- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Älgradio

Posted By tina On 17 oktober 2013 @ 07:27 In älg,P4 Morgon Uppland | 7 Comments

Alldeles precis just nu steker vi älgfärsbiffar i P4 Morgon [1]. Det gjorde jag igår kväll också, fast till middag hemma i mitt eget kök. När jag smakade av svampsåsen så kan det ha hänt att jag sa till Carl att jag a-l-d-r-i-g har lagat en svampsås som inte är alldeles särskilt god. Det var garanterat inte ödmjukheten som talade, men jag tror ändå att rösten hade rätt. Svampsåshemligheten? Den stavas sherry.

Älgfärsbiffar, potatispuré, trattkantarellsås
och rårörda lingon

500 g älgfärs
1 dl grädde
1 ägg
1 msk flingsalt
1 krm svartpeppar
6 st mortlade enbär
1 tsk torkad timjan
1 msk rapsolja + 1 msk smör

Blanda färs, grädde, ägg och kryddor till en slät smet. Forma 8 st biffar mha två skedar. Stek på medelvärme i olja och smör ca 5-6 min per sida (låt ett lock ligga på mot slutet).
Potatispuré: koka 900 g mjölig potatis. Stöt den till puré tillsammans med smör och mjölk till önskad konsistens. Smaka av med salt.
Rårörda lingon: rör ihop ett par msk socker och 2 dl lingon.

Trattkantarellsås:
1 msk olja
0,5 gul lök
0,5 vitlöksklyfta
2 dl grädde
2 dl torkade trattkantareller
1 tsk sherry
1 tsk flingsalt
svartpeppar
1 tsk svartvinbärsgelé
ev mjölk

Finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk i olja på låg värme. Tillsätt grädde och svamp, låt svampen koka mjuk. Tillsätt sherry under tiden. Mixa slät med stavmixer, smaka av med salt, peppar och gelé. Späd ev med mjölk.

Ännu fler sherryhemligheter
Trattkantarellsoppan [2]


7 Comments (Open | Close)

7 Comments To "Älgradio"

#1 Comment By Molly On 17 oktober 2013 @ 10:34

Jag håller med om det där med sherry i såsen :) Jag gjorde en sherrysås till en nyårsmiddag en gång och den såsen kommer ofta på tal, från några av gästerna som var med, trots att det är ca 15 år sedan :p Jag får ta och testa din sås känner jag.

Önskar dig en fin fortsättning på veckan :)

#2 Comment By Fröken Dill On 17 oktober 2013 @ 10:59

Ååååå, vad galet gott! Precis det vill jag ha till helgmiddag. Har haft det så himla stressigt några dagar, med lägenhetsköp, lägenhetsförsäljning, hur mycket jobb som helst på jobbet o s v. Då kunde jag inte ens tänka på mat och var absolut inte sugen på någonting. TUR att det gick över.
Hälsar fröken Dill

#3 Comment By Sara på Vardag.nu On 17 oktober 2013 @ 12:31

Sherry säger du… Måste dra till systemet!

#4 Comment By Isflingan On 18 oktober 2013 @ 08:44

ÅÅh vad gott!!! Jag vill oxå ha :)

#5 Comment By jossan On 18 oktober 2013 @ 15:07

åh mums vad gott! en fråga: ska det verkligen bara vara 1 tsk sherry? Jag brukar nog vräka i betydligt mer, hehe…

#6 Pingback By En älg föll till marken | pickipicki On 19 oktober 2013 @ 11:10

[...] Älgfärsbiffar med potatispuré, trattkantarellsås och rårörda lingon Den goda älgpastan Mammans älggryta Göteborgspostens dunderglögg (frågor och svar) [...]

#7 Comment By tina On 19 oktober 2013 @ 14:01

Molly: Vad kul! Det låter som att din sherrysås innehåller snäppet mer sherry än min! :-)

Fröken Dill: Hoppas att du får tid att varva ner i helgen. Kram

Sara: :-)

Isflingan: Vi får laga älg tillsammans. Vad blev det förresten du bjöd nya zeeländskan på?

Jossan: Ingen hindrar dig. :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2013/10/algradio/

URLs in this post:

[1] P4 Morgon: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=114&grupp=19462

[2] Trattkantarellsoppan: http://www.pickipicki.se/2011/07/skafferifynd-pa-olika-vis/

Copyright © 2008-2009 pickipicki