- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Psst!

Posted By tina On 18 november 2012 @ 11:40 In bullar,lussebullar,saffran | 36 Comments

Någon åt en lussebulle till frukost imorse, och det kan ha varit jag. Tio månader efter senast intagna lussebulle kunde jag helt enkelt inte bärga mig när jag visste att det fanns nybakta bullar i det röda köket. Den längsta väntan startade dock igår eftermiddag, när någon annan i det här hushållet påbörjade lussebullsbaket, men glömde nämna väsentliga ord som surdeg och kalljäsning. Faktiskt har jag ännu inte bestämt mig för hur många bullar som bör utdelas i kompensation för en sådan miss, men nog är det ett tvåsiffrigt antal utan tvekan.

Långjästa lussebullar
Poolish:
100 g vatten, kallt
100 g vetemjöl
1,5 g jäst

Lös jästen i vatten och blanda med mjöl. Jäs 3 timmar i rumstemperatur.

Deg:
200 g poolish
500-600 g vetemjöl
2 dl rumstempererad mjölk
200 g socker
2 ägg
5 g flingsalt
1 g saffran
0,5 dl sprit (whiskey, rom, vodka)
250 g rumsvarmt smör

Låt saffran dra minst 30 min i 0,5 dl sprit. Rör samman poolish med mjöl, mjölk, socker salt och ett av äggen. Låt degen vila 30 min. Knåda sedan degen 7 min i maskin. Tillsätt smör och saffran (inklusive spriten) och kör en kort stund så det hinner blandas. Baka ut till 20 st lussebullar och låt jäsa svalt 6-7 timmar. Grädda i 250 g i 8-10 min. Pensla med uppvispat ägg direkt när bullarna kommer ut ur ugnen.


36 Comments (Open | Close)

36 Comments To "Psst!"

#1 Comment By mamman On 18 november 2012 @ 11:42

Ny variant av lussebullerecept, undrar hur dessa smakar?

#2 Comment By tina On 18 november 2012 @ 11:43

Mamman: Mycket gott, kom förbi får du smaka!

#3 Comment By Helena On 18 november 2012 @ 12:49

Oh my! Bäst att jag sätter igång ett lussebak direkt, det såg gott ut.

#4 Comment By Katarina On 18 november 2012 @ 13:11

Roligt med surdeg och säkert mycket goda lussebullar!

#5 Comment By Moma On 18 november 2012 @ 13:36

Åhåå, rom i lussebullarna minsann, jo, jag tackar!

#6 Comment By Camilla On 18 november 2012 @ 13:46

Det första receptet jag sett på lussebulle med sprit i. ;)
Jag är inte så jätteförtjust i lussebullar, men har i och för sig aldrig testat spritvarianten.

#7 Comment By Sara på Vardag.nu On 18 november 2012 @ 19:56

Men hur gott låter inte detta? Nu börjar jag riktigt längta efter lussebullar, kan inte hålla mig länge till. Bästa med hela julen! Jäser du i rumstemperatur eller kallt?

#8 Comment By tina On 18 november 2012 @ 20:07

Helena: Gör det vetja, startskottet har gått! Eller så tittar ni förbi här på kvällsfika! :-)

Katarina: Mycket! :-)

Moma: Haha!

Camilla: Nu smakar dom förvisso inte särskilt spritigt, men det blir en finfin saffransmak tack vare alkoholen! :-)

Sara: Dom stod på stengolvet i köket = svalt!

#9 Comment By Amy’s piece of cake On 18 november 2012 @ 20:27

Ojoj, nu har starten för julbak och recept påbörjats alltså :) Härligt härligt, jag älskar allt som har med saffran, kanel, kardemumma etc att göra… både smak och doftmässigt minsann.

Sprit i? Hmmm… den får jag tänka på! ;)

#10 Comment By Isflingan On 19 november 2012 @ 06:52

Får jag komma på besök till er så jag oxå kan få lussekatter till frukost :) jag kan ta m mina pepparkakssnittar i gengäld
:)

#11 Comment By Sonja {Dagmars Kitchen} On 19 november 2012 @ 12:49

ÅH, vad gooottt!! Och så spännande med sprit i för att framhäva saffranssmaken – det måste jag testa. Perfekt också med kalljästa, för det finns ju inget godare och lyxigare en decembermorgon än att krypa upp i soffan med en kopp kaffe och ett par goda lussebullar… Mums!

#12 Comment By Lena – Koala’s Kitchen – en koala, ett kök & en kamera! On 19 november 2012 @ 13:24

Pst! [1]
De här är too die for kan jag säga. Maj god!

#13 Comment By tina On 19 november 2012 @ 16:16

Amy: Jag håller med, jul bjuder verkligen på de bästa smakerna! <3

Isflingan: Vad är pepparkakssnittar? Låter spännande! Apropå lussebullar och pepparkakor träffade jag Erik och Maja på stan i söndags. Vi sa att det vore fint att ses (kanske här i Uppsala?) och adventsfika med några gamla klasskamrater helgen den 15-16? Pendlargänget och du och dom och så? Vore det inte fint så säg? :-)

#14 Comment By tina On 19 november 2012 @ 16:16

Sonja: Och inte bara decembermorgon, lussebullarna smakar lika gott i november, trp mig! ;-)

Lena: Ska spanas in, tack för tips!

