- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Julknäcke gånger två

Posted By tina On 19 december 2013 @ 07:16 In knäckebröd,P4 Morgon Uppland,radiomat,vört | 4 Comments

Häromkvällen kände jag mig som ett matgeni när jag bakade julknäckebröd så att mjölet yrde. Ett vörtisknäcke med russin och ett knäckebröd smaksatt med lingon och kanel. Alltså, knäckebröd är ju med på topp tio-listan över ätbara saker jag gillar. När man därtill får smaksätta bröden med det godaste man kan tänka sig just nu, ja det är då man påminns om varför det är så roligt att laga mat. Eftersom bröden redan är slut gräddar vi nya i P4 Morgon [1] om en liten stund, så håll tummarna för att min deg på jäsning överlever cykelturen genom stan. Plusgrader i december är faktiskt inte så dumt som man kan tro.

Vörtknäcke med russin
25 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
1 msk mörk sirap
2-3 msk flytande vört
0,5 tsk flingsalt
2 dl havregryn
3 dl grovt rågmjöl
drygt 2 dl vetemjöl
en näve russin
flingsalt

Rör ut jäst i en bunke tillsammans med sirap och flytande vört. Rosta havregryn några minuter i en torr stekpanna, passa noga så att de inte bränns. Rör ner havregrynen i degen samt mjöl. Knåda ihop till en slät deg. Jäs under duk i en timme. Dela degen i 4 delar och kavla ut på mjölat bakbord. Flytta över till bakplåtspapper, strö över ett gäng finklippta russin och kavla degen så tunn som möjligt. Pensla med lite vatten och strö över lite flingsalt, picka med en gaffel. Lyft över bakplåtspapper på plåt. Grädda i 190 grader i drygt 20 min. Titta till mot slutet, bröden ska få fin färg och kännas hårda när de lyfts från plåten, grädda annars lite till. Låt svalna på galler.

Lingonknäcke med kanel
25 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
1 msk mörk sirap
1,5 dl frysta (tinade) lingon
1 tsk kanel
1 tsk brödkrydda
0,5 tsk flingsalt
2 dl havregryn
3 dl grovt rågmjöl
drygt 2 dl vetemjöl
en näve pumpakärnor
flingsalt

Rör ut jäst i en bunke tillsammans med sirap. Rosta havregryn några minuter i en torr stekpanna, passa noga så att de inte bränns. Rör ner lingon, kanel, brödkrydda och havregrynen i degen. Tillsätt mjöl och knåda ihop till en slät deg. Jäs under duk i en timme. Dela degen i 4 delar och kavla ut på mjölat bakbord. Flytta över till bakplåtspapper, strö över ett gäng pumpakärnor och kavla degen så tunn som möjligt. Pensla med lite vatten och strö över lite flingsalt, picka med en gaffel. Lyft över bakplåtspapper på plåt. Grädda i 190 grader i drygt 20 min. Titta till mot slutet, bröden ska få fin färg och kännas hårda när de lyfts från plåten, grädda annars lite till. Låt svalna på galler.


4 Comments (Open | Close)

4 Comments To "Julknäcke gånger två"

#1 Comment By Nässelblom & choklad On 19 december 2013 @ 12:51

Jag älskar knäckebröd! Äter sällan mjukt bröd, men gärna knäcke varje dag. Däremot har jag aldrig testat att baka själv, har tänkt göra det men fastnat på att jag inte har en kruskavel (heter det så?) – men det kanske inte ens behövs. Ser gott ut!
God jul och Gott Nytt År till dig! Tack för inspiration under året. Kram Eva

#2 Comment By Isabelle On 23 december 2013 @ 13:52

Lingonknäcket lät ju urgott, det ska jag testa!

#3 Comment By Plommonet On 26 december 2013 @ 11:49

Jag bakade dem också! Bortsett från ett byte av röda vinbär istället för lingon, dessutom till punkt och pricka. Det är inte illa! ;)

Det blev julklappsknäckepåsar och de har varit väldigt uppskattade. Toppen-Tina! :)

P.S.
Jag tror att russinen gjorde sig lite bättre som pynt är Carls förslag. ;P
D.S.

#4 Comment By tina On 31 december 2013 @ 13:07

Nässelblom: Någon sådan äger jag icke, jag gör på gaffeltricket. Gott nytt även till dig. <3

Isabelle: Ja gör det vetja!

Plommonet: Hurra!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2013/12/julknacke-ganger-tva/

URLs in this post:

[1] P4 Morgon: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=114&grupp=19462

Copyright © 2008-2009 pickipicki