Sportlovskrabbelurer!

den 21 februari 2013, kl 07:23

Det är sportlov i min stad, så också i P4 Morgon Uppland. Därför börjar vi dagen med att steka krabbelurer på Fridas scoutvis. Första gången hon berättade om krabbelurer trodde jag att det där hon föreslog att vi skulle steka på murrikkan ute i skogen var någon slags krabbkakor. Det är det långt ifrån. Krabbelurerna (som också lystrar till skrabbelucker, pösplättar, liksom svelor på norska) är som en korsning mellan pannkaka och munk, möjligen lite åt kusin-med-amerikanska-pannkakor-hållet. Poängen är att dom är finfina att steka till mellisefterrätt på skogsutflykten eller hemma på spisen efter en dag i pulkabacken. Apropå sportlov förresten, själv ska jag plocka fram längdskidorna i helgen som kommer. Har man väntat så här länge på säsongens premiärtur så längtar man. Man längtar efter skidspår som gnistrar, kyla som biter i kinderna och trötta armar och trötta ben. Och matsäcken, sa jag att jag längtar efter matsäcken?

Sportlovskrabbelurer
1 st ägg
0,5 dl socker
0,75 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 nypa vaniljpulver
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner mjölk, mjöl, bakpulver och en nypa vaniljpulver. Stek i smör på häll över eld eller inomhus i plättlagg/stekpanna, ca 2-3 min per sida. Den som vill lyxa till det vänder sina nystekta krabbelurer i kanelsocker (2 msk råsocker, 0,5 tsk kanel, lite nystött kardemumma).

Mer utflyktsmat
Soppa i termos och utflyktsbröd fyllt med spenat och getost
Pannkaksmuffins
Matiga och färgglada utflyktssemlor
Kryddig och värmande äppelmust
Varm choklad med rom
Jägarsnus

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “Sportlovskrabbelurer!”

  1. Marja - Baka Sockerfritt kl 13:34, den 21 februari 2013

    Jag har också upptäck krabbelrurer! Söta och goda :) Fast mina blev lite mer som pannkakor…

  2. Åsa kl 13:55, den 21 februari 2013

    Åh, jag måste leta fram mammas gamla (förmodligen oanvända) triangakök och ge mig ut på tur! Krabbelucker kallar vi dem ute på öarna där jag växte upp. Finns recept med i den lilla gröna scoutboken vi hade. Tänker också amerikanska pannkakor då de innehåller bakpulver. Annars är det ju sockret som är hela grejen med krabbeluckerna :)

  3. tina kl 19:40, den 21 februari 2013

    Marja: Carl stekte lite större krabbelurer ikväll, dom blev nästan som munkar fast utan oljan.

    Åsa: Hurra för stormkök och scoutböcker! Skulle bra gärna vilja veta vad mer som finns i den? Kram!

  4. Sanna kl 22:50, den 21 februari 2013

    Jag har aldrig testat sånna där men det verkar supergott!

  5. Suz kl 08:16, den 22 februari 2013

    Mums!!

  6. Nässelblom & choklad kl 14:13, den 22 februari 2013

    Blev bjuden på krabbelurer tillagade av en skånska med vana att leda skogsmulle-grupper. Hon lagade dem just sådär på stormkök. Kul att smaka och mat som lagas utomhus är det alltid något väldigt speciellt med. Annars tror jag egentligen att jag är ännu mer intresserad av ditt utflyktsbröd med spenat och getost!

  7. tina kl 16:55, den 22 februari 2013

    Sanna: Testa vetja, sportlovet är inte slut än!

    Suz: Japp!

    Nässelblom&choklad: :-) Jag tror jag skulle trivas bland skogsmullar och stormkök. Utflyktsbrödet är gott!

  8. Madéleine kl 10:46, den 25 februari 2013

    Vi gav oss ut i naturen igår, helt underbart. Det var en oplanerad utflyckt, så det fick bli korv(egen gjord) till grillning. Sannbt packa allt och sedan iväg med spark på isen:)
    Tänkt att oplanerat kan bli så bra!

  9. tina kl 17:37, den 26 februari 2013

    Madéleine: Vad lyxigt det låter med en spontanutflykt med grillat! :-D

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen