- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

En grann och glad försommaromelett!

Posted By tina On 16 maj 2013 @ 07:30 In nässlor,omelett,radiomat,vår | 15 Comments

Efter några veckors radiotystnad är jag tillbaka i P4 Morgon Uppland [1]. Och vet ni, det slog mig när jag packade ner dagens radioingredienser att det är tredje gången (året) vi dukar upp till nässeltema. T-r-e-d-j-e året, hjälp vad tiden går fort ändå. Starta radioapparaten klockan 07.30, då lagar vi en riktig våromelett tillsammans. Nässlor i smeten och när omeletten väl är stekt så toppas den med allt från crème fraîche till allt möjligt grönt, rosa, gult och sparris. Sen viks den ihop och serveras förslagsvis som en lättare försommarlunch. Om den är lika god som den är färgglad? Ja, det törs jag lova.

En våromelett med nässlor och annat grönt
Vispa 5 ägg tillsammans med 0,5 dl mjölk, 1,5 krm salt och en nypa svartpeppar. Förväll 6-7 dl nässlor (eller spenat) ett par minuter i kokande vatten. Häll av vattnet, grovhacka nässlorna och tillsätt dessa i omelettsmeten. Stek 3 tunna små (eller 2 tunna större) omeletter i lite smör ca 2 min på ena sidan, vänd sedan omeletten och stek ytterligare 1 min på nästa sida. Smula över lite flingsalt. När omeletterna är klara, bred på crème fraîche och fyll exempelvis med hela sparris (som kokats ett par min i lättsaltat vatten) och generöst med finklippta örter (gräslök, persilja, basilika etc). Toppa med lite flingsalt, svartpeppar och rivet citronskal. Vik ihop omeletten och severa genast.


Färgmatchning som bara cerisa rödbetsgroddar kan.


15 Comments (Open | Close)

15 Comments To "En grann och glad försommaromelett!"

#1 Comment By herkkusuun lautasella On 16 maj 2013 @ 12:44

åh vad gott din sparrsiomelett ser ut, jag blir så sugen fast jag precis ätit…

#2 Comment By Plommonet On 16 maj 2013 @ 21:38

Jag fick insprationskick och slänge ihop en omelett med kantareller (ur frysen), lite skinka och smörstekt kirskål – faktiskt första gången i mitt liv som jag vågar mig på att äta kirskål! Nu har jag redan plockat en omgång till och ska ha på min omelettwraps med räkor imorgon. Om nom nom! :)

#3 Comment By tina On 16 maj 2013 @ 21:48

Herkkusuun: Hurra!

Plommonet: Hurra för kirskål och hurra för omelettwrap (bra namn förresten, det är ju precis vad det är). :-)

#4 Comment By Emmy On 16 maj 2013 @ 23:34

Så ljuvligt! Både smakmässigt och vackert. Hurra för vårens underbara mat.

#5 Comment By Sanna On 17 maj 2013 @ 09:04

Omelett är grejen. Idag är jag hemma med rostig hals. Då blir det omelett för det finns alltid något hemma att stoppa i. Inga nässlor men såväl rödlök, avokado, salami och färsk oregano från balkongen!

#6 Comment By tina On 17 maj 2013 @ 22:45

Emmy: Ja, hurra! :-D

Sanna: Ja, bästa lunch- och restmaten!

#7 Comment By Moma On 18 maj 2013 @ 12:05

ÅH!

#8 Comment By Sanna On 18 maj 2013 @ 21:49

Det ser supergott ut!

#9 Comment By tina On 19 maj 2013 @ 10:14

Moma: Åhå, fick du ihop några nässlor?

Sanna: Det var det med! :-)

#10 Comment By Daniela On 19 maj 2013 @ 10:38

Den såg ju väldigt fräsch ut, mums!

#11 Comment By tina On 19 maj 2013 @ 17:18

Daniela: :-)

#12 Comment By Kim On 19 maj 2013 @ 18:58

Jag får ta mig en ordentlig funderare på var jag kan hitta nässlor! Nu har jag tänkt i flera år att jag skulle ta mig för att plocka, men icke…
Vad fint med rödbetsgroddarna!

#13 Comment By tina On 19 maj 2013 @ 19:55

Kim: Tänk diken, skogsbryn, vanliga trädgårdar och lite halvövergivna trädgårdar. Nässlor är lite som fläder, har man väl börjat se fläder så ser man sen fläder överallt. :-)

#14 Comment By Eleonore- Kokboksutmaningen On 21 maj 2013 @ 19:18

ÅH den omeletten såg ju otroligt god ut! Älskar sparris och har aldrig provat nässlor :D

#15 Comment By tina On 22 maj 2013 @ 16:54

Eleonore: Då är det på tiden! :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2013/05/en-grann-och-glad-forsommaromelett/

URLs in this post:

[1] P4 Morgon Uppland: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=323&grupp=18599

Copyright © 2008-2009 pickipicki