- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

En köttfärssås utan köttfärs

Posted By tina On 17 mars 2013 @ 14:35 In belugalinser,köttfärs,vegetariskt | 23 Comments

Har ni sett en köttfärssås utan vare sig köttfärs eller låtsaskött i form av quorn eller soja? Jag hade inte gjort det, men blev glad när jag hittade idén om belugalinser som köttfärssubstitut i Lisa Bjärbos blogg Onekligen [1]. Hurra liksom! Ett trollspö som gör maten vegetarisk, fler sådana tips mottages tacksamt.

Vegetarisk köttfärssås med belugalinser
0,5 gul lök
1 liten morot
1 stjälk selleri
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
690 g passerade tomater
2 dl svarta belugalinser
0,5 tsk salt
1,5 tsk torkad timjan
1,5 tsk torkad oregano
1,5 krm svartpeppar
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk råsocker

Finhacka lök, vitlök, selleri och morot. Fräs mjuk på låg värme i en gryta med tillsammans med rapsolja. Tillsätt linser och fräs en stund. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småkoka under lock tills linserna är klara (ca 35 min), späd med lite vatten om det behövs. Smaka av med mer kryddor, servera tillsammans med pasta, toppa med grovhyvlad parmesan.


23 Comments (Open | Close)

23 Comments To "En köttfärssås utan köttfärs"

#1 Comment By Johanna On 17 mars 2013 @ 16:01

Hoj! Detta måste prövas. Belugalinser är de godaste linser jag vet. Väldigt goda att äta bara som de är, kokta i grönsaksbuljong.

#2 Comment By Ylva On 17 mars 2013 @ 16:11

Jag brukar göra en tomatsås och ha i mosade kineybönor, eller mixa såsen efter jag haft i bönorna. Det fungerar iaf bra till tacos, då det är enkelt att göra den rätt torr, och går fortare om en tar färdig kokta bönor från från frysen eller burk.

Men svarta linser är gott, så någon dag med gott om tid vill jag absolut prova det här!

#3 Comment By Beata On 17 mars 2013 @ 18:07

Det här är precis vad jag behövde! Skyr qournalternativen då de bara känns konstiga och fulla av E-nummer… Men linser tackar jag inte nej till!

#4 Comment By tina On 17 mars 2013 @ 20:27

Johanna: Det stod på linspaketet att linserna var att likna med rysk kaviar! :-D

Ylva: Smart! Ja, det var synd att det tog lite tid. Jag har inte spanat in hyllan med färdigkokta bönor om det finns belugalinser där.

Beata: Jag är också lite qournrädd. ;-)

#5 Comment By Maria On 17 mars 2013 @ 20:50

Å vilken härlig sås! Och vad gott Ylvas recept låter. Ske verkligen testa båda, två tips på en gång!

#6 Comment By Sonja {Dagmars Kitchen} On 18 mars 2013 @ 09:01

ÅH, härligt!! Jag har skafferitömning och har i princip gett mig själv köpförbud innan jag gör mig av med allt redan inhandlat. Det här kommer bli perfekt för att få med kidsen på belugalinserna.

#7 Comment By Tissi On 18 mars 2013 @ 11:52

Mer linser åt folket! ;)

#8 Comment By tina On 18 mars 2013 @ 16:33

Maria: Ja gör det vetja, jag ska också testa Ylvas tips!

Sonja: :-)

Tissi: Haha, ja!

#9 Comment By Josefina On 19 mars 2013 @ 14:23

Smart! Linser är så gott tycker jag. Konsistensen och smaken är nästan lite ”köttig”. :)

#10 Comment By tina On 19 mars 2013 @ 17:47

Josefina: Ja, så sant!

#11 Comment By Lina On 19 mars 2013 @ 21:41

Det här var så gott så jag vet inte var jag ska ta vägen!

#12 Comment By tina On 19 mars 2013 @ 22:09

Lina: Hurra!

#13 Comment By alicia On 26 mars 2013 @ 22:04

Skall göra på momangen! Älskade vegetariska mat!

#14 Comment By tina On 27 mars 2013 @ 08:12

Alicia: :-)

#15 Comment By Henrik – En salig soppa On 27 mars 2013 @ 09:07

Detta är ju lysande. Kul med vegetariska recept utan att använda något som ser ut som kött…

#16 Comment By tina On 27 mars 2013 @ 09:10

Henrik: :-)

#17 Comment By Kristiina On 16 april 2013 @ 08:16

Varför kallar du detta köttfärssås när det inte finns ngt köttfärs i den…??? vegetarisk köttfärssås..??? räcker det inte att kalla den vad det är…

#18 Comment By tina On 16 april 2013 @ 16:35

Kristiina: För att få köttätare-som-sällan-äter-vego att titta till, och för att jag får göra precis som jag vill?

#19 Comment By Josefin On 17 april 2013 @ 10:34

Låter jättegott! Detta blir min middag ikväll, perfekt att frysa in och ha till matlåda också :). Tack för en superbra inspirationsblogg!

#20 Comment By tina On 18 april 2013 @ 07:32

Josefin: :-) Tack själv!

#21 Comment By Isflingan On 13 oktober 2013 @ 12:25

Det här var ju supergott! :) Lyxigt känns det oxå när linserna ser ut som fin rysk kaviar :)

#22 Comment By tina On 15 oktober 2013 @ 09:23

Isflingan: Rysk kaviar, haha, ja det har du rätt i! :-D

#23 Pingback By Hur vi har det med vardagsmaten – Min WordPressMin WordPress On 8 juni 2015 @ 21:58

[...] med timjan (aka variant på Oggis favoritgryta) Lövbiff och tärnad potatis (Oggi äter korv) Linsfärssås med pasta Spagettigryta Kycklinggryta med rosmarin (kommer nog bytas ut mot vegetarisk [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2013/03/en-kottfarssas-utan-kottfars/

URLs in this post:

[1] Onekligen: http://onekligen.blogspot.se/

Copyright © 2008-2009 pickipicki