- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Rostad medelhavssallad med sardeller

Posted By tina On 9 januari 2014 @ 07:01 In radiomat,salladsvariant,sardell | 11 Comments

Vad ser vi här? 1) Vårt nya (och på samma gång jättegamla) slagbord, 2) en varm medelhavssallad som vi lagar i P4 Uppland [1] alldeles strax. Visste ni att sardell inte är en fisk som simmar havet? Sardell är namnet på medelhavsfisken ansjovis när den är inlagd i olja och salt. Men ansjovisen vi köper i rosa konserv när det vankas Janssons då? Ja, det är ingen ansjovis alls utan skarpsill inlagd i vatten, socker, ättika och kryddor. Visst kan man krångla till om man vill. Och så kan man göra det enkelt för sig, i Finland kallar man vår ansjovis för Janssonfilé…

Medelhavssallad med rostad paprika, tomater och sardeller
4-6 st röda och gula paprikor
24 st minitomater på kvist
8 st sardellfiléer
1 näve pinjenötter
1 kruka basilika
olivolja, flingsalt och svartpeppar

Dela 4 paprikor i 4-6 bitar vardera, kärna ur och lägg i en ugnsform med skalsidan uppåt. Rosta i 275 grader (inställd på grill) högt upp i ugnen i ca 10-15 min eller tills skalet blir svart och bubblar. Ta då ut paprikorna och lägg dom i en plastpåse och stäng igen. Sänk värmen till 200 grader. Rosta ett par långa kvistar med minitomater: skär ett litet snitt i varje tomat och lägg tomaterna i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och toppa med flingsalt och svartpeppar. Baka tomaterna i ugnen i drygt 30 min. Mot slutet, plocka fram paprikorna och dra av skalet. Rosta sedan en näve pinjenötter i torr stekpanna, passa noggrant så att de inte bränns. Plocka sen ihop salladen; paprika, tomater, sardellfiléer, pinjenötter, basilikablad, ringla över lite god olivolja, flingsalt och svartpeppar. Servera med bröd som lättare lunch (räcker till två), pålägg på bröd eller som tillbehör till annat.


11 Comments (Open | Close)

11 Comments To "Rostad medelhavssallad med sardeller"

#1 Comment By I huvudet på Elvaelva On 9 januari 2014 @ 10:30

Fantastiskt fina färger i salladen, och jag som äääääälskar sardeller! Hoppas allt är bra med dig, och att du har haft en härlig juleferie. /kram Sofija.

#2 Comment By Ann-Louise On 9 januari 2014 @ 16:28

Ah! Ni har fått köpt ett nygammalt bord? Ser riktigt stiligt ut, liksom den färggranna rätten!

#3 Comment By sara On 9 januari 2014 @ 17:12

gud så smidigt! bra studentmatinspiration! :D [2]

#4 Comment By tina On 10 januari 2014 @ 09:22

Sofija: Tack fina du! Ja, visst är sardeller gott! Kram!

Ann-Louise: Ett gammalt och slitet och fint bord! :-)

Sara: :-D

#5 Comment By Kim On 12 januari 2014 @ 11:19

Älskar nygamla fynd!

… Men: vad är då skarpsill? Är det vanlig sill? Fast liten? Frågorna hopar sig…

#6 Comment By tina On 12 januari 2014 @ 21:27

Kim: Eller hur! Skarpsill är en liten sill som säljs som ansjovis men också som brissling! :-)

#7 Comment By Emmy On 14 januari 2014 @ 09:50

Det där visste jag inte om fiskarna! Jag googlade nyligen på sill och strömming då vi hade en diskussion kring om de är samma fisk.
Salladen ser supergod ut! Behövs lite färgglad mat som piggar upp i mörkret.

#8 Comment By Maria – Mittmatår On 15 januari 2014 @ 16:06

Vilka fina mat-bilder du tar! Ser supergott ut :)

#9 Comment By tina On 15 januari 2014 @ 19:25

Emmy: Ja just, visst beror det på om fisken (så gott som samma) simmar norr eller söder om Kalmar?

Maria: Men tack!

#10 Comment By Anders Östmark On 15 januari 2014 @ 22:30

Är bordet valnöt ?

#11 Comment By tina On 16 januari 2014 @ 13:01

Anders: Det ser lite så ut, men så är inte fallet. Mörklackat på något vis. Tänker att jag ska slipa bort lacken, den gör sig snyggar epå foto än på riktigt.


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2014/01/rostad-medelhavssallad-med-sardeller/

URLs in this post:

[1] P4 Uppland: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=114&grupp=19462

[2] : http://saralouisespluggkrubb.blogspot.se/

Copyright © 2008-2009 pickipicki