- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Men titta den här älggrytan då!

Posted By tina On 12 november 2012 @ 14:48 In älg,långkok,mamman,pappan | 13 Comments

Fars dag till ära lagade mamman den godaste älggryta jag någonsin ätit. Den långkokta älgen var lika mör som moset var lent, som den syltade rödlöken var söt, som gelén smakade sommarminnen, som den inlagda gurkan ättiksskarp och söt på en och samma gång. Ja ni hör ju, 10 poäng till maten, 10 poäng till mamman. Och så klart 10 poäng till pappan. Lyllos mig, vilken tur jag har! 

Mammans älggryta
600 g älg (grytbitar)
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm senapspulver
2 msk vetemjöl
2 msk rapsolja
2 gula lökar
2 morötter
en bit rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk viltfond
3 msk äppeljuice
1 l vatten
en näve torkade trattkantareller
1 tsk torkad timjan
1 tsk rosmarin
2 lagerblad

Lägg grytbitarna i en påse tillsammans med salt, peppar, senapspulver och mjöl. Skaka om och låt ligga så en stund.Bryn därefter köttet i olja i en stor gryta. Skala lök, morot och rotselleri, dela i stora bitar. Tillsätt grönsakerna och låt fräsa en liten stund till. Tillsätt skivad vitlök, svamp, kryddor och tomatpuré, sedan fond, äppeljuice och tillräckligt mycket vatten så att köttet täcks. Låt koka upp, vrid därefter ner värmen och låt grytan småkoka tills köttet är mört (gärna 2 timmar). Smaka av med salt och peppar.


13 Comments (Open | Close)

13 Comments To "Men titta den här älggrytan då!"

#1 Comment By Ann-Sofi MATSAFARI On 12 november 2012 @ 20:10

ja titta:) mammor är grymma på att laga mat! Och älg det är fint som smör i Småland;)

#2 Comment By Sandra On 12 november 2012 @ 21:35

Låter ju himmelskt gott! :O

#3 Comment By anna On 12 november 2012 @ 22:06

Tack för igår, C saknade moset i lådan

#4 Comment By tina On 12 november 2012 @ 22:28

Ann-Sofi: Ja, fint som snus!

Sandra: Det var det, och lika gott i matlådan idag!

Anna: Moset var i min låda! Men C kanske fick gelén?

#5 Comment By Sandras Matkrypin On 13 november 2012 @ 07:59

Låter helt fantastiskt gott! Mammas mat är helt enkelt det bästa :)

#6 Comment By mamman On 13 november 2012 @ 08:32

Tack snälla ni, ja, gott blev det. Och det finns blomkålsmos kvar till Ch, i vårt kylskåp, och gele med för den delen!

#7 Comment By Camilla On 13 november 2012 @ 14:07

Oj, så gott!!! Jag blir så avundsjuk på alla som har tillgång till älgkött.

#8 Comment By Kim On 13 november 2012 @ 18:03

Men ge mig den! Attans bananas vad gott. Älg, undrar var jag kan köpa det någonstans i min närhet. Eller måste jag ut och döda den själv? Hmm, 300 meter till Slottskogen….

#9 Comment By tina On 13 november 2012 @ 20:00

Sandra: Så sant!

Mamman: Gelé hurra!

Camilla: Jag med, man skulle vara kompis med en jägare eller två! :-)

Kim: Jag trodde att det bara fanns elefanter i Slottsskogen. Just den här älgen var från ICA Maxi.

#10 Pingback By Älggryta med syltad rödlök och pressgurka | Familjens recept On 27 april 2014 @ 19:23

[...] Pickipicki Detta inlägg postades i Huvudrätt och märktes älgkött den 27 april, 2014 av Anna. [...]

#11 Comment By Tanja On 24 oktober 2014 @ 18:21

Otroligt god gryta!! Tack för receptet!

#12 Comment By tina On 27 oktober 2014 @ 18:46

Tanja: Vad roligt att höra!

#13 Pingback By Älggryta med syltad rödlök och pressgurka | Familjens recept On 11 februari 2017 @ 14:34

[...] För den som har älgkött att tillgå är älggrytan med syltad lök och pressgurka rejäl mat. Från Pickipicki [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/11/men-titta-den-har-alggrytan-da/

Copyright © 2008-2009 pickipicki