- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Mat som smakar höst

Posted By tina On 8 november 2012 @ 07:23 In långkok,pepparrot,radiomat | 6 Comments

Idag lagar jag pepparrotskött till frukost i P4 Morgon Uppland! Fast egentligen är det inte riktigt, riktigt sant. För det fina med pepparrotskött och andra långkok är ju bland annat att dom faktiskt med fördel går att förbereda dagen innan. Så det är precis vad jag har gjort, förberett. Men om 10 minuter värmer jag maten och vispar ihop pepparrotssås. Du som vill lyssna gör det här [1], ni andra hittar receptet nedan.

Pepparrotskött
1 kg högrev
1 msk smör
1 msk rapsolja
2,5-3 tsk salt
2 gula lökar
3 morötter
3 palsternackor
1 liten bit rotselleri
1 l vatten
2 lagerblad
8-9 svartpepparkorn

Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl buljong från grytan (ev mer att späda med)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
4 msk riven pepparrot
1 krm vitpeppar

Ansa och dela köttet i mindre bitar. Bryn i smör och olja i en stor gjutjärnsgryta, salta. Skala och halvera morötter och palsternackor, skala och dela lök och palsternacka i stora bitar. Häll över vatten och tillsätt lagerblad och svartpepparkorn. Låt koka upp, vrid sedan ner värmen och låt småputtra under lock i 1-1,5 h tills köttet är mört. Vispa ihop såsen innan servering. Smält smör i en liten kastrull, vispa ner smöret och låt fräsa under omrörning en liten stund. Späd därefter med buljong. Tillsätt grädde, mjölk och låt småkoka under 5 min. Smaka av med pepparrot, vitpeppar och ev salt. Servera köttet och grönsakerna med nykokt potatis och pepparrotssås.


6 Comments (Open | Close)

6 Comments To "Mat som smakar höst"

#1 Comment By matologi On 8 november 2012 @ 09:40

Har länge velat ge mig an denna klassiker, fick nu en spark i baken! Grytor som denna är värt varje liten regndroppe i höstrusket.

#2 Comment By Kim On 8 november 2012 @ 21:07

SKriver upp pepparrotskött på ”must-do”-listan. Tillsammans med dillkött…

#3 Comment By Örjan On 8 november 2012 @ 22:39

Pepparrotskött (med sås) älskar det!
Ang pepparroten och såsen. Lite syra citron(?)och lite socker brukar höja smaken på olika former av såser med vår ”heta” krydda.

#4 Comment By tina On 11 november 2012 @ 12:45

Matologi: Ja, hurra för grytor!

Kim: Bra! Dillkött finns med även på min. :-)

Örjan: Smart, det ska jag tänka på nästa gång. Tack för tips!

#5 Comment By KarinW On 19 november 2012 @ 16:25

Åhhh pepparrotskött som jag älskar…kanske ska planera in det någon dag?

#6 Comment By tina On 19 november 2012 @ 16:28

Karin: Ja, gör det! Pepparrotskött är fint för själen! :-D


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/11/mat-som-smakar-host/

URLs in this post:

[1] här: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=323&grupp=18599

Copyright © 2008-2009 pickipicki