- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Nästan som torsdagssoppa och pannkaka?

Posted By tina On 5 februari 2009 @ 11:30 In gryta,kikärtor,quesadillas,vegetariskt | 4 Comments

picki_img_1845 

Häromdagen bläddrade jag i flera av Anna Bergenströms fina kokböcker. Med hjälp av pilar och förkortningar försökte jag skriva ner ett recept på baksidan av ett visitkort. När jag senare skulle laga soppan och plockade fram receptet, så såg det mest ut som kinesiska tecken. Jag vet med andra ord inte om Anna själv skulle känna igen sitt recept på kikärtsgryta? Oavsett vilket så är i alla fall det här den godaste kikärtsgryta jag ätit.

Kikärtsgryta
2 burkar kikärtor
1 gul lök
2 msk rapsolja
1 tsk spiskummin
3 vitlöksklyftor
färsk timjan
1 burk krossade tomater
3-4 msk tomatpuré
salt
3 dl vatten
saft från en halv citron

Fräs finhackad lök och vitlök mjuk i oljan. Tillsätt spiskummin, tomatpuré, hälften av kikärtorna (avrunna och sköljda) och låt fräsa lite till. Tillsätt krossade tomater, finklippt färsk timjan och lite salt. Låt småkoka på svag värme i 15-20 minuter. Mixa därefter med en stavmixer till en slät soppa. Tillsätt vatten, citronsaft och resten av kikärtorna (avrunna och sköljda). Låt småkoka i 15-20 minuter till. Smaka av med salt och svartpeppar.

Grytan räcker till 3-4 portioner.

Quesadillas
Lägg fyllning på ett tortillabröd. Fyllning kan variera i det oändliga beroende på vad som finns i kylskåpet. Förslagsvis någon typ av ost, exempelvis mozzarella eller någon stark ost. Sen kan man fortsätta med lite vad som helst, till exempel skinka och bladspenat, eller röd pesto, eller något annat. Lägg ytterligare ett tortillabröd ovanpå fyllningen. Lägg quesadillan i en torr och het stekpanna, den ska få fin färg på bägge sidor, passa noga så att det inte bränns! Klipp i tårtbitar och servera till soppa eller som plockmat.

Man kan även göra quesadillas med kikärtsfyllning [1]. Visserligen goda, med till kikärtsgrytan kanske det hade varit att gå ett steg för långt.


4 Comments (Open | Close)

4 Comments To "Nästan som torsdagssoppa och pannkaka?"

#1 Comment By Lumumma On 5 februari 2009 @ 15:02

Många av dina rätter påminner mig om när jag var barn/bodde hemhemma. Kikärtsgryta t ex. Olika varianter fick vi. Min favorit var nog den indiska med fläskkött, banan, paprika, lök, kikärter och curry. Det var nog yoghurt i också. Detta var på det glada åttiotalet. :)

#2 Comment By Pytte On 6 februari 2009 @ 12:27

ÄLSKAR quasedillas. Vad hade du i dina?

#3 Comment By tina On 6 februari 2009 @ 16:47

Lumumma: Oj vilken gryta! :D

Pytte: Ost och röd pesto, har jag för mig. Vad har du i dina?

#4 Comment By Ayla On 7 februari 2009 @ 19:37

Låter spännande och gott med soppan! Tror att jag kanske får testa det någongång. SJälv är jag inte så förtjust i kikärter men övriga familjen älskar det :)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2009/02/nastan-som-torsdagssoppa-och-pannkaka/

URLs in this post:

[1] quesadillas med kikärtsfyllning: http://www.pickipicki.se/2008/10/quesadillas-med-het-kikartsfyllning/

Copyright © 2008-2009 pickipicki