- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Riskoket med en gyllene botten

Posted By tina On 23 mars 2013 @ 10:15 In fisk,nyårsafton,Paliz,persiskt,persiskt nyår,ris | 14 Comments

I torsdags morse fortsatte vi firandet av det nya år 1392 i P4 Morgon Uppland [1]. Jag ringde ett av mina trumfkort och fick veta att fisk och ris är den typiska nyårsmaten, så det var vad vi lagade. Riset på persiskt vis med en knaprig gyllenbrun skorpa i botten. Ja, nästan som ett jättechips som visar sig när man tippar upp och ner på riskastrullen. Det är sådant som gör mig glad i köket. Har ni inte testa ännu så gör det.

Sabzi polo ba mahi
4 dl ris
0,5 tsk salt
3-4 dl färska örter (bladpersilja och dill)
en knapp tsk salt
1 msk olja

Koka upp 5 dl vatten i en kastrull. Finklipp örterna och tillsätt i det kokande vattnet, låt koka 5 min. Skölj riset och häll ner detta i det kokande vattnet. Låt koka 5 min. Häll över riset i en sil och låt vätskan rinna av. Tillsätt 1 msk olja och 1 dl vatten i den tomma kastrullen. Låt koka upp och tillsätt därefter salt samt riset igen.
Lägg över bakduk samt lock, låt koka på medelhög värme i 30-35 min. Vid serverng, tippa riset upp och ned så att skorpan i botten på kastrullen tittar fram.

500 g tilapiafilé (eller annan smart vit fisk [2])
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 krm vitlökspulver
1 msk olja
citron

Rör ihop mjöl med salt, peppar och vitlökspulver. Dela fisken i portionsstora bitar. Vänd i uppvispat ägg och därefter i mjölblandningen. Hetta upp olja i stekpanna och stek fisken några minuter på varje sida tills den är genomstek (tid varierar utifrån tjocklek, ca 4 min per sida). Salta och peppra extra om det behövs. Pressa citron över fisken och servera med riset.


14 Comments (Open | Close)

14 Comments To "Riskoket med en gyllene botten"

#1 Comment By Pernilla On 23 mars 2013 @ 11:35

Hej fina Tina, med den fina bloggen!
Jag måste bara få säga att man aldrig någonsin får rekommendera pangasius eller nämna den i samma mening som ”smart fisk”. Lyssna på eller läs Matens pris, eller enklare, läs här: [3]

#2 Comment By tina On 24 mars 2013 @ 08:23

Hej Pernilla! Tack för din kommentar! Vi handlar alltid alltid fisk med den här i bakfickan: [4] och tänker (tror) att man då gör så rätt man kan. Men uppenbarligen inte alltid. Jag tar bort pangasius.

#3 Comment By Ansibecki On 24 mars 2013 @ 10:58

Det här både ser ut och låter gott. Måste testas! :)

#4 Comment By tina On 24 mars 2013 @ 11:44

Ansibecki: Det är gott, jag intygar. Jag har berberibär i riset andra gången, inte så pjåkigt det heller.

#5 Comment By Josefina On 24 mars 2013 @ 15:19

Ris är gott! Dum fråga: äter ni ”chipset” i botten kastrullen? :)

#6 Comment By tina On 24 mars 2013 @ 15:24

Josefina: Ja! Chipset är det godaste i kastrullen! :-D Om du sneglar på bilden är det gyllengula till höger själva riskoksbotten.

#7 Comment By Moma On 25 mars 2013 @ 19:28

Persiskt ris är det bästa riset i världen, jag har inte ätit så mycket av de smaksatta (förutom när vitt ris toppat med solgult saffransris) men sättet de lagar på gör att riset blir fantastiskt gott och så den lilla riskakkan i botten, ”tadig” tror jag det heter fast säkert med annan stavning! :-)

#8 Comment By tina On 25 mars 2013 @ 20:08

Moma: Ja, tadig! :-)

#9 Comment By matmedmera On 26 mars 2013 @ 20:21

Wow du har lyckats! Efter att ha varit 23 år gift med en Iranier har jag lärt mig det här riset också, faktiskt min favorit ris. På sommaren brukar jag göra det med stora bondbönor….asch vad sugen jag blir nu !
Tack för kommentar på min blogg

#10 Comment By tina On 26 mars 2013 @ 22:52

Matmedmera: :-D Gott med bondbönor i, det måste testas!

#11 Comment By Josefina On 28 mars 2013 @ 10:14

Aha, tack för tipset Tina! :P

#12 Comment By tina On 28 mars 2013 @ 15:48

Josefina: :-D

#13 Comment By Isflingan On 18 oktober 2013 @ 20:40

Måste ha gjort nåt fel för inte fick jag nån vacker gyllene botten inte. Bara ris som fastnade i kastrullen ;p men men gott med örter i riset iaf :)

#14 Comment By tina On 19 oktober 2013 @ 13:57

Isflingan: Haha, vad tokigt!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2013/03/riskoket-med-en-gyllene-botten/

URLs in this post:

[1] P4 Morgon Uppland: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=323&grupp=18599

[2] smart vit fisk: http://www.wwf.se/source.php?id=1514145

[3] : http://www2.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/fisk/pangasius/

[4] : http://www.wwf.se/vrt-arbete/hav-och-fiske/ww-fs-fiskguide/1243694-ww-fs-fiskguide-nr-du-ska-kpa-miljvnlig-fisk

Copyright © 2008-2009 pickipicki