- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Hej fröken pudding!

Posted By tina On 5 mars 2014 @ 20:44 In chia,chiafrö,P4 Morgon Uppland,pudding | 24 Comments

Till slut vinner nyfikenheten och jag måste testa det där trendiga lilla fröet folk serverar som allt från frukost till dessert. Det låter ju som magi i sig, och visst, studerar man näringsinnehållet är det lätt att bli impad. I fröna ryms dessutom gott om lösliga kostfiber. Ni vet den där gelbildande varianten av kostfiber som tillsammans med vätska bildar det vi kallar pudding utanför kroppen. På samma vis bildas ju gel inuti magtarmkanalen och där leder den till en långsammare passage och förlängd mättnad, typ. Men är det gott då det där nyttiga fröet? Ja, faktiskt. Vi har experimenterat oss genom veckan med olika varianter av pudding. Min favorit är den med kokosmjölk, chiafrön och vanilj. Carl gillar mandelmjölksvarianten smaksatt med kakao. Den som vill höra mer chiafröinspiration kan starta P4 Uppland [1] strax efter halv åtta.

Chiapudding på två vis
1) Blanda 0,5 dl chiafrön med 2 dl mandelmjölk och 2 nypor vaniljpulver i en burk med lock. Smaksätt ev ytterligare med t ex kakao. Skaka om ställ i kylskåp ett par timmar eller över natt. Goda tillbehör: frukt, bär eller sylt.
2) Blanda 3 msk chiafrön med 2 dl kokosmjölk och 2 nypor vaniljpulver i en burk med lock. Skaka om ställ i kylskåp ett par timmar eller över natt. Goda tillbehör: finhackad mango, hallon och lite grovstött kardemumma.


24 Comments (Open | Close)

24 Comments To "Hej fröken pudding!"

#1 Comment By frida On 6 mars 2014 @ 09:22

Jag gillar också! Brukar ha med som efter-tränings-mellis. I dag gjorde jag med mjölk och mandelskalsmjöl, toppat med hallon. En annan favorit är att mosa en halv banan, röra i kakao och lite jordnötssmör och sen på med chiafrön och mjölk. Funkar bra att slänga i lite havregryn också, om man vill ha en grötigare känsla.

#2 Comment By Katarina On 6 mars 2014 @ 09:51

Chiapudding är så gott och jag äter det nästan varje dag. Min favoritkombo just nu är choklad-jordnötssmör :)

#3 Comment By Sara på Vardag.nu On 6 mars 2014 @ 15:27

Haha, härlig beskrivning av gelbildande fibrer. Det är ju så det är, pudding! :D Gott är det också, det häringa. Jag brukar låta dem svälla i en smoothie en stund, så blir den lite sådär tjock som man vill ha den :)

#4 Comment By tina On 6 mars 2014 @ 16:35

Frida: Smart, praktiskt som efter-träning-mellis. Ska testa banan- och jordnötssmörsvarianten, låter gott.

Katarina: Du är ju drottningen av chiafrön, måste titta in till dig och speja in ännu fler chiavarianter!

Sara: Smart!

#5 Comment By mamman On 6 mars 2014 @ 17:18

Ser ut som silver korn

#6 Comment By Kim On 6 mars 2014 @ 21:23

Men, då får väl även jag ge efter och köpa mig en påse frön. Det ser ju iallafall festligt ut!

#7 Comment By Daniela On 7 mars 2014 @ 18:25

Älskar chiapudding! Har brukat använda mig av riktigt fet mjölk, tycker det blir väldigt gott så. Färska bör därtill på sommaren såklart :-)

#8 Comment By Emmy On 9 mars 2014 @ 21:21

Jag älskar chiapudding! Har också testat olika varianter. Riktigt gott att blanda med juice och sedan äta till kesella eller fet yoghurt. Annars är min favorit med vanilj och hallon.

#9 Comment By Sofia On 10 mars 2014 @ 07:49

Ja Chiafröet är verkligen magi, så himla gott till frukosten!

