2012 @ 10:15
Johanna: Haha, ja jordärtskockssoppa kanske inte är bjudmat på en dejt. Men mycket gott!
#8 Comment By tina On 22 november 2012 @ 10:15
Förresten får man icke äta rå svartrot, kom ihåg det! Annars kan man få magkramper!
#9 Comment By Emmy On 22 november 2012 @ 15:07
Svartrötter måste var den mest bortglömda rotfrukten och ändå är det så gott.
#10 Comment By tina On 22 november 2012 @ 17:12
Emmy: Bortglömd så sant. Undrar hur många som ens vet vad en svartrot är?
#11 Comment By Helena mitt i smeten On 22 november 2012 @ 23:16
Vilket bra recept! Älskar svartrot!
#12 Comment By Tissi On 23 november 2012 @ 12:08
Svartrot är en fantastisk uppfinning.
Vi njuter den gärna så länge den finns, på alla möjliga vis!
#13 Comment By Camilla On 23 november 2012 @ 18:20
Jag tror aldrig ens att jag ätit svartrot. Allt ser ju gott ut då du fixar till det. :)
Trevlig helg!
#14 Comment By Pernilla On 23 november 2012 @ 21:04
jag har aldrig ens ätit svartrot.. vad jag vet iaf. skulle ha det i en gryta en gång men då fanns det ingen på ”våran” grönsaksaffär så det blev inget med det. ska nog kolla igen någon dag, om de skördas i november så borde det ju finnas nu!
#15 Comment By tina On 24 november 2012 @ 11:05
Helena: Fint det!
Tissi: :-)
Camilla: Trevlig helg till dig med!
Pernilla: Nu finns dom, håll utkik, håll utkik!
#16 Comment By Johanna On 16 december 2012 @ 18:38
Hurra! Det kom svartrot i vår låda, det blir premiär.
#17 Comment By tina On 16 december 2012 @ 22:18
Johanna: Hurra vad gott!
#18 Pingback By Men titta här då! | pickipicki On 25 januari 2013 @ 18:47
[...] Palsternacksmos med citron Fattigsmanssparris Rödbetspeston Bästa morotssoppan med smak av feta och timjan Johans morotskaka Inlagda rödbetor [...]