- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Den bruna osten!

Posted By tina On 5 mars 2013 @ 19:58 In Norge,ost | 40 Comments

Men titta vad min kusin hade med sig till mig från Norge i helgen, brunost! Han sa att det finns dom som toppar våfflorna med smör och hyvlad brunost, men att det är synd på goda våfflor. Däremot berättade han inte vad jag ska göra med den istället. Någon annan som vet?


40 Comments (Open | Close)

40 Comments To "Den bruna osten!"

#1 Comment By Sara (Matglada mamma) On 5 mars 2013 @ 20:06

En vän till mig gick på folkhögskola i Norge. Efter det brukade hon bjuda på brunost med hallonsylt på mackan. Lite som peaunat bytter & jelly fast på norska. Sött så det förslår, men värt att provas till kaffet.

Häslningar/Sara

#2 Comment By Lisa On 5 mars 2013 @ 20:11

Riv ned i gräddsås, spetsa med lite gin (eller några klämda enbär)!

#3 Comment By Ellen On 5 mars 2013 @ 20:21

Det är skitgott på våfflor! Med sylt och gräddfil. Mmmm

#4 Comment By Kristina On 5 mars 2013 @ 20:28

Håller med, som uppväxt i Norge är det en klassiker med brunost och sylt på våfflor. Något att tänka på är att om man har det som pålägg tillsammans med sylt kan det vara bra med ett osötat bröd, annars blir det sött x3. Just den varianten du har fått har en stark och tydlig smak, det finns andra som är mjukare i smaken. En annan variant till pålägg är att ha majonäs på osten. Jag vet att det låter konstigt, men det smakar faktiskt rätt bra – så länge det är på ett osötat bröd som sagt.

#5 Comment By Mela On 5 mars 2013 @ 20:40

Ja! Mörkt rostat bröd, hemgjord svartvinbärssylt, en skiva brunost och en skiva gulost! To die for!

#6 Comment By tina On 5 mars 2013 @ 21:32

Sara: Hm, på smörgås tillsammans med hallonsylt var vad jag hittade när jag googlade. Ska nog testa det även om det låter lite märkligt. :-)

Lisa: Det ska jag göra, tack för tips!

Ellen: :-D Det låter galet!

Kristina: Osötat bröd ska bli, tack för tips!

Mela: Hehe, det är tur att jag har ett stort syltutbud här hemma nu när jag ska äta mig igenom era tips.

#7 Comment By Josefine On 5 mars 2013 @ 21:41

Jag tycker det är supergott att ha brun ost med tomat på ett knäckebröd :)

#8 Comment By Molly On 5 mars 2013 @ 21:48

Åh, sån ost fick vi till frukost varje morgon hos min dagmamma (som var från norge) och precis som redan nämnts så serverades det även sylt till :)

I Carina Brydlings kokbok ”Maten jag älskar” finns ett recept på skorpor med blåbärsrussin och sådan ost, så har du den kokboken kan du testa de :)
Du får ha en fortsatt fin vecka! Kram

#9 Comment By Emmy On 5 mars 2013 @ 21:54

Jag har bara testat brunost vid ett par tillfällen, men tycker inte om det. Påminner om mesost som jag också har svårt för. Det är däremot gott i mat, så säkert går det byta ut mesost/messmör i recept mot brunost.

#10 Comment By tina On 5 mars 2013 @ 22:10

Josefine: Knäckebröd och tomat, otippat! :-)

Molly: Åh, det har jag tyvärr inte. Men jag blir väldigt nyfiken på skorpor med blåbärsrussin, det låter gott! En fin vecka önskar jag dig med.

Emmy: Ja, vad är det egentligen för skillnad på brunost och mestost? Det är jag inte riktigt på det klara med, ännu.

#11 Comment By Sara On 5 mars 2013 @ 22:44

Ååå, brunost! Är halvnorska och har växt upp med härligheten. Alla norska skolbarn får/fick en skiva brun och en skiva vit (ost) med sig som ”lunsjpakke” till skolan. Fungerar utmärkt som den är på en skiva levain, tänk på att norrmän aldrig har socker i sitt bröd, det är något som bara ”söta bror” (svenskarna) sysslar med…

#12 Comment By Sara On 5 mars 2013 @ 22:47

Emmy/Tina: Mesost är en blandning mellan ko- och getmjölk. Den blir lite mildare än den rena bruna getosten.

#13 Comment By anna On 5 mars 2013 @ 23:05

Klänningen!

#14 Comment By Frida On 6 mars 2013 @ 07:54

Mesost är jättegott i grytor och såser. Jag river den och blandar i renskavsgryta med grädde, timjan, enbär och någon gelé. Brunosten borde fungera minst lika bra!

#15 Comment By tina On 6 mars 2013 @ 08:46

Sara: :-D Lunsjpakke med en skiva brun och en skiva vit, vad fint att läsa!

Sara: Aha, tack så mycket!

Anna: Ja!

Frida: Smart idé, tack för tips!

#16 Comment By Molly On 6 mars 2013 @ 09:50

okej, vill du kan jag mejla receptet, har nämligen kokboken :)
Önskar dig en fin dag!

#17 Comment By Molly On 6 mars 2013 @ 09:52

Hittade receptet på nätet;
[1]

#18 Comment By tina On 6 mars 2013 @ 10:46

Molly: Tusen tack!

