- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Jag är ett frukostgeni!

Posted By tina On 20 november 2014 @ 10:55 In frukost,havtorn,P4 Morgon Uppland,svarta vinbär | 6 Comments

Det här med att november hittills bjudit min stad på ynka tre soltimmar är anmärkningsvärt på många vis, för att inte tala om snålt. Det är då jag måste påminna mig om att 1) tisdagslyx [1] är ett för fint och bra ord för att glömmas bort, 2) jag har en bärskatt i frysen. Bär som rymmer tillräckligt många soltimmar för att det gråa mörkret inte ska kunna slå omkull mig. Det här årsvarvet ska jag inte vänta till maj och då hetsäta bären för att få plats med nya. Nej, i år ska jag plocka fram bären dom dagar bären behövs som allra mest. Idag är en av dom dagarna och med anledning av det lagade vi den här frukostdrömmen i P4 Morgon Uppland [2] tidigare imorse.

Yoghurt varvad med havtornssås och rårörda svarta vinbär,
toppad med snabbrostad müsli

225 g frysta havtorn
1,5 dl frysta svarta vinbär
2-3 msk socker
0,5 msk potatismjöl
5 dl tjockyoghurt (turkisk, grekisk el liknande)
müslimaterial: havregryn, kokoschips, solroskärnor

Lägg havtornen i en kastrull tillsammans med ett par matskedar vatten och låt koka upp tills bären tinar och lite till. Häll över i en finmaskig sil och pressa igenom vätskan (blir ungefär 1,5-2 dl). Häll tillbaka havtornssaften i kastrullen och tillsätt 2 msk socker och rör ordentligt. Tag kastrullen av plattan. Rör ut potatismjöl i ett glas med ett par matskedar kallt vatten, tillsätt försiktigt under omrörning i kastrullen. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och rör tills första första kokbubblan visar sig. Havtornssåsen är då klar, ställ åt sidan och låt svalna.

Rårör svarta vinbär i en skål tillsammans med ung 2 tsk socker. Rör tills sockret var sig syns eller knastrar i munnen, det tar en stund.

Snabbrosta müsli genom att i torr panna på hög värme tillsätta en näve vardera av havregryn, kokoschips och solroskärnor (eller liknande). Rosta tills müslin börjar få färg, passa noga så att det inte bränns. Rör om ibland. Plocka ihop raketen genom att varva yoghurt och havtornssås i 3-4 glas. Toppa med rårörda vinbär och müsli.


6 Comments (Open | Close)

6 Comments To "Jag är ett frukostgeni!"

#1 Comment By Kim On 20 november 2014 @ 19:21

Skicka hit – ja?

#2 Comment By Sara på Vardag.nu On 21 november 2014 @ 10:17

Ha, tre soltimmar är ju värsta lyxen. Här i Växjö har vi haft 1 timme säger de, fast nu har de minskat det till 45 minuter ;) Kan behövas lite solsken på frukostbordet!

#3 Comment By Sandras Matkrypin On 22 november 2014 @ 09:51

Det här är en frukost helt i min smak :) Solsken till frukost är inte dumt!

#4 Comment By tina On 23 november 2014 @ 19:27

Kim: Nästa gång skickar jag ett bud!

Sara: O ja!

Sandra: :-)

#5 Comment By Emmy On 23 november 2014 @ 22:54

Helt rätt! När solen snålar på sina strålar får maten skina desto mer! Din frukost gör verkligen det!

#6 Comment By tina On 26 november 2014 @ 23:26

Emmy: Du med!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2014/11/jag-ar-ett-frukostgeni/

URLs in this post:

[1] tisdagslyx: http://www.pickipicki.se/2013/08/hashtag-tisdagslyx/

[2] P4 Morgon Uppland: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=114

Copyright © 2008-2009 pickipicki