- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Trolla fram finska valborgsdrycken!

Posted By tina On 23 april 2013 @ 20:55 In Finland,sima,valborg | 24 Comments


Låt 5 l vatten koka upp i en kastrull (som rymmer minst 10 l). Under tiden, räkna in 3 ekologiska citroner och lika många reko apelsiner.
Väg upp 1 kg socker och 0,5 kg farinsocker. Tillsätt detta i kastrullen när vattnet kokat upp. Skala med en potatisskalare det yttersta skalet av citrusarna och tillsätt även detta. Rör tills allt socker lösts upp.

Skär bort allt vitt från från apelsiner och citroner och skiva dom därefter. Rör ner ytterligare 4 l (kallt) vatten i kastrullen tillsammans med frukten. Låt svalna till fingervarmt.

Rör då ut ett knappt halvt paket smulad jäst. Låt nu drycken stå i kastrull med lock på en sval plats i ett dygn.

Dag 2 är det dags för russintricket. Lägg några russin i botten på väl rengjorda flaskor (ni vet diska och låt torka i ugn på 100 grader). Häll därefter upp valborgsdrycken i flaskorna och ställ i kylskåp. När drycken är klar (lagom till valborg hurra!) flyter russinen upp till ytan. Då har man tillverkat sima, en finsk valborgsdryck som serveras tillsammans med munkar. Det blir en slags vuxen bubbeldricka som brukar gå hem på kalasen. Är man rädd för att det ska flyga korkar i taket är flaska med skruvkork ett tips, så att man kan pysa ut lite bubblor vid behov. Testa nu vetja, okej?


24 Comments (Open | Close)

24 Comments To "Trolla fram finska valborgsdrycken!"

#1 Comment By Katarina On 23 april 2013 @ 21:28

Jag har också mjöd på kommande :)

#2 Comment By anna On 23 april 2013 @ 21:35

Mumma!

#3 Comment By Mårtenssons kök On 23 april 2013 @ 22:02

Borde vi ju försöka oss på detta året, vi klämde ju till med glöggen i julas så det är väl dags nu!

#4 Comment By Monica On 23 april 2013 @ 22:40

Blev lite fundersam på din stora mängd jäst. 1/4 tsk jäst för en 8 liters sats brukar jag ha. Här mitt recept ”ett klassiskt finskt” (och då utan apelsiner;)
[1]

#5 Comment By mamman On 24 april 2013 @ 08:49

Väntar på en levrans från er :-)

#6 Comment By Hanna On 24 april 2013 @ 12:10

Skulle gärna smaka ett glas innan jag gör en hel sats, svårt att föreställa sig smaken trots den utförliga beskrivningen.

#7 Comment By Erica On 24 april 2013 @ 15:20

Som en av dina läsare boendes i Finland måste jag ju säga att ditt recept inte är det traditionella mjödreceptet! Det skall innehålla öl, mindre jäst och inga apelsiner!

#8 Comment By Nässelblom & choklad On 24 april 2013 @ 15:26

Intressant att få lära sig göra finsk valborgsdryck. Härligt färgstarka bilder!

#9 Comment By Matilda On 24 april 2013 @ 15:58

Hurra för mjöd, älskar det!
Håller med Erica ovan om mig. Jag bor också i Finland då och det ska nog egentligen inte vara apelsiner i, bara citron och jästen ska det bara vara en lite liten bit av. Men öl tycker jag inte det ska vara i.
Men gott blir det säkert med apelsinen i också :) Jag antar att de flesta har ett eget recept på mjöd.

#10 Comment By Moma On 24 april 2013 @ 19:15

Det låter spännande, jag har aldrig druckit sima men sett flera recept (både med och utan apelsiner :-))

#11 Comment By Johanna On 24 april 2013 @ 20:23

Det här var intressant! Kan diskussionen om äkta sima bli lika het som diskussionen om cevapcici ( [2]) som du länkade till för ett tag sedan [3] . Men när får jag smaka hemmagjord memma?

#12 Comment By tina On 24 april 2013 @ 21:10

Katarina: Hurra!

Anna: Vem vet, du kanske får en flaska i födelsedagspresent!

Mårtenssons: Japp!

Monica: Jo, det brukar bli så. Höjda ögonbryn över jästmängden såväl som apelsiner. Shär gör vi och gott blir det, liksom det säkert blir även din variant blir. :-)

Mamman: Ska bli!

Hanna: Här finns att smaka!

Erica: Vilket är det receptet? Apelsinerna i är inte traditionella nej utan (den finska) mammans påhitt. Jag gillar det och därför får det fortsätta vara så.

Nässelblom: Tack!

Matilda: Huvudet på spiken!

Moma: Haha, kom hit får du smaka vetja!

Johanna: Haha! A-p-e-l-s-i-n-e-r-n-a och herremingud-vad-med-jäst är ett återkommande tema varje år. Det här är mitt traditionella recept. Memma och hemgjord ska den vara, måste nog samla lite mod först.

#13 Comment By Fröken Dill On 25 april 2013 @ 15:23

Aldrig hört talas om. SPÄNNANDE!

#14 Comment By tina On 25 april 2013 @ 15:31

Fröken Dill: Haha ja, lite faktiskt! :-)

#15 Comment By Josefina On 26 april 2013 @ 00:58

Mycket spännande! Fräscht med både citron och apelsin!

#16 Comment By Jonatan On 26 april 2013 @ 11:37

Hej alla matälskare!

Är Uppsalastudent och sitter och skriver min kandidatuppsats om attityder till e-handel av dagligvaror. Jag hade varit jätte glad om ni ville svara på min enkät som tar max 3 min att fylla i för att se lite vad ni tycker om detta ämne!

Tack på förhand!

#17 Comment By Jonatan On 26 april 2013 @ 11:40

Vet inte men adressen kom inte fram.. Provar igen!

[4]

#18 Comment By Anna B On 26 april 2013 @ 13:57

Kul med sima! Minns vi pratade om den i ngn tråd för ett par år sedan. Ska prova!

#19 Comment By tina On 26 april 2013 @ 19:38

Josefina: Ja! :-)

Jonatan: Gjort.

Anna B: Ja gör det vetja! :-)

#20 Comment By Sofie On 27 april 2013 @ 14:38

Det där låter väldigt spännande!

#21 Comment By milla On 27 april 2013 @ 20:08

Vad spännande det här verkar kanske vore något:)

#22 Comment By tina On 28 april 2013 @ 14:04

Sofie: Spännande och gott!

Milla: Det är det, testa vetja!

#23 Comment By Åsa On 29 april 2013 @ 18:20

Ah, andra bloggaren jag ser denna finska valborgsdryck på. Hur har jag missat den tidigare alla år? Verkar ju riktigt riktigt god (och föreställer mig den är godare med apelsin i också än utan).
Så festligt ni ska ha det imorn :) Glad valborg!

#24 Comment By tina On 30 april 2013 @ 08:03

Åsa: Ja, isf har du inte varit inne på picki såhär i valborgstider, det är ett som är säkert! ;-) Glad valborg önskar jag dig. Kram!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2013/04/trolla-fram-finska-valborgsdrycken/

URLs in this post:

[1] : http://moasmirakel.blogspot.fi/2010/04/mjod.html

[2] : http://www.ragazze.se/2005/12/18/cevapcici/

[3] : http://www.pickipicki.se/2013/02/ett-riktigt-recept/#comments

[4] : https://www.webbenkater.com/s/b78d83f

Copyright © 2008-2009 pickipicki