#15 Comment By Hanna On 19 november 2012 @ 17:17

Lyllo ‘någon’! ;-)

#16 Comment By tina On 19 november 2012 @ 17:20

Hanna: :-)

#17 Comment By Ansibecki On 19 november 2012 @ 20:34

Ojojoj. Kaminkvinnan i mig vaknar till liv! Börjar genast kalkylera och fundera över när jag har en hel hemmadag ledig framöver… Verkar mycket gott :)

#18 Comment By tina On 19 november 2012 @ 22:57

Ansibecki: Eller så du jäsa över natt, och göra som jag -bullar till frukost! ;-)

#19 Comment By Eleonore- Kokboksutmaningen On 20 november 2012 @ 10:05

ÅH så gott, kul att långjäsa degen! Längtar till alla saffransdoftande bullar :D

#20 Pingback By Saffransäsongen är över oss | Matgeek On 20 november 2012 @ 12:34

[...] kan man då göra med sitt saffran? – Lussebullar så klart! Tina gör dem en fördeg och låter dem jäsa länge. Precis som man ska göra. – [...]

#21 Comment By tina On 20 november 2012 @ 19:08

Eleonore: Ja, hurra för doft av jul!

#22 Comment By Jennifer On 25 november 2012 @ 13:09

Låter riktigt härligt!

#23 Comment By tina On 25 november 2012 @ 15:03

Jennifer: Riktigt härligt var det, ser fram emot en ny omgång snart!

#24 Comment By Marianne On 26 november 2012 @ 10:35

Blev förvånad att man ska pensla med ägg efter gräddningen,varför??

#25 Comment By amanda On 26 november 2012 @ 16:20

tack för receptet! ska man pensla när de kommer UT ur ugnen alltså? :) det var något nytt! vad blir effekten?

#26 Comment By tina On 26 november 2012 @ 17:13

Marianne och Amanda: Carl härmar Sebastien Boudet, penslar bullarna med ägg efteråt. Tydligen gräddas äggpenslingen på de varma bullarna och ska bilda ett skikt som håller bullarna saftiga. :-)

#27 Pingback By Ett stycke saffranspodcast | pickipicki On 2 december 2012 @ 14:16

[...] Långjästa lussebullar Saffransscones Saffransbiscotti Johans saffranskola Saffranspannacotta Ris på persiskt vis [...]

#28 Comment By Caroline On 3 december 2012 @ 11:33

detta recept ska jag prova! men om jag marinerat saffranet enligt matgeek’s tips, hur ska saffran och spritmängden se ut då?

#29 Comment By tina On 3 december 2012 @ 15:32

Caroline: Jag vill minnas att Johan sa: 2 msk marinerad motsvarar 1 g saffran.

#30 Comment By Caroline On 3 december 2012 @ 17:05

just det! och då skippar jag 0,5 dl sprit?

#31 Comment By Ansibecki On 3 december 2012 @ 21:19

Nu har jag provat. Citat från dottern: ”De var jätte-mums-godiga!” och jag kan bara instämma :)

[2]

#32 Comment By tina On 3 december 2012 @ 21:36

Caroline: Ja, så hade jag gjort. Det blir ju ingen jätteskillnad i mängd vätska heller. 2 msk = 30 ml istället för 50 ml.

Ansibecki: :-D Vad roligt!

#33 Pingback By The yellow gold of December – Swedish Lussecats « Seven types of biscuits On 10 december 2012 @ 21:01

[...] year I decided to try something a bit easier and faster, so I baked a batch using this recipe from Pickipicki, with a few changes. I was tired after having worked hard the whole week and I was also impatient, [...]

#34 Pingback By Hej och välkommen advent! | pickipicki On 28 november 2013 @ 08:57

[...] adventsfavoriter Långjästa lussebullar Bästa vörtbrödet Ugnsbakad brie med fikonmarmelad och rostade nötter Finplock gånger 3 [...]

#35 Comment By Anna On 8 december 2013 @ 09:25

Hej Tina!
Är det verkligen bara 1,5 g jäst?? Det verkar (nu i efterhand!) som väldigt lite! Jag gjorde iofs lite fel med degen men jag gjorde poolishen och den fick stå i tre timmar, det bubblade upp fint. Sen körde jag i allt det andra och hoppade mellanjäsnngen, kan det varit den avgörande faktorn att mina bullar inte jäste i princip alls!?? Jag knådade i maskin ganska länge, kanske 10 min. Jag lät plåten stå i kylen i 14 timmar, ingen jäsning alls där!

Ge mig gärna råd för jag har tänkt göra om ( och rätt ;) )!

Kära hälsningar Anna

#36 Comment By tina On 9 december 2013 @ 21:25

Anna: Nu svarar jag för min sambo som brukar baka dessa bullar och som är lussebullskungen i det här hushållet (och ja, det här är receptet han bakar efter). Ja, 1,5 g jäst ska det vara. Att poolishen bubblade är ju lite facit på att det jäste fint där innan du avvek från receptet. Tänker du göra bullarna igen så följ receptet ordentligt hojtar han här. ;-) Lycka till!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/11/psst/

URLs in this post:

[1] : http://koala.nu/kitchen/2011/12/11/varldens-basta-saffransbullar/

[2] : http://ansibecki.blogspot.se/2012/12/lussekatter-hela-dagen.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki