- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Fröken kombucha är i stan

Posted By tina On 8 januari 2015 @ 07:10 In pickipicki | 10 Comments

En dag i december bytte jag till mig en kombuchasvamp (tack snälla Karin [1]). Svampen kombucha ser ut som en manet och är egentligen inte är en svamp, utan en koloni av jästsvampar och bakterier. Men hjälp av svampen som egentligen inte är en svamp, te och socker kan man på ett par veckor trolla fram en fermenterad dryck med samma namn. Drycken kombucha är vinägerfrisk, har druckits i tusentals år och sägs vara ungefär hur nyttig som helst. Vem vet? Det bästa med svampen som egentligen inte är en svamp är att den 1) är något att titta till, sköta om (och smaka av) emellanåt, men inte på det betungande viset, 2) för varje bryggning så blir den större och större och kan delas i fler och fler kombuchabebisar som kan flytta till nya hem och 3) vid efterfermenteringen kan man tillsätta frukt och bär efter egen fantasi och ett par dygn senare så kan kombuchan smaka precis hur mycket favoritbär man bara vill. Fläderkombucha? Hallonkombucha? Havtornskombucha! Jag ni hör ju. Orkar ni höra lite till så starta P4 Uppland om en kvart, då dricker vi kombucha till frukost.

Kombucha
1 kombuchasvamp + 3 dl kombucha
3 liter vatten
2 msk earl grey lösviktste
2,5 dl socker

Koka upp hälften av vattnet tillsammans med te, rör ner sockret. Tag kastrullen från plattan och låt dra ca 30 min, sila därefter bort tebladen genom en finmaskig sil. Häll vätskan i en väl rengjord glasburk eller skål som rymmer minst 3,5 l, tillsätt resten av vattnet, lägg över en kökshandduk och låt svalna helt. Tillsätt därefter kombucha och lägg svampen ovanpå vätskan. Spänn med hjälp av gummisnodd fast kökshandduken över burken och låt stå i rumstemperatur i ca 2 veckor. Smaka av ibland, kombuchan ska smaka friskt med en vinägerton som blir skarpare ju längre den får stå.

Häll upp kombuchan i väl rengjorda flaskor (spara svamp och en del av kombuchan för ny omgång, är kombuchan stor kan den delas till flera nya omgångar eller ges bort till ett nytt hem). Låt flaskorna stå i rumstemperatur tills det bildas kolsyra, flytta då in i kyl. Vi efterfermenteringen kan man för smaksättning efter egen fantasi tillsätta frukt eller bär 2 dygn.


10 Comments (Open | Close)

10 Comments To "Fröken kombucha är i stan"

#1 Comment By Ann-Louise On 9 januari 2015 @ 20:37

För 20 år sen fick jag en kombuchabebis av min bror som jag skulle mata och sköta om varje dag. Då var det sagt att den skulle bära med sig lycka. Efter två veckor skulle man knoppa av en bebis som man gav vidare. Sin egna kombucha skulle man torka mellan två ark och spara. Det var aldrig på tal om att man kunde dricka denna sötsyrliga dryck. Numera vet jag bättre och det där med fläderkombucha lät riktigt läskande.

#2 Comment By Susanne On 12 januari 2015 @ 15:54

Låter jättespännande! Hur får man tag i denna ”svamp”? Skulle vara kul att testa.

PS
Tack för en mycket inspirerande sida!

#3 Comment By tina On 16 januari 2015 @ 00:21

Ann-Louise: Är det sant? En torkad lyckokombucha!

Susanne: Bor du i krokarna av Uppsala kan du få en bebis av mig.

#4 Comment By Fanny On 21 januari 2015 @ 18:12

Hej! Har ni slutat med podden eller har ni bara ett lååång paus? ;) oavsett så är den saknad och jag hoppas ni kommer tillbaka snart! :)

#5 Comment By Majsan On 22 januari 2015 @ 22:51

Hej Tina! Länge sen sist. Bara för att min egen blogg befinner sej i Törnrosasömn innebär det ju inte att jag har slutat laga mat och äta.
Igår gjorde jag till exempel din Lemon curd. Fantastiskt frisk, god och härlig konsistens! Den har redan blivit en favorit på mackan både morgon och kväll.

#6 Comment By tina On 28 januari 2015 @ 13:34

Fanny: Laaang paus, tror jag. ;-)

Majsan: Vad roligt att du tittar in, och att du gillar curden. Ganska mycket Tornrosa har med, som du ser. :-)

#7 Comment By Susanne On 28 januari 2015 @ 15:51

Tina – Jag tar gärna en bebis av dig! Överlämningen kräver lite planering, men går att ordna i Uppsala.
Hur får jag kontakt med dig?

#8 Comment By Carine On 26 mars 2015 @ 18:45

Jag undrar som Susanne, var får man tag i en svamp?

#9 Comment By tina On 30 mars 2015 @ 19:28

Carine: Jag har bytt till mig min kombuchabebis från Karin på bloggen Glimten i grytan, hon bor också i mina krokar. Jag hade gärna delat med mig av min svamp om det inte varit för att den tyvärr inte överlevde vår långresa i jan/feb. Bor du häromkring så hör med Karin, hon ordnar food swap ibland och det kan ju vara ett ypperligt tillfälle att komma över en bebis.

#10 Comment By Fredrik Linden On 1 november 2016 @ 22:47

Jag jagar en kombuchasvamp. Någon som har ett dela med Sig av i uppsalatrakten?


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2015/01/froken-kombucha-ar-i-stan/

URLs in this post:

[1] Karin: http://www.glimtenigrytan.se/

Copyright © 2008-2009 pickipicki