- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Lite D-vitamin till frukost kanske?

Posted By tina On 7 mars 2013 @ 07:19 In fisk,radiomat,vitamin D | 22 Comments

Efter lång vinter utan sol serverar vi D-vitamin till frukost i P4 Morgon Uppland [1] kl 07.30 idag. Ni vet det där vitaminet som seglat upp och blivit trendigt på sistone och som enligt tidningar och förståsigpåare kan bota cirka all världens sjukdomar. Just det tror jag inte riktigt på. Men faktum är att D-vitamin är ett av få vitaminer som inte alla i det här landet får i sig tillräckligt mycket utav. Därför ger jag er en portion laxwallenbergare som tillgodoser dagsbehovet med råge. Till fisken blomkålspuré, gröna ärtor och skirat smör. Sen är det inte bara nyttigt utan gott också, ingen dålig bonus.

Laxwallenbergare med blomkålspuré,
gröna ärtor och skirat smör

500 g laxfilé (välj smart! [2])
2 äggulor
1 dl grädde
1 knapp tsk salt
1 krm vitpeppar
1 nypa cayennepeppar
en näve finklippt färsk dill

Puré:
750 g blomkål
3/4 dl grädde
salt och vitpeppar

Ansa och skölj blomkålen. Dela i mindre buketter och koka mjuk i lättsaltat vatten, ca 8-10 min. Under tiden blomkålen kokar, dela laxen i mindre bitar och mixa slät i en hushållsassistent tillsammans med äggulor och grädde. Tillsätt kryddor och finklippt dill. Forma åtta stycken wallenbergare och stek på medelvärme i generöst med smör, ca 3 min per sida. När blomkålen är kokt, häll av vattnet och mixa till en slät puré tillsammans med grädde. Smaka av med salt och peppar. Servera wallenbergarna tillsammans med blomkålspuré, gröna ärtor och skirat smör.


22 Comments (Open | Close)

22 Comments To "Lite D-vitamin till frukost kanske?"

#1 Comment By Sandras Matkrypin On 7 mars 2013 @ 07:29

Låter riktigt smarrigt!

#2 Comment By Linda On 7 mars 2013 @ 09:07

Hurra! Nu vet jag vad jag ska laga till mig ikväll när den icke-fiskätande-pojkvännen är borta på Karriärseminarium (och följaktligen inte äter hemma). Mer fisk åt folket!

#3 Comment By Beata On 7 mars 2013 @ 10:56

Det ser dantastiskt gott ut!

#4 Comment By Molly On 7 mars 2013 @ 14:53

hej tina!
såg att du hade skrivit inne hos eanie om en choklad. På din beskrivning kom jag att tänka på min nya favorit; Lovechock. kan det vara den här du menar; [3]

Om så är fallet ska den gå att finna på exv. hälsokraft, men de har den även på råvarubutiken (på nätet) :)

#5 Comment By Plommonet On 7 mars 2013 @ 15:05

Åh gud, lax. Åh gud, blomkålsmos. Åh gud, vad jag har ätit alldeles för lite av de två den senaste tiden. Dessutom har jag hela frysen full med matlådor. Hur ska jag komma ihåg det här tills dem är slut?!

#6 Comment By Ella On 7 mars 2013 @ 16:04

Åh så gott detta såg ut! Lax är en favorit här! I alla former! Har ätit hemmagjorda laxburgare tidigare och det var verkligen inte fy skam! Mums!

#7 Comment By Josefina On 7 mars 2013 @ 18:45

Verkar fantastiskt gott! Ge mig! ;) Kram.

#8 Comment By tina On 7 mars 2013 @ 21:21

Sandra: Det var det också!

Linda: Hurra för karriärseminarium så att du får äta vad du vill! :-)

Beata: :-)

Molly: Precis den var det, tusen tack för hjälp!

Plommonet: Lägg en lapp i frysen! ;-)

Mums: :-)

Josefina: Kom hit så får du!

#9 Comment By Mårtenssons kök On 7 mars 2013 @ 21:42

Absolut, laxbiffar äter vi så gärna så! All fisk och annat med D-vitaminer i också för den delen, något som frun i köket behöver allt hon kan få i sej av…

#10 Comment By anna On 7 mars 2013 @ 21:48

Jag kör på fiskbullar :)

#11 Comment By Linda On 8 mars 2013 @ 08:06

Det blev laxwallenbergare igår och en matlåda med detsamma idag, yay! Tack för inspiration och recept! Jag körde dock med rostade rotfrukter, färsk spenat och citrusphiladelphiacrème till istället för blomkålsmos men det blev kanongott det med =)

Hoppas att du får en riktigt fin helg!

#12 Comment By tina On 8 mars 2013 @ 08:11

Mårtenssons: Härligt, då är det bara solen som saknas!

Anna: Hujedamej!

Linda: Vad roligt att du lagade wallenbergarna, dina tillbehör låter toppengoda! En fin helg till dig med!

#13 Comment By Ann-Louise On 10 mars 2013 @ 17:56

Jag håller på att dö av hunger just nu! Sitter och väntar på att middagen ska bli klar (ugnsrostade rotfrukter & lax) och blir så otroligt sugen på ALLT jag ser. Detta låter helt förträffligt och jag skulle lätt kunna klämma i mig ett par portioner nu.

#14 Comment By tina On 10 mars 2013 @ 20:48

Ann-Louise: :-) Hoppas att du är mätt nu, så här några timmar senare.

#15 Pingback By Veckans Matkoma Vecka 11 – Matkoma On 11 mars 2013 @ 21:17

[...] Laxwallenbergare med blomkålspuré gröna ärtor och skirat smör (Recept från Bloggen ”Pickipicki”) [...]

#16 Comment By Ansibecki On 16 mars 2013 @ 11:03

Kanske blir det just detta till middag här på gården idag :) Tack för tipset. Ser jättegott ut :)

#17 Comment By Ansibecki On 16 mars 2013 @ 14:10

Ja, de var precis så goda som de såg ut :)

#18 Comment By tina On 16 mars 2013 @ 16:35

Ansibecki: Hurra!

#19 Pingback By En ny favorit från köket | Den vassaste kniven On 22 mars 2013 @ 20:09

[...] surfade omkring efter middagsinspiration häromdagen hamnade jag (som ofta) hos Tina. Receptet på laxwallenbergare hamnade på listan och idag svängde killarna ihop några till fredagsmiddagen. Och jag tror att vi [...]

#20 Comment By Isflingan On 16 augusti 2013 @ 20:20

Sol ute, sol inne, sol i hjärta o sol i sinne efter en fin gårdag i Uppsalas solsken o nu middag i form av denna goda fiskrätt. Betyder det att jag fått tillräckligt med D-vitamin inför hösten nu? :)

#21 Comment By tina On 16 augusti 2013 @ 20:41

Isflingan: Inte riktigt, kom tillbaka igen medan det fortfarande är sommar så att du kan fylla på med mer! :-)

#22 Pingback By Veckomeny | Systrarna Eisenman On 28 februari 2016 @ 20:40

[...] Laxburgare med blomkålspuré, gröna ärtor och skirat smör från Pickipicki [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2013/03/lite-d-vitamin-till-frukost-kanske/

URLs in this post:

[1] P4 Morgon Uppland: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=323&grupp=18599

[2] välj smart!: http://www.wwf.se/source.php/1319379/Fiskguiden%202010_mini.pdf

[3] : http://www.lovechock.de/en/de-smaken/almond-fig.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki