Lite D-vitamin till frukost kanske?

den 7 mars 2013, kl 07:19

Efter lång vinter utan sol serverar vi D-vitamin till frukost i P4 Morgon Uppland kl 07.30 idag. Ni vet det där vitaminet som seglat upp och blivit trendigt på sistone och som enligt tidningar och förståsigpåare kan bota cirka all världens sjukdomar. Just det tror jag inte riktigt på. Men faktum är att D-vitamin är ett av få vitaminer som inte alla i det här landet får i sig tillräckligt mycket utav. Därför ger jag er en portion laxwallenbergare som tillgodoser dagsbehovet med råge. Till fisken blomkålspuré, gröna ärtor och skirat smör. Sen är det inte bara nyttigt utan gott också, ingen dålig bonus.

Laxwallenbergare med blomkålspuré,
gröna ärtor och skirat smör

500 g laxfilé (välj smart!)
2 äggulor
1 dl grädde
1 knapp tsk salt
1 krm vitpeppar
1 nypa cayennepeppar
en näve finklippt färsk dill

Puré:
750 g blomkål
3/4 dl grädde
salt och vitpeppar

Ansa och skölj blomkålen. Dela i mindre buketter och koka mjuk i lättsaltat vatten, ca 8-10 min. Under tiden blomkålen kokar, dela laxen i mindre bitar och mixa slät i en hushållsassistent tillsammans med äggulor och grädde. Tillsätt kryddor och finklippt dill. Forma åtta stycken wallenbergare och stek på medelvärme i generöst med smör, ca 3 min per sida. När blomkålen är kokt, häll av vattnet och mixa till en slät puré tillsammans med grädde. Smaka av med salt och peppar. Servera wallenbergarna tillsammans med blomkålspuré, gröna ärtor och skirat smör.

Skriv ut inlägg

21 kommentarer till “Lite D-vitamin till frukost kanske?”

  1. Sandras Matkrypin kl 07:29, den 7 mars 2013

    Låter riktigt smarrigt!

  2. Linda kl 09:07, den 7 mars 2013

    Hurra! Nu vet jag vad jag ska laga till mig ikväll när den icke-fiskätande-pojkvännen är borta på Karriärseminarium (och följaktligen inte äter hemma). Mer fisk åt folket!

  3. Beata kl 10:56, den 7 mars 2013

    Det ser dantastiskt gott ut!

  4. Molly kl 14:53, den 7 mars 2013

    hej tina!
    såg att du hade skrivit inne hos eanie om en choklad. På din beskrivning kom jag att tänka på min nya favorit; Lovechock. kan det vara den här du menar; http://www.lovechock.de/en/de-smaken/almond-fig.html

    Om så är fallet ska den gå att finna på exv. hälsokraft, men de har den även på råvarubutiken (på nätet) :)

  5. Plommonet kl 15:05, den 7 mars 2013

    Åh gud, lax. Åh gud, blomkålsmos. Åh gud, vad jag har ätit alldeles för lite av de två den senaste tiden. Dessutom har jag hela frysen full med matlådor. Hur ska jag komma ihåg det här tills dem är slut?!

  6. Ella kl 16:04, den 7 mars 2013

    Åh så gott detta såg ut! Lax är en favorit här! I alla former! Har ätit hemmagjorda laxburgare tidigare och det var verkligen inte fy skam! Mums!

  7. Josefina kl 18:45, den 7 mars 2013

    Verkar fantastiskt gott! Ge mig! ;) Kram.

  8. tina kl 21:21, den 7 mars 2013

    Sandra: Det var det också!

    Linda: Hurra för karriärseminarium så att du får äta vad du vill! :-)

    Beata: :-)

    Molly: Precis den var det, tusen tack för hjälp!

    Plommonet: Lägg en lapp i frysen! ;-)

    Mums: :-)

    Josefina: Kom hit så får du!

  9. Mårtenssons kök kl 21:42, den 7 mars 2013

    Absolut, laxbiffar äter vi så gärna så! All fisk och annat med D-vitaminer i också för den delen, något som frun i köket behöver allt hon kan få i sej av…

  10. anna kl 21:48, den 7 mars 2013

    Jag kör på fiskbullar :)

  11. Linda kl 08:06, den 8 mars 2013

    Det blev laxwallenbergare igår och en matlåda med detsamma idag, yay! Tack för inspiration och recept! Jag körde dock med rostade rotfrukter, färsk spenat och citrusphiladelphiacrème till istället för blomkålsmos men det blev kanongott det med =)

    Hoppas att du får en riktigt fin helg!

  12. tina kl 08:11, den 8 mars 2013

    Mårtenssons: Härligt, då är det bara solen som saknas!

    Anna: Hujedamej!

    Linda: Vad roligt att du lagade wallenbergarna, dina tillbehör låter toppengoda! En fin helg till dig med!

  13. Ann-Louise kl 17:56, den 10 mars 2013

    Jag håller på att dö av hunger just nu! Sitter och väntar på att middagen ska bli klar (ugnsrostade rotfrukter & lax) och blir så otroligt sugen på ALLT jag ser. Detta låter helt förträffligt och jag skulle lätt kunna klämma i mig ett par portioner nu.

  14. tina kl 20:48, den 10 mars 2013

    Ann-Louise: :-) Hoppas att du är mätt nu, så här några timmar senare.

  15. Veckans Matkoma Vecka 11 - Matkoma kl 21:17, den 11 mars 2013

    [...] Laxwallenbergare med blomkålspuré gröna ärtor och skirat smör (Recept från Bloggen ”Pickipicki”) [...]

  16. Ansibecki kl 11:03, den 16 mars 2013

    Kanske blir det just detta till middag här på gården idag :) Tack för tipset. Ser jättegott ut :)

  17. Ansibecki kl 14:10, den 16 mars 2013

    Ja, de var precis så goda som de såg ut :)

  18. tina kl 16:35, den 16 mars 2013

    Ansibecki: Hurra!

  19. En ny favorit från köket | Den vassaste kniven kl 20:09, den 22 mars 2013

    [...] surfade omkring efter middagsinspiration häromdagen hamnade jag (som ofta) hos Tina. Receptet på laxwallenbergare hamnade på listan och idag svängde killarna ihop några till fredagsmiddagen. Och jag tror att vi [...]

  20. Isflingan kl 20:20, den 16 augusti 2013

    Sol ute, sol inne, sol i hjärta o sol i sinne efter en fin gårdag i Uppsalas solsken o nu middag i form av denna goda fiskrätt. Betyder det att jag fått tillräckligt med D-vitamin inför hösten nu? :)

  21. tina kl 20:41, den 16 augusti 2013

    Isflingan: Inte riktigt, kom tillbaka igen medan det fortfarande är sommar så att du kan fylla på med mer! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008








Besökstoppen