Resan tillbaka till brödbak har börjat

den 9 juni 2009, kl 09:07

picki_img_3702

Från att ha bakat allt bröd själva, har vi gått till att inte baka bröd alls. En ingen vidare resa om jag får säga det själv. Därför är nu planen att påbörja resan åt andra hållet igen, tillbaka till brödbak. Jag vet att det betyder otur att säga att man börjar sin nya vana imorgon, därför säger jag att jag började igår. För det gjorde jag faktiskt, med en rejäl nypa inspiration från ett reklamblad bakade jag det här goda brödet;

Frukostbullar med torkad frukt
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
0,5 dl hela linfrön
1,5 dl russin och torkade aprikoser
1 dl grahamsmjöl
ungefär 6 dl vetemjöl

Rör ut jäst i vatten och rör ner salt, linfrön och torkad frukt (och släng ner lite nötter eller frön om det finns i skafferiet). Arbeta ner mjöl tills degen börjar släppa kanterna men fortfarande är lite kladdig. Låt jäsa 30 minuter under bakduk. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta in ytterligare mjöl om det behövs. Dela degen i 10 bitar och forma ovala bröd som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 minuter och grädda därefter bröden i 250 grader mitt i ugnen i 10-12 minuter.

Skriv ut inlägg

6 kommentarer till “Resan tillbaka till brödbak har börjat”

  1. soya kl 09:41, den 9 juni 2009

    Åh vad kul med brödbak, det blir alltid godast med hembakat bröd till frukost. :)

    Lycka till med bakandet. kram

  2. Molly kl 16:57, den 10 juni 2009

    åh, vad goda bröden ser ut :) du är så duktig på att fota också :)
    ha det fint!

  3. Brödbakandet fortsätter… at pickipicki kl 09:26, den 11 juni 2009

    [...] Den nya vanan håller i sig, än så länge inget köpebröd. Istället ett morots- bröd som fick jäsa och gräddas i en brödform medan jag såg fotbollen igår. Ett vinnarbröd? Ja, lite som 4-0 mot Malta kanske, ett klart godkänt resultat. Men eftersom jag hade ett och ibland två ögon på fotbollen så är mängderna/tiderna i receptet uppskattade i efterhand, så se det som inspiration vetja. [...]

  4. tina kl 20:00, den 14 juni 2009

    Soya: Ja visst är det! Nybakt bröd är det bästa!

    Molly: Tack!

  5. Limepuff.se / Jennialiskt.se » Blog Archive » Dagens brödbak kl 21:58, den 13 februari 2012

    [...] idag! Inspirationen var Pickipickis Frukostbullar med torkad frukt, men då jag inte är en så stor beundrare av torkad frukt men däremot har skåpen fulla av [...]

  6. Bröd | Uncontrolled | ShapeMeUp! kl 16:28, den 14 augusti 2012

    [...] här brödet har jag tänkte baka om en dag eller två. Hembakt bröd är det bästa enligt mig. Jäse-bröd ska [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen