Trolla fram finska valborgsdrycken!

den 23 april 2013, kl 20:55


Låt 5 l vatten koka upp i en kastrull (som rymmer minst 10 l). Under tiden, räkna in 3 ekologiska citroner och lika många reko apelsiner.
Väg upp 1 kg socker och 0,5 kg farinsocker. Tillsätt detta i kastrullen när vattnet kokat upp. Skala med en potatisskalare det yttersta skalet av citrusarna och tillsätt även detta. Rör tills allt socker lösts upp.

Skär bort allt vitt från från apelsiner och citroner och skiva dom därefter. Rör ner ytterligare 4 l (kallt) vatten i kastrullen tillsammans med frukten. Låt svalna till fingervarmt.

Rör då ut ett knappt halvt paket smulad jäst. Låt nu drycken stå i kastrull med lock på en sval plats i ett dygn.

Dag 2 är det dags för russintricket. Lägg några russin i botten på väl rengjorda flaskor (ni vet diska och låt torka i ugn på 100 grader). Häll därefter upp valborgsdrycken i flaskorna och ställ i kylskåp. När drycken är klar (lagom till valborg hurra!) flyter russinen upp till ytan. Då har man tillverkat sima, en finsk valborgsdryck som serveras tillsammans med munkar. Det blir en slags vuxen bubbeldricka som brukar gå hem på kalasen. Är man rädd för att det ska flyga korkar i taket är flaska med skruvkork ett tips, så att man kan pysa ut lite bubblor vid behov. Testa nu vetja, okej?

Skriv ut inlägg

24 kommentarer till “Trolla fram finska valborgsdrycken!”

  1. Katarina kl 21:28, den 23 april 2013

    Jag har också mjöd på kommande :)

  2. anna kl 21:35, den 23 april 2013

    Mumma!

  3. Mårtenssons kök kl 22:02, den 23 april 2013

    Borde vi ju försöka oss på detta året, vi klämde ju till med glöggen i julas så det är väl dags nu!

  4. Monica kl 22:40, den 23 april 2013

    Blev lite fundersam på din stora mängd jäst. 1/4 tsk jäst för en 8 liters sats brukar jag ha. Här mitt recept ”ett klassiskt finskt” (och då utan apelsiner;)
    http://moasmirakel.blogspot.fi/2010/04/mjod.html

  5. mamman kl 08:49, den 24 april 2013

    Väntar på en levrans från er :-)

  6. Hanna kl 12:10, den 24 april 2013

    Skulle gärna smaka ett glas innan jag gör en hel sats, svårt att föreställa sig smaken trots den utförliga beskrivningen.

  7. Erica kl 15:20, den 24 april 2013

    Som en av dina läsare boendes i Finland måste jag ju säga att ditt recept inte är det traditionella mjödreceptet! Det skall innehålla öl, mindre jäst och inga apelsiner!

  8. Nässelblom & choklad kl 15:26, den 24 april 2013

    Intressant att få lära sig göra finsk valborgsdryck. Härligt färgstarka bilder!

  9. Matilda kl 15:58, den 24 april 2013

    Hurra för mjöd, älskar det!
    Håller med Erica ovan om mig. Jag bor också i Finland då och det ska nog egentligen inte vara apelsiner i, bara citron och jästen ska det bara vara en lite liten bit av. Men öl tycker jag inte det ska vara i.
    Men gott blir det säkert med apelsinen i också :) Jag antar att de flesta har ett eget recept på mjöd.

  10. Moma kl 19:15, den 24 april 2013

    Det låter spännande, jag har aldrig druckit sima men sett flera recept (både med och utan apelsiner :-))

  11. Johanna kl 20:23, den 24 april 2013

    Det här var intressant! Kan diskussionen om äkta sima bli lika het som diskussionen om cevapcici (http://www.ragazze.se/2005/12/18/cevapcici/) som du länkade till för ett tag sedan http://www.pickipicki.se/2013/02/ett-riktigt-recept/#comments . Men när får jag smaka hemmagjord memma?

  12. tina kl 21:10, den 24 april 2013

    Katarina: Hurra!

    Anna: Vem vet, du kanske får en flaska i födelsedagspresent!

    Mårtenssons: Japp!

    Monica: Jo, det brukar bli så. Höjda ögonbryn över jästmängden såväl som apelsiner. Shär gör vi och gott blir det, liksom det säkert blir även din variant blir. :-)

    Mamman: Ska bli!

    Hanna: Här finns att smaka!

    Erica: Vilket är det receptet? Apelsinerna i är inte traditionella nej utan (den finska) mammans påhitt. Jag gillar det och därför får det fortsätta vara så.

    Nässelblom: Tack!

    Matilda: Huvudet på spiken!

    Moma: Haha, kom hit får du smaka vetja!

    Johanna: Haha! A-p-e-l-s-i-n-e-r-n-a och herremingud-vad-med-jäst är ett återkommande tema varje år. Det här är mitt traditionella recept. Memma och hemgjord ska den vara, måste nog samla lite mod först.

  13. Fröken Dill kl 15:23, den 25 april 2013

    Aldrig hört talas om. SPÄNNANDE!

  14. tina kl 15:31, den 25 april 2013

    Fröken Dill: Haha ja, lite faktiskt! :-)

  15. Josefina kl 00:58, den 26 april 2013

    Mycket spännande! Fräscht med både citron och apelsin!

  16. Jonatan kl 11:37, den 26 april 2013

    Hej alla matälskare!

    Är Uppsalastudent och sitter och skriver min kandidatuppsats om attityder till e-handel av dagligvaror. Jag hade varit jätte glad om ni ville svara på min enkät som tar max 3 min att fylla i för att se lite vad ni tycker om detta ämne!

    Tack på förhand!

  17. Jonatan kl 11:40, den 26 april 2013

    Vet inte men adressen kom inte fram.. Provar igen!

    https://www.webbenkater.com/s/b78d83f

  18. Anna B kl 13:57, den 26 april 2013

    Kul med sima! Minns vi pratade om den i ngn tråd för ett par år sedan. Ska prova!

  19. tina kl 19:38, den 26 april 2013

    Josefina: Ja! :-)

    Jonatan: Gjort.

    Anna B: Ja gör det vetja! :-)

  20. Sofie kl 14:38, den 27 april 2013

    Det där låter väldigt spännande!

  21. milla kl 20:08, den 27 april 2013

    Vad spännande det här verkar kanske vore något:)

  22. tina kl 14:04, den 28 april 2013

    Sofie: Spännande och gott!

    Milla: Det är det, testa vetja!

  23. Åsa kl 18:20, den 29 april 2013

    Ah, andra bloggaren jag ser denna finska valborgsdryck på. Hur har jag missat den tidigare alla år? Verkar ju riktigt riktigt god (och föreställer mig den är godare med apelsin i också än utan).
    Så festligt ni ska ha det imorn :) Glad valborg!

  24. tina kl 08:03, den 30 april 2013

    Åsa: Ja, isf har du inte varit inne på picki såhär i valborgstider, det är ett som är säkert! ;-) Glad valborg önskar jag dig. Kram!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen