- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Brödbakandet fortsätter…

Posted By tina On 11 juni 2009 @ 09:26 In bröd | 6 Comments

picki_img_3841

Den nya vanan [1] håller i sig, än så länge inget köpebröd. Istället ett morots-
bröd som fick jäsa och gräddas i en brödform medan jag såg fotbollen igår. Ett vinnarbröd? Ja, lite som 4-0 mot Malta kanske, ett klart godkänt resultat. Men eftersom jag hade ett och ibland två ögon på fotbollen så är mängderna/tiderna i receptet uppskattade i efterhand, så se det som inspiration vetja.

Morotslimpa
25 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 finrivna morötter
1 msk rapsolja
havregryn
grahamsmjöl
vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet och rör ner salt, morötter, rapsolja och en skvätt havregryn. Arbeta ner valfri mängd grahams- respektive vetemjöl tills en fast men lite kladdig deg fås. Häll upp i en brödform av teflon (alternativt smord form) och låt jäsa i 1-2 timmar. Grädda i 250 grader i 10 minuter, vrid ner till 225 grader och grädda tills brödet är klart (prova med stickpinne), ungefär 25 minuter till. Stjälp upp brödet på ett gallet och låt svalna.


6 Comments (Open | Close)

6 Comments To "Brödbakandet fortsätter…"

#1 Comment By Majsan On 11 juni 2009 @ 22:14

Om brödet är lika gott som bilden är fin så blir det ju bara superduper!

Trevlig helg.

#2 Comment By Sofia On 12 juni 2009 @ 12:28

Det är härlgit med hembakt bröd och både morötter och havregryn brukar göra brödet lite saftigare så det verkar ju jättegott.

#3 Comment By sanna w On 12 juni 2009 @ 13:39

vad gott det såg ut. ska testa det redan idag tror jag bestämt!
på vår gata i byn (ja, inte är det i stan i alla fall ;) har vi inte köpt bröd på flera månader och det känns minst sagt tillfreställande :)

#4 Comment By tina On 14 juni 2009 @ 20:03

Majsan: :D

Sofia: Japp, morötter och havregryn brukar hamna i de flesta bröden här hemma. Gillar det helt enkelt! :)

Sanna: Hihi, jag ska försöka vara lika duktig här hemma på min gata i stan! ;)

#5 Comment By Fru B On 15 juni 2009 @ 22:41

Med inspiration från dig så bakade jag bröd idag. Har under en tid bara ätit köpebröd. Urk vad man tröttnar. Men det har inte funnits tid till brödbak. Men det behöver ju inte ta så lång tid, det är ju bara att bestämma sig :)

Underbart foto av brödet (som vanligt – alla foton här är så snygga)

#6 Comment By tina On 16 juni 2009 @ 11:00

Fru B: Tack snälla du för beröm. Hembakt bröd vinner på alla vis, godare, roligare, billigare. Det skulle vara det där med tiden som sätter sig på tvären ibland..


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2009/06/brodbakandet-fortsatter/

URLs in this post:

[1] Den nya vanan: http://www.pickipicki.se/2009/06/resan-tillbaka-till-brodbak-har-borjat/

Copyright © 2008-2009 pickipicki