Den lilla svarta vitlöken

den 25 februari 2013, kl 22:35

Den svarta vitlöken hann knappt komma innanför dörren i fredags innan Carl var sekunder från att pricka den mitt i kompostlådan. Jag kan förstå honom, det är lätt att tro att det är något som är lite fel. Men nej, fermenterad vitlök ska se ut så här. Tänk er en vitlök som är svart istället för vit, som smakar sött istället för starkt och som är mjuk, ja nästan krämig i konsistens, istället för hård. Varför man köper en sådan? För att man har frestats av Pyttes recept på dippsås till räkor, så till den milda grad att man inte kan låta bli. Var man köper? Till exempel i Karins skafferi, åtminstone om man bor i Uppsala. Karin förresten, hon bjöd också på dipsås, fast en elvispad variant med crème fraîche, svart vitlök, vitlök, persilja, svartpeppar och rosépeppar. Gott? O ja.

Skriv ut inlägg

26 kommentarer till “Den lilla svarta vitlöken”

  1. frida kl 08:14, den 26 februari 2013

    Åh, jag måste åka till Karin och skaffa!

  2. Charlotta kl 09:15, den 26 februari 2013

    Oj, coolt! Aldrig provat. Undrar vart man kan få tag på det i Göteborg? Ska göra lite research!

  3. Helena kl 10:16, den 26 februari 2013

    Vill ha! Får nog forska i den huvudstaden också. Jag har inte kommit iväg och köpt den svarta kardemumman heller…

  4. Johan kl 10:38, den 26 februari 2013

    Köp den hos oss på nätet: http://www.basementdesign.se

  5. Tina kl 10:53, den 26 februari 2013

    Frida: Ja, du måste! :-D

    Charlotta och Helena: Antingen får ni komma och hälsa på i Uppsala, eller så tipsade Karin om att Black garlic har en sida på Facebook. Där tipsar dom om några återförsäljare:

    STOCKHOLM
    Cranberry Corner, Svärdvägen 3 Danderyd. Telefon: 08-753 23 33
    Sandins Frukt & Grönt – Hötorgshallen 9. Tfn/fax: 08 – 411 28 89
    ICA Karlaplan – Karlaplan 10. 08 662 40 35
    Papilles ost & chark, Odenvägen 58 Lidingö. Telefon: 08-767 25 00

    GÖTEBORG
    Hemköp Masthuggstorget. Tel: 031 – 85 66 30
    Göteborgs te och Kaffehandel – Postgatan 49 Nordstan

    Johan: Men se där, tack för tips!

  6. Camilla kl 13:29, den 26 februari 2013

    Oj, den där skulle nog definitivt ha kvalat rätt ner i kompostpåsen även hos oss. Har aldrig hört talas om eller sett en sån svart vitlök.

  7. tina kl 18:15, den 26 februari 2013

    Camilla: :-) Nu har du!

  8. Kim kl 18:26, den 26 februari 2013

    Säger som Charlotta och tar fasta på dina tips: Moooot Masthuggstorget!

  9. Helena kl 18:31, den 26 februari 2013

    Tack snälla! Vore för all del trevligt med en Uppsalautflykt, men det ena kanske inta behöver utesluta det andra;-)

  10. Mårtenssons kök kl 20:54, den 26 februari 2013

    Just svart vitlök kollade vi efter när vi var i Malmö, fast där hade dom slutat sälja den… snyft. Men så fick vi tips om deras Facebooksida och har nu återupptagit jakten:)

    Ska bli spännande att se vad ni hittar på med ert exemplar.

  11. sofie mumsfillibaba kl 21:38, den 26 februari 2013

    Ska hålla utkik! Har smakat svart vitlök men kommer inte ihåg vad jag använde den till…
    Kul att se dig i metro!:)

  12. tina kl 21:58, den 26 februari 2013

    Kim: Hurra, hoppas du hittar!

    Helena: :-) Så sant!

    Mårtenssons: Än så länge har vi vispat ihop dipp, känns som en bra start. Hoppas att ni hittar, annars kan jag posta.

    Sofie ;-)

  13. Helena kl 13:14, den 28 februari 2013

    Så, nu har vi en hemma för provsmakning ikväll! Får helt enkelt hitta annan anledning till Uppsalatur ;-)

  14. tina kl 18:39, den 28 februari 2013

    Helena: :-) Ja gör det vetja!

  15. Helena kl 20:58, den 28 februari 2013

    Men, det är lite läskigt – jag är ju bara kommentarsgroupie på din blogg… ;-)

  16. tina kl 22:10, den 28 februari 2013

    Helena: Haha, särskilt sådana är välkomna till det röda köket när dom är på Uppsalavisit!

  17. Emmy kl 23:49, den 1 mars 2013

    Gud vilken spännande liten fuling. Jag hade säkert också försökt pricka komposten om jag funnit den i mitt kök :-O Ska upp till Stockholm om ett par veckor då ska jag köpa med mig någon hem.

  18. Mari kl 12:09, den 6 mars 2013

    Jag älskar vitlök, kanske ska prova bli ett fan av svartlök också!

  19. tina kl 08:32, den 7 mars 2013

    Emmy: Ja gör det vetja! :-)

    Mari: Ja, prova, tror att du kommer att gilla!

  20. Black Garlic Sweden | Pickipicki kl 17:22, den 15 mars 2013

    [...] Den Lilla svarta vitlöken – klicka här [...]

  21. Mille kl 10:30, den 16 maj 2013

    Såg Halv åtta hos stjärnorna och där bjöd Bindefeldt på detta til kycklingen.
    Nu vill jag också ha det, låter sååå gott!
    Googlade det och kom då in på din blogg – självklart hamnar jag hos Pickipicki tänkte jag.
    Hon vet och kan allt om det mesta :))

    Ha de bäst!

  22. tina kl 10:48, den 16 maj 2013

    Mille: Haha, om det ändå vore så väl! ;-) Ja testa vetja, annorlunda och gott? Vad gjorde Bindefeldt med vitlöken?

  23. Long time no see | pickipicki kl 16:04, den 10 april 2014

    [...] för vit, smakar sött istället för skarpt och som är mjuk i konsistensen istället för hård. Minns ni? Imorse cyklade jag med en kastrull fisksoppa till radion och så vispade vi ihop en svart aioli [...]

  24. Li Hansson kl 21:22, den 10 juli 2014

    Köpte svart vitlök idag på Mästerlivs, Gamla väster. Underbar i Gazpacho också!

  25. Li Hansson kl 21:23, den 10 juli 2014

    I Malmö!

  26. tina kl 07:32, den 13 juli 2014

    Li Hansson: Gazpacho alltså, tack för tips!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen