- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Jo, världens godaste lammgryta

Posted By tina On 19 augusti 2013 @ 10:48 In gryta,karibiskt,lamm,Momas Kitchen | 19 Comments

Apropå Gotland har jag flera gånger fått frågan om vi åt lamm när vi beökte ön. Det gjorde vi inte, av den enda anledningen att vi påväg till Nynäshamn stannade till i Momas karibiska kök [1] och bjöds på den godaste lammgryta jag ätit i hela mitt liv. Jag tror bestämt att det här är v-ä-r-l-d-e-n-s godaste lammgryta och vem vill ta bort den smaken ur munnen? Inte jag. I och med det här raststoppet som vi gjorde vår resas första dag, så lades (inte bara lamm- utan) semestermatsribban högt. Till världens godaste lammgryta serverades grönsaksris såväl som karibiskt iste. Och så pannacotta med smak av tahitivanilj till efterrätt. Toppa den här vägkroksmaten den som kan.

Veronicas jamaicanska lammcurry
700 g lammkött
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
4 tsk curry
1,5 tsk timjan
0,5- 1 tsk nymald svartpeppar
1 bit chili (gärna gul habanero)
1 tsk kinesisk soja
50 g rotselleri
1 gul lök
1 morot
2 potatisar
2 tomater
1 buljongtärning
1-2 salladslökar

Dela köttet i grytbitar, lägg det i en metallbunke (curryn färgar plast). , använd metall eller keramik då curryn lätt färgar av sig på plast. Häll över kryddor, soja och pressad vitlök och gnid in i köttet. Bryn lite kött i taget i en gryta. Tillsätt därefter tärnad potatis och selleri. Slå över vatten tills det når upp till hälften av köttet. Låt koka upp och tillsätt därefter buljong och lägg över tunt skivad lök och tärnade tomater. Lägg på lock på grytan och låt det småputtra i 30 min, lägg därefter i morot som delats i stavar och småkoka ytterligare en kvart eller tills köttet är mört. Tips: om du önskar grytan mer såsig, lyft på locket och låt grytan koka utan lock. Smaka av med salt och peppar.

Ännu mer av maten
Vegetariskt grönsaksris [2]
Pannacotta med smak av tahitivanilj [3]
Karibiskt iste [4]


Sommarefterrätt, pannacotta med tahitivanilj, frukter och bär


19 Comments (Open | Close)

19 Comments To "Jo, världens godaste lammgryta"

#1 Comment By Fröken Dill On 19 augusti 2013 @ 13:56

Låter toppen! Vi brukar göra en långlagad lammgryta med inspiration från Jamie Oliver. Kommer säkert på bloggen senare i höst när vi fått fart på crock-poten…

#2 Comment By Kim On 19 augusti 2013 @ 19:03

Bokmärker och hoppas på blåsigt höstväder så mustiga grytor blir på tapeten…

#3 Comment By Emmy On 19 augusti 2013 @ 20:28

Hon kan den där Moma! Självklart ska denna testas.

#4 Comment By Sandras Matkrypin On 20 augusti 2013 @ 08:09

Sparar genast receptet och ska göra denna nästa gång jag köper lamm. Låter ljuvligt god!

#5 Comment By tina On 20 augusti 2013 @ 08:31

Fröken Dill: Crockpotshösten är snart här!

Kim: Jag kan också höstlängta lite i smyg när jag tänker på långkok och soppa.

Emmy: :-) Ja, hon kan!

Sandra: Ljuvligt gott var det!

#6 Comment By Teres On 20 augusti 2013 @ 09:06

Den där måste provas. Nu blev jag hungrig!

#7 Comment By tina On 20 augusti 2013 @ 12:44

Teres: Jag med. :-)

#8 Comment By Annelie i Geneve On 20 augusti 2013 @ 15:03

Låter fantastiskt! Men hur kan det blir mer såsigt om den får gå utan lock? Frågar matlagningsnovisen…

#9 Comment By tina On 20 augusti 2013 @ 17:18

Annelie: Såsigare i konsistens om vätska får koka bort utan lock, jämfört med mer buljonglik konsistens med lock.

#10 Comment By Moma On 21 augusti 2013 @ 19:15

Haha, det är lite kul att vi längtar till höst så fort det vankas grytor, den här är ju från Jamaica och där är det varmt året om :-)

#11 Comment By tina On 22 augusti 2013 @ 20:04

Moma: Haha, utan höstkyla fattar man inte bättre!

#12 Comment By milla On 22 augusti 2013 @ 21:43

Detta recept sparar jag mums:)

#13 Comment By tina On 23 augusti 2013 @ 10:17

Milla: :-)

#14 Comment By Dodo Hjelte On 28 december 2013 @ 23:28

Hej!

Mycket trevlig sida du har! Och vilka härliga matbilder du publicerar (är
kompis med Martin, som är mästerkock och därtill den som fotograferar bl.a.
allt i Per Mobergs kokböcker, så
jag är ”bortskämd” med ”ögongodis”!…!!!).

Lagade ditt recept med ”världens godaste lammgryta idag.
Bra recept anser jag. Men jag tror att det hade underlättat
”för gemene man” om det stod vilken detalj av lammet som
skall användas (är utbildad kock, men det är inte alla…).

Dessutom så är min erfarenhet att man alltid skall täcka
grytbitarna med vätska (buljong, vatten osv.) när
det skall kokas. Inte som i receptet! hursomhelst ett väldigt bra grundrecept!

Men ”kryddade” det med kalvbuljong, sambal osv.

Tack för receptet och gott slut på året!

#15 Comment By Elisabeth Forsgren On 29 december 2013 @ 11:58

Bjöd på denna gryta som blev jättegod! Det stod inte när och i vilket skick chilin och salladslöken skulle i, så jag chansade och hade i det från början.

#16 Comment By tina On 31 december 2013 @ 13:04

Dodo: Tack för din kommentar och för feedback! Ett gott nytt år önskar jag dig.

Elisabeth: Vad roligt att det blev gott, tack för feedback!

#17 Comment By Anna N On 8 februari 2014 @ 20:14

Jag har precis gjort lammgrytan och den smakar jättegott!
Mums!

#18 Comment By Anna N On 8 februari 2014 @ 20:16

När skulle jag lagt i salladslöken? Glömde den :-)

#19 Comment By tina On 10 februari 2014 @ 08:37

Anna N: :-) Vad fint! Och det har ju också jag glömt att skriva. Tänker att den fint skuren ska i mot slutet.


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2013/08/jo-varldens-godaste-lammgryta/

URLs in this post:

[1] Momas karibiska kök: http://momaskitchen.se/

[2] Vegetariskt grönsaksris: http://momaskitchen.se/2011/12/02/gronsaksris-veggie-rice/

[3] Pannacotta med smak av tahitivanilj: http://momaskitchen.se/2013/07/24/enkel-dessert-2/

[4] Karibiskt iste: http://momaskitchen.se/2012/11/27/en-tillbringare-solsken/

Copyright © 2008-2009 pickipicki