#19 Comment By Sofia On 6 mars 2013 @ 10:54

Kanske denna paj vore nått, blev rätt sugen på att testa själv ;) [2]

#20 Comment By tina On 6 mars 2013 @ 10:57

Sofia: Men vad spännande, måste testa! Tack för tips!

#21 Comment By Teresia On 6 mars 2013 @ 13:29

Smör och mesost på en knäckemacka! Enkelt och gott!!

#22 Comment By tina On 6 mars 2013 @ 13:48

Teresia: Ska testa ikväll! :-)

#23 Comment By Sanna On 6 mars 2013 @ 14:07

En vän bjöd mig på sin bästa kombination med brunost för ett tag sen, det var:
Flatbröd (eller knäckebröd), hallonsylt, brunost och gurka.
Tricket är att lägga gurkan överst, det motverkar att brunosten fastnar i gommen, vilket annars lätt händer :)
Smaklig spis!

#24 Comment By tina On 6 mars 2013 @ 19:19

Sanna: Haha, gurkan överst, ska bli! :-)

#25 Comment By Linda On 6 mars 2013 @ 19:45

Och några har den som tillbehör till lutefisken… Riven dock, lite hackad lök och baconfett. Älska Norge!

#26 Comment By tina On 6 mars 2013 @ 19:53

Linda: Oj, det förslaget tar nog priset än då! :-O

#27 Comment By Anna On 6 mars 2013 @ 20:06

På våfflorna med hallonsylt! Eller nerriven i en gräddig brunsås tillsammans med en klick gelé. Mmm väcker minnen från åren jag bodde i Norge :)

#28 Comment By tina On 6 mars 2013 @ 20:20

Anna: :-)

#29 Comment By tina On 6 mars 2013 @ 21:22

Sådär ja!

Nu har jag testat. Osötat bröd som rostades. Lite smör, en skiva brunost och nykokt hallonsylt överst. Det var överförväntan gott! Trodde inte att det skulle smaka så pass mycket getost och det var inte heller lika sött så som jag minns mesost.

#30 Comment By Mille On 6 mars 2013 @ 22:46

Jag fick potatisknyten som var fyllda med potatis, mesost hos en vän, det var super gott. Vi hade det till viltkött och lingon till det, mums.
Tror det var filodeg, mosad potatis, smör, lite vitlök och sedan osten.

Du har ju fått många tips så nu får du beställa mist ett kilo!! ;)

#31 Comment By tina On 7 mars 2013 @ 08:27

Mille: Filodegsknyten, låter både spännande och gott! Ja, du har rätt. Nu räcker plötsligt inte brunosten till längre (särskilt inte när det visade sig vara otippat gott på smörgåsen). :-)

#32 Comment By Elinor – Dietist om barnmat On 7 mars 2013 @ 11:46

Åh va gott!!
Jag bor i Norge och kan då och då har riktigt cravings efter brunost.

Testa den på våffla.. det är verkligen gott gärna med lite sylt och någon har rømme på (typ cremefrasihe fast inte så sur).

Min svärmor rundar av alla viltsåser med några skivor brunost som får smälta i såsen, det smakar ljuvligt.

en tradition här uppe (bodø) är møsbrømlefse där man kokar en fyllning av brunost. [3]

Men jag äter den oftast på knäckebröd :)

Lycka till!

#33 Comment By tina On 7 mars 2013 @ 13:01

Elinor: Tack för dina finfina tips! :-D

#34 Comment By Linda On 7 mars 2013 @ 13:01

Har dock endast serverat lutefisk varianten, aldrig smakat kombinationen. Men så är norrmännen också ganska sära när det gäller lutefisken och pinnekjöttet… Önskningar på tillbehör till lutefisken finns det typ lika många som det finns folk :)

#35 Comment By tina On 7 mars 2013 @ 13:12

Linda: Haha! Pinnekött! Jag gillar när jag måste googla för att förstå vad det pratas om i kommentarsfältet. :-D

#36 Comment By Anna On 7 mars 2013 @ 18:47

Sprang mycket träffande över detta recept [2] precis efter att jag besökt din blogg. Kanske kan smaka till kaffet nu i helgen?! :)

#37 Comment By tina On 7 mars 2013 @ 20:14

Anna: Haha, ja, pajen låter galen och god. :-)

#38 Comment By Erica On 11 mars 2013 @ 20:01

Min kära mor (som är från Norge) äter ofta mjukt bröd med en skiva brunost och en skiva gulost. Även jag tycker att det kan vara väldigt gott, särskilt om brödet är relativt grovt och osötat och osten är salt (t.ex. prästost) och ger en god kontrast till den söta brunosten. :-D

#39 Comment By tina On 12 mars 2013 @ 15:34

Erica: :-)

#40 Pingback By Nu rundar vi av med lite mesost! | pickipicki On 14 mars 2013 @ 07:24

[...] förresten för alla tips på vad man kan ta sig till med ett stycke brunost! Otippat gott var det, den smakade mer getost och mindre sött än vad jag befarat. Faktiskt var [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2013/03/den-bruna-osten/

URLs in this post:

[1] : http://www.matklubben.se/recept/skorpor_med_brunost_och_blaabaersrussin_96759.html

[2] : http://recept.se/recept/brunostpaj-med-valnotter

[3] : http://no.wikipedia.org/wiki/M%C3%B8sbr%C3%B8mlefse

Copyright © 2008-2009 pickipicki