- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Luciafrukost!

Posted By tina On 13 december 2012 @ 06:52 In radiomat | 13 Comments


Vakna vetja! Alldeles strax äter vi luciafrukost i P4 Morgon Uppland [1]. Vad vi äter? Saffransscones med björnbärsmarmelad och vispad crème fraîche. Vet ni vad som är det bästa med luciafrukosten? Om man inte hinner med i morgonsvängarna, så funkar frukosten finfint även som kvällsfika.

Saffransscones
0,5 g saffran
3 msk råsocker
knappt 0,5 dl mjölk
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
75 g smör
1 ägg

Mortla saffran och socker tillsammans. Värm mjölk och tillsätt socker-saffranblandningen, rör tills sockret löst sig. Låt svalna. Blanda under tiden mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Nyp ner rumsvarmt smör. Tillsätt ägget samt mjölken och knåda försiktigt ihop till en slät deg. Forma fyra scones, picka med en gaffel och grädda på plåt med bakplåtspapper 10-15 min i 225 grader. Servera med björnbärsmarmelad och vispad crème fraîche.

Vispad crème fraîche
Vispa 2 dl crème fraîche med en elvisp tills den tjocknar (ska få samma konsistens som om man vispat grädde för länge). Smaka av med ung 1 tsk florsocker samt rivet skal från en apelsin.


13 Comments (Open | Close)

13 Comments To "Luciafrukost!"

#1 Comment By Katarina On 13 december 2012 @ 07:12

Scones är så gott! Jag skall faktiskt äta en precis nu, med tranbär i! Ha en fin lucia!

#2 Comment By tina On 13 december 2012 @ 20:03

Katarina: Smart och gott med bär i!

#3 Comment By Linda On 14 december 2012 @ 12:09

Åh så bra, nu fick jag ett tips på hur jag kan fortsätta med saffransbruncherna i adventstid – förra helgen blev det saffransvåfflor, nu i helgen får det bli saffransscones! Hoppas att du får en riktigt trevlig tredje adventshelg Tina!

#4 Comment By tina On 14 december 2012 @ 16:28

Linda: Saffransvåfflor, att jag inte tänkt på det! Tack för tips och en fin helg önskar jag dig.

#5 Comment By Sara på Vardag.nu On 15 december 2012 @ 14:37

Men jösses så bra! Got to try :)

#6 Comment By KarinW On 15 december 2012 @ 20:04

Men de där borde jag testa som älskar scones!

#7 Comment By tina On 15 december 2012 @ 20:38

Sara: Ja gör det vetja!

Karin: Ja, det borde du nog. :-)

#8 Pingback By Saffran – så här löser du julens behov | Matgeek On 17 december 2012 @ 08:48

[...] på lussekatter, några kanske har testat att göra saffranstryfflar, på morgnarna gillar man saffransscones och när det inte är jul använder man oftast detta torkade guld till en klassisk [...]

#9 Comment By KarinW On 30 december 2012 @ 17:28

Nu har jag testat dina scones men de blev väldigt kompakta, ska det inte vara mera vätska? Ungdomarna mumsade och tyckte de var väldigt goda ändå!
Ha ett riktigt Gott Nytt År!

#10 Comment By tina On 31 december 2012 @ 17:57

Karin W: Åh vad trist att dom inte blev bra. Vet inte om jag tror att det är mängden mjölk som strular, själv har jag bakat sconesen flera gånger och tycker att dom brukar bli som bäst när jag tar mindre mjölk än mer. Gott nytt år till dig. Kram

#11 Comment By Liselott On 20 november 2013 @ 23:02

Oj vilka goda scones!!! Serverade dem ihop med Salmbärssylt som fick oss att känna smaker från underbara Gotland. Kommer att göras många gånger till. :)

#12 Comment By Liselott On 20 november 2013 @ 23:03

Oj vilka goda scones!!! Serverade dem ihop med Salmbärssylt som fick oss att känna smaker från underbara Gotland. Kommer att göras många gånger till. :)

#13 Comment By tina On 26 november 2013 @ 18:25

Liselott: Vad härligt att höra! Och lyllos er, som sparat lite Gotland i burk. :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/12/luciafrukost/

URLs in this post:

[1] P4 Morgon Uppland: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=323&grupp=18599

Copyright © 2008-2009 pickipicki