Matåret 2014?

den 31 december 2014, kl 16:12

Mat åt vi, men matbloggade gjorde jag ju tyvärr inte. Efter en snabbrepris i huvudet och bland bilder är det här den maten jag kommer att minnas.

Årets nyheter i det röda köket var flera. I våras åt vi chiafrön på längden, tvären och kanske framförallt i form av pudding. En välkommen mellis- och frukostnyhet som är här för att stanna. En annan ny bekantskap är kombucha, än är vi inte helt tajta med varandra, men viljan finns och vi är på god väg.

Årets nämen titta utspelade sig när jag och Veronica klev in i Stockmannvaruhuset i Helsingfors och såg att dom frontade Sveriges (och Finlands) snyggaste falafelförpackning på det här viset.

Årets pinsammaste matlagning var de ryska boveteplättarna vi stekte i radion en torsdagmorgon i våras vars os (jo, vi hade OS-tema) gjorde att brandlarmet gick, huset fick utrymmas, sändningen brytas och att brandbilarna kom med blåljus. Jag rodnar fortfarande när jag tänker på det.

Årets bästa frukost var födelsedagsfrukosten jag åt i egen säng, högst troligen just därför. 



Årets råröda bär - svarta vinbär utan tvekan. Här i två varianter, en lyxmellis med tjockyoghurt varvat med havtornssås och rårörda svartavinbär samt tillsammans med hallon ovanpå en fattig riddare.

Årets bärpremiär – för första gången i livet plockade jag tillslut slånbär (att dom fortfarande ligger i frysen och frostnyps i väntan på att bli saft behöver vi kanske inte prata så mycket mer om).

Årets ätbara bukett kom hemflugen från Skåne när jag längtade efter våren som allra mest. Ett rejält fång ramslök och färsk sparris.

Årets godaste vin var granngårdens egna som vi drack bakom vinrankorna när regnet smattrade på verandataket på kollot i somras. Och det var inte bara inramningen som smakade. Heja Ylöjärvi!

Årets godaste bubbel var Laurent-Perrier, Grand Siècle. En av alla flaskorna vi skålat med för att fira att vi betat av delmål efter delmål det här byggåret 2014.

Årets barnmatsburkar var dom pappan och jag hängde i björkgrenen tills sommarens ljuslykta stod klar.
Årets matresa var den härliga tur Veronica, jag och ett gäng resebloggare tog till Porvoo i slutet av sommaren. Det var väl egentligen ingen matresa, men som vi åt. Här mitt livs bästa ceviche.

Årets godaste utelunch serverade Rut på Skäret årets varmaste dag. Vi badade innan, vi åt glass till förrätt, vi drack serveringens samtliga flaskor vatten och sen badade vi efteråt. Då var maten ändå godare än vad vädret var varmt.

Årets överraskning bland restauranger visade sig vara Dryck. Den lilla restaurangen med två bord som presenterade sig för mig genom att servera en fyrarätters meny som var så god att jag blev stum för en stund. I Uppsala!

Årets konstigaste mat är en match som slutar oavgjord. Friterat torskskinn i Kivik som var konstigt på ett otäckt sätt, och så ribbolitan, stekt soppa som var märklig men ändå samtidigt överraskande god.

Årets godaste sallad: stekta päron, parmesanost, valnötter, gröna blad och en dressing med honung. Jag säger inget mer, men ni kan ju föreställa er.

Årets godaste fika var en morotskaka med stämpel Olof Viktors. Faktiskt så god att den var värd en omväg tre gånger om och att vi frångick den heliga semesterregeln om att aldrig beställa samma sak på samma ställe.

Årets besvikelse var sockervadden.
 Tänk att jag hela livet sneglat efter något som smakade som jag tänker mig att ett luftslott torde smaka.

Årets nyinflyttade köksmaskiner - fru fritös och fröken torkugn. Inga var dags maskiner, men guldkantsdito. I fritösen tillagades för övrigt en av årets mest märkliga rätter; skotska friterade ägg.

Årets godaste smörgås stavas restfest, marinerad rostbiff, rödbetor och en sallad med skärnönor, vaxbönor och parmesanost.
Årets bästa köp var denna lyckoskatt. Jag har ingen gång under året känt mig så rik som när jag klev ut från Vikentomater mer 83 olika tomater i en påse.

Årets matbild apropå tomater. Jag vet inte om det är den snyggaste eller bästa bild som fastnade i kameran i år, men varje gång jag tittar på den här medelhavssalladen med sardeller så blir jag hungrig. Eftersom det är något fint med det och lite så jag vill att matfoton ska vara, så får det här bli årets sista pickibild. Gott nytt år på er, hoppas att 2015 ska smaka.

Skriv ut inlägg

13 kommentarer till “Matåret 2014?”

  1. anna kl 16:44, den 31 december 2014

    Hej vad fint! Gott nytt fr skolgatan

  2. Elin kl 16:55, den 31 december 2014

    Vilket fantastiskt fint mat-år! Gott nytt år på dig!

  3. Martina kl 12:20, den 1 januari 2015

    Härliga bilder! Gott nytt år på dig!

  4. Emmy kl 20:45, den 2 januari 2015

    Även om du tycker att det var dåligt på matbloggsfronten så ändå vilket matår ni hade! Mycket spännande mat ni har smakat på! Var sak har ju sin tid. Det är inte lätt att hinna med att blogga och ett vindsbygge. Det är lite det jag nu känner, att matbloggandet får ligga på hyllan ett tag eller för alltid. Vi får se. Det är så mycket annat jag vill göra.
    Jag hoppas att vi ses 2015! IRL som man säger :-) Kramar!

  5. Sara på Vardag.nu kl 21:35, den 2 januari 2015

    Det är precis de känslorna man vill att en matbilder ska framkalla. Gott nytt år!

  6. Isflingan kl 22:50, den 2 januari 2015

    Älskar dina årssammanfattningar :) o ser m spänning fram emot att se vad picki har att erbjuda år 2015.

  7. Moma kl 20:35, den 3 januari 2015

    Årets bästa matblogg är du- IRL! <3

  8. Sanna kl 15:38, den 4 januari 2015

    Hellre äta massvis med god mat än att matblogga den som jag brukar säga :) Nä men skämt och sido, man kan inte alltid hinna med allt. Ibland är det gött att fokusera på annat i livet.

    Tack för en fin sammanfattning av året. Längtar till årets skörd av Vikentomater!

  9. Hanna kl 17:48, den 5 januari 2015

    Vilket fint matår, Tina! God fortsättning på 2015! Kram

  10. Sara kl 18:47, den 5 januari 2015

    Spännande, och morotskakan såg ju såå god ut! testat rosendals? också yuummie

  11. Margareta kl 16:43, den 10 januari 2015

    vilket härligt matår

  12. Mårten Thorslund kl 14:40, den 17 juni 2015

    Hej, jag gillar verkligen din sida. Tack för inspiration, oväntade och inspirerande möten med gammalt och nytt. Som besöket i Helsingfors, som hur man kan använda barnmatsburkar som du gjort. Allt vackert fotat (saknar dock den ”matfotoskola” du puffade för 2011..?) Snart lanserar jag sidan Matsvinnet.se )(även på Facebook, Instagram mm) hoppas du får behållning av den också!

  13. Salaatti grillatuista päärynöistä, parmesaanista, rucolasta ja pähkinöistä – ruoantuoksu kl 07:24, den 17 juni 2017

    [...] idean tähän salaattiin ruotsalaisesta Pickipicki-blogista. Tina oli listannut sen vuoden 2014 parhaaksi salaatiksi, eikä suotta. Grillatut hedelmät, [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen