- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Det kanske inte är så dumt med höst ändå

Posted By tina On 18 augusti 2008 @ 00:20 In bondbönor,bönor och liknande,höst,kantareller,odling,skogen,vardagslyx,vegetariskt | 15 Comments

I lördags skördade vi och hade skördefest. Det fanns gott om finfina grönsaker både på Johannas kolonilott och i farmor och farfars trädgårdsland. När vi ändå hade farten uppe så tog vi ett varv i skogen och vi fyllde (nästan) en tiolitershink med kantareller och karljohansvamp. Skörden räckte till ett bord fyllt av smårätter, så mycket mat att endast en del fastnade på bild. (Att inte all mat fastnade på bild kan även ha sin förklaring i att min mästerfotograf hellre riktade kameran på sin söta systerson än på maten, inte helt oförståeligt).

[1]
Herr Kantarell och Karljohan
[2]
Den bästa kantarellpajen

Kantarellpajen är en favoritpaj och receptet är samma som
för ett år sen [3] (och kommer ursprungligen från DN).

Kantarellpaj

Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 500 g kantareller, rensade
10 cm purjolök, det vita
½ tsk paprikapulver
1 dl kesella
1 dl färskost (philadelphia eller liknande)
2 ägg
½ dl klippt gräslök
½ tsk salt
1 krm kajennpeppar

Gör pajdegen och låt den stå i kylen en stund. Tryck ut pajdegen i en form, ca 25 cm i diameter och förgrädda därefter pajskalet. Hacka purjolök och kantareller. Stek kantarellerna i lite smör ca 10 minuter, blanda i den hackade purjolöken mot slutet av tiden. Smaka av med salt och peppar. Häll svampen i pajskalet. Vispa ihop kesella, färskost och ägg till äggstanningen. Blanda i gräslök, salt, paprikapulver och kajennpeppar. Häll smeten över svampen. Grädda i 200 grader, 30-35 minuter (eller till dess äggstanningen är fast och färgen fin) på nedre falsen i ugnen. Stek några små fina kantareller för att pynta pajen med (om du kommer ihåg, det gjorde inte jag).

[4]
Morotssoppa, samma recept som häromdan [5]
[6]
Bruschetta med stekt karljohansvamp
[7]
Sallad med kokta bondbönor, tomat, rödlök och dressing
[8]
Äppelknyten med plommon i och vaniljgglass till


15 Comments (Open | Close)

15 Comments To "Det kanske inte är så dumt med höst ändå"

#1 Comment By mollya On 18 augusti 2008 @ 09:08

Va smarrigt det ser ut! Måste ta mig till skogen o se över svampbeståndet snaaart. Gör jag några fynd då ska jag definitivt testa ”din” kantarellpaj, verkar ju hur god som helst! Tack för tipset :)

#2 Comment By Lumumma On 18 augusti 2008 @ 12:50

Det är definitivt inte dumt med höst – tvärtom. Allt ser väldigt gott ut – och den där bondbönsalladen verkar fantastisk!

#3 Comment By lina On 18 augusti 2008 @ 16:41

Nä, verkligen inte dumt alls!!! Du gör mig galet sugen på allt med dina fina bilder!

#4 Comment By Malin On 18 augusti 2008 @ 21:29

Så gott så gott! Pajen måste jag testa någon gång!

#5 Comment By Orchidea On 19 augusti 2008 @ 16:38

Jag älskar svamp… och hösten.
Goda recepter.
Ciao.

#6 Comment By tina On 21 augusti 2008 @ 21:57

Härligt med lite hösthyllningar! :D

#7 Comment By Viktoria On 21 augusti 2008 @ 23:15

Där skulle man varit med. Allt ser fantastiskt gott ut, kantarellpaj, bondbönssallad osv. Och inbakade plommon – det blir jag sugen på.

En kokbok, Tina. Du och din Carl måste göra en kokbok av er.

#8 Comment By tina On 22 augusti 2008 @ 15:20

Haha! :P

Det var roligt (och fint) sagt! Hör av dig när du är i Uppsala/Sthlm nästa gång så bjuder jag på middag!

#9 Comment By Viktoria On 24 augusti 2008 @ 19:22

Det ska jag komma ihåg. Tack!

#10 Comment By Mikaela On 30 augusti 2008 @ 23:54

Vilken underbar blogg

#11 Comment By Bakrecept On 19 november 2009 @ 00:51

Kantarellpaj är min favorit! Det receptet får man nog pröva på här i hemmet.
Tack för att du delade med dig av det, hör av mig hur det smakade sen..
Här är ett annat [9] jag brukar laga.

#12 Comment By tina On 19 november 2009 @ 07:25

Det ska jag komma ihåg, tack för tipset!

#13 Pingback By Jag har höga förväntningar på den här pajen at pickipicki On 23 november 2009 @ 09:02

[...] mer paj Kantarellpajen Filodegspaj med keso och fetaost Rotfruktspaj Viktorias pajskal av potatis Filed under paj | [...]

#14 Comment By Camilla On 15 augusti 2011 @ 21:49

Åh, den ska jag prova. Måste bara hitta kantareller först… Dåligt med svamp här vid kusten, jag tror att det regnat för lite.
Underbar muminmugg!!! Vill ha ett gäng såna jag också.

#15 Comment By tina On 17 augusti 2011 @ 09:03

Camilla. Det är baksidan med fint väder, och vice versa, vis sommarregn tröstar alltid tanken på att åtminstone kantarellerna har det fint! :-D


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2008/08/det-kanske-inte-ar-sa-dumt-med-host-anda/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/uploads/2008/08/picki_img_8128.jpg

[2] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/uploads/2008/08/picki_img_8137.jpg

[3] för ett år sen: http://www.pickipicki.se/2007/08/herr-och-fru-kantarell/

[4] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/uploads/2008/08/picki_img_8134.jpg

[5] häromdan: http://www.pickipicki.se/2008/08/morotssoppa-med-smak-av-fetaost/

[6] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2008/08/picki_img_8136_1.jpg

[7] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/uploads/2008/08/picki_img_8131.jpg

[8] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/uploads/2008/08/picki_img_8140.jpg

[9] : http://bakrecepten.se/recept-kantarellpaj/

Copyright © 2008-2009 pickipicki