- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Hurra för Finland!

Posted By tina On 6 december 2012 @ 07:19 In Finland,finsk mat | 6 Comments

Idag är det Finlands självständighetsdag. Om 10 min ska jag försöka förklara för P4 Morgon Upplands lyssnare hur man viker en finsk joulutorttu. Tro mig när jag säger att det inte är det lättaste att göra. Att förklara alltså, att vika julstärnan är lätt. Så lätt att du fortfarande hinner slå till med ett finskt firande ikväll.

Finska julstjärnor
frysta smördegsplattor
plommon(sylt)
1 uppvispat ägg

Koka katrinplommon tillsammans med lite vatten för att få plommonsylt till fyllningen. Kavla ut smördegsplattor och dela varje platta i tre kvadrater. Skär ett kryss i varje del, men lämna plats för fyllningen och skär inte hela vägen in i mitten. Lägg en klick plommonsylt i mitten och vik ändarna in över sylten. Tryck ihop lite så att stjärnan håller ihop. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ungefär 7-10 minuter, eller tills stjärnorna fått fin färg.

Fler finska favoriter
Här [1]


6 Comments (Open | Close)

6 Comments To "Hurra för Finland!"

#1 Comment By Katarina On 6 december 2012 @ 08:25

Ja, hurra för Finland! Julstjärnor är gott och hör liksom till julen!

#2 Comment By Matilda On 6 december 2012 @ 10:07

Hurra! :) Idag ska jag göra en riktigt fin självständighetsmiddag och se på balen, förstås.

#3 Comment By tina On 6 december 2012 @ 19:40

Katarina: Ja! :-)

Matilda: Jag har också balen på. Känns lite som en förfest till Nobeltittandet. Vad äter du för fint till middag?

#4 Comment By Matilda On 6 december 2012 @ 21:01

Kan man se balen i Sverige också?
Jag lagade smördegsinbakad fläskfilé med mögelost, potatisgratäng i portionsformer och till efterrätt blåbärs- och kardemummapannacotta. Riktigt gott!

#5 Comment By Matilda On 6 december 2012 @ 21:05

Jag lagade smördegsinbakad fläskfilé med mögelost, potatisgratäng i portionsformer och till efterrätt blåbärs- och kardemummapannacotta. Riktigt gott!

Går det att se på balen i Sverige också?

#6 Comment By tina On 9 december 2012 @ 21:29

Matilda: Åh, din kommentar hamnade visst en sväng i skräppostfiltret, märkligt. På finska kanalen sändes balen, jag såg litegrann. God mat, efterrätten låter ju förtrollande god!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/12/hurra-for-finland-2/

URLs in this post:

[1] Här: http://www.pickipicki.se/2011/12/en-finsk-atbar-kavalkad/

Copyright © 2008-2009 pickipicki