- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Men göra plättar, det kan dom.

Posted By tina On 6 februari 2014 @ 07:18 In blinier,ryskt | 11 Comments

Imorgon går startskottet för OS i Sotji och alldeles strax värmer vi upp genom att steka blinier i radion [1]. Dom där pösiga ryska plättarna ni vet. Som med jäst, bovete och gräddfil i blir syrliga på det där viset som jag gillar så mycket. Och om vi ska prata bovete så här i glutenintoleranta tider, ni vet väl att bovete inte är ett sädesslag utan snarare lite kusin med rabarber? Med andra ord är det här en prima plätt att servera den som inte tål så väl som den som tål gluten. Själv ser jag framför mig en trave blinier med med löjrom och smetana lagon till helgen, målbilder det är fina grejer!

Blinier med smetana, löjrom
och finhackad lök
2 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
2 dl bovetemjöl
0,5 dl gräddfil
smör att steka i
pynt: löjrom, smetana,
finhackad rödlök,
dill och citronklyftor

Smula jäst i en bunke och rör ut i fingervarm mjölk. Separera äggulan från vitan, äggulan vispas ner i mjölken, äggvitan sparas. Vispa även ner salt, bovetemjöl och gräddfil. Låt smeten jäsa 30-60 min. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Stek i smör i plättlagg eller blinilagg (för högre blinier), någon minut på varje sida på medelhög till hög värme. Servera med löjrom, smetana, finhackad rödlök, dill och citronklyftor. Receptet räcker till ca 20 blinier.


11 Comments (Open | Close)

11 Comments To "Men göra plättar, det kan dom."

#1 Comment By Fröken Dill On 6 februari 2014 @ 07:43

Mums, och dessutom har jag kalixlöjrom på lut i frysen!

#2 Comment By Sofia On 6 februari 2014 @ 08:16

Åh så gott, jag älskar matiga plättar!

#3 Comment By Plommonet On 6 februari 2014 @ 09:23

Är blinier en sån där praktisk maträtt som kan dubbeljobba både som varmrätt och efterrätt, som våfflor kan?

#4 Comment By Isflingan On 6 februari 2014 @ 15:19

Åh blinier som e så gott! D måste jag oxå laga nån dag :)

#5 Comment By Isflingan On 6 februari 2014 @ 15:21

Dock tänker jag inte bjuda brandmän på min bliniefest :)

#6 Comment By tina On 6 februari 2014 @ 20:25

Fröken Dill: Lyx, vår sista frysskatt tog slut idag.

Sofia: Jag med!

Plommonet: Alla gånger, tycker jag. Dom är smakar förvisso mer mat i sig själva än vad vanliga plättar gör, men jag tycker att det funkar ändå!

Isflingan: Haha, jo gör det vetja!

#7 Comment By Sara på Vardag.nu On 6 februari 2014 @ 20:37

Fy tusan vad gott med blinier!

#8 Comment By Moma On 9 februari 2014 @ 20:45

Jag säger ja tack, för jag har aldrig ätit blinier!

#9 Comment By tina On 10 februari 2014 @ 08:23

Sara: Jajamen!

Moma: Du kan få nästa gång vi ses!

#10 Comment By Mille On 26 mars 2014 @ 09:26

Var ett tag sedan jag tittade in hos dig, och ser att jag missat massor!!

Mat är ju som ljuv musik! :)

#11 Comment By tina On 1 april 2014 @ 09:49

Mille: :-D Välkommen tillbaka!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2014/02/men-gora-plattar-det-kan-dom/

URLs in this post:

[1] radion: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=114&grupp=19462

Copyright © 2008-2009 pickipicki