#10 Comment By Pytte On 17 mars 2014 @ 13:45

Det här ser… Hmmm… Jätteintressant ut. Måste prova! Var hittar jag chiafrön?

#11 Comment By Tina On 17 mars 2014 @ 13:52

Mamman: :-)

Kim: Eller hur, mellisfest!

Daniela: Jag kör på frysbären men längtar efter färska sommarbär.

Emmy: Vanilj och hallon låter gott!

Sofia: Ja! Idag har jag betat av pudding både som frukost och som lunchefterrätt. :-)

Pytte: Haha! Jag har köpt på ICA Maxi och Kvantum. Finns i hälsokosten har jag sett, men är dyrare där. :-)

#12 Comment By anna On 17 mars 2014 @ 20:22

Fröt är slut överallt..

#13 Comment By tina On 17 mars 2014 @ 20:32

Anna: Näe, jag köpte på Kvantum senast igår.

#14 Comment By Emma On 24 mars 2014 @ 09:46

hej!! jag testade att lägga frön i vätska i natt men i burken var det en hård klump med massor av vätskan kvar ovanpå..hur kommer det sig? ska jag köpa nya frön?

#15 Comment By Tina On 24 mars 2014 @ 09:48

Emma: Hej! Jag tror inte att det är fel på dina frön. Var noga med att rör om när du häller ner fröna i vätskan så att dom ej klumpar ihop sig och rör ordentligt innan du sätter på locket. Vad hade du för vätska?

#16 Comment By Emma On 24 mars 2014 @ 10:20

Jag hade kokosmjölk jag ska testa igen idag :)

#17 Comment By Tina On 24 mars 2014 @ 10:22

Emma: Gott, min favorit! Jag tror att det räcker att du rör om ordentligt, du kan också ha i lite extra kokosmjölk om du vill ha den lite lösare. Hoppas det blir bra nu! :-)

#18 Comment By Emma On 25 mars 2014 @ 21:45

tack!! nu rörde jag om några gånger under dagen och det blev perfekt :D

#19 Comment By Mille On 26 mars 2014 @ 09:25

Men oooo det där brukar min dotter göra.
Är det nyttigare än typ risifrutti el vaniljpannacotta?

Måste nog testa! :)

#20 Comment By tina On 1 april 2014 @ 09:51

Mille: Nyttigare är ju alltid en definitionsfråga, det beror ju oftast på vad man vill uppnå. Jag föredrar ofta hemlagade varianten just för att man kan styra över om/hur mycket socker man vill ha i, om man vill äta sylt eller bär till osv. Men testa vetja!

#21 Comment By sofie mumsfillibaba On 15 april 2014 @ 21:06

Jag tillhör den lilla skara som inte testat chiapudding ännu. Stått och hållt i ett paket med chia i butik några gånger men inte lagt i vagnen. Har bara hittat recept med alla typer av alternativ mjölkdryck. Köper aldrig det, tycker det smakar sådär… Jaja….får väl testa någon dag…

#22 Comment By tina On 30 april 2014 @ 08:20

Sofie: Testa kokosmjölksvarianten, den är godast och längst ifrån alternativa mjölkdrycker!

#23 Pingback By Veganska bönburgare med chiafrön och matvetesallad | Livsaptit On 12 maj 2014 @ 14:12

[...] Efter att ha köpt hem chiafrön för ett par månader sedan för att prova den mycket ombloggade chiapuddingen (som jag tyvärr inte var så imponerad av), har jag försökt finna andra användningsområden [...]

#24 Pingback By Chia | EMMA I KÖKET On 26 maj 2014 @ 22:31

[...] några matskedar av den med lite yoghurt och bär till frukost! Proportionerna har jag snott från pickipicki och är [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2014/03/hej-froken-pudding/

URLs in this post:

[1] P4 Uppland: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=114

Copyright © 2008-2009 pickipicki