Får det lov att vara lite te-te?

den 31 januari 2013, kl 07:12

Om en liten stund värmer vi oss med chai i P4 Morgon Uppland. Chai som betyder te på all världens möjliga språk, men som åtminstone på ren fikasvenska syftar på det indiskt kryddiga teet masala chai. Kryddigt är gott, värmande är viktigt, behöver jag säga mer för att ni ska skåla i chai ikväll? Själv funderar jag mest på huruvida jag kommer kunna låta bli att säga chai-te på ren pin kiv i radion, alltid brukar det ju reta någon.

Chai för två
5 dl vatten
2 kanelstänger
8 hela kardemummakapslar
4 hela nejlikor
3 svartpepparkorn
1 liten bit färsk ingefära
2 msk earl grey (löste)
1 tsk råsocker
1,5 dl mjölk
kanel att pudra över

Krossa kardemummakapslarna lite grovt och koka upp vattnet tillsammans med samtliga kryddor inkl en liten bit skalad ingefära. När vattnet kokat upp, tillsätt tebladen och låt sjuda 10-12 minuter. Sila teet genom en finmaskig sil. Chai är gott att servera med lite råsocker, skummad mjölk och toppad med lite pudrad kanel. Värm då 1,5 dl mjök (ska ej koka) i en kastrull. Skumma med mjölkskummare (el skaka mjölken ett par min i en termos).

Skriv ut inlägg

Har ni hört om surkålspajen?

den 28 januari 2013, kl 22:03

Det bästa med att ha en alldeles egen matblogg är att kunna efterlysa tips och att få oväntade sådana i retur. Inte hade åtminstone jag tänkt mig ett recept på surkålspaj när jag utropade kummin häromdagen. S-u-r-k-å-l-s-p-a-j, vet ni att när jag hör det ordet för första gången så måste jag verkställa receptet med omedelbar verkan. Och vet ni, om vi ska säga som det är. Det här är inget jag skulle laga på en dejt, lukten som lägger sig som en dimma i lägenheten när man steker surkål gör att man blir lite misstänksam mot hur det här egentligen kommer att smaka. Men räds icke, det här är bland de godaste pajer jag ätit i hela mitt liv! Surkål, kummin och bacon, kan man bli förälskad i tre ingredienser? Nu tror jag det. Och till den som föredrar vego, Mollys ursprungsrecept är vegetariskt.

Surkålspaj med bacon och kummin
3 dl mjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten

Kör i matberedare till en slät deg. Kavla ut på bakplåtspapper, vänd ner i en pajform och ställ kallt i 1 timme. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.

Fyllning
120 g bacon
400 g surkål
1 msk kummin
2 dl mjölk
1 dl grädde
2 ägg
3 dl riven ost
0,5 tsk kummin
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Knaperstek delad bacon, låt surkålen rinna av och stek i panna på svag värme tillsammans med 1 msk kummin tills vätskan i surkålen har kokat bort. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, riven ost, 0,5 tsk kummin, salt och peppar. Lägg bacon och surkål i det förgräddade pajskalet och häll över smeten. Grädda i 225 grader i ca 20 min.

Mer surkål på picki
Pita fyllda med stekt och tunt skrivad entrecote,
mangosalsa, guaccamole, surkål och aioli

Pulled pork på Fridas vis
Korv med bröd med surkål

Skriv ut inlägg

Benedictaren är bästa lunchen

den 27 januari 2013, kl 15:44

Imorse låg jag nedbäddad i soffan under dubbla täcken och följde twitterflödet i realtid. @Momas_kitchen lovade att gifta sig med den som serverade henne ägg benedict till frukost. @elins_kvitter tyckte att lax i botten istället för skinka var en favorit och en liten stund senare saknade nog @Momas_kitchen friare ändå, för då hade hon gett sig in i pocherings-leken och förbannade att hennes ägg mer såg ut som amöbor än något annat. I retur fick hon finfina tips om hur man bäst pocherar ägg och tipsen löd ungefär så här: 1) vattnet ska sjuda inte koka, 2) färska ägg är att föredra, 3) glöm inte en msk ättikssprit i vattnet och 4) kläck inte äggen rätt ner i kastrullen. Lättast är egentligen att kläcka ägget i en liten kaffekopp, föra ner den i det sjudande vattnet och tippa ur försiktigt. Eller så kan man göra som @Nordefors föreslog, pochera i plastfolie. Vad drar vi för slutsatser av det här? Jo, det finns något fint med twitter ändå och mest självklart av allt, nej, givetvis kunde jag inte motstå att tillverka mig en egen benedictare med hollandasie och lax till lunch. Ljuvligt gott var det, trots att ägget mitt inte blev lika snyggrunt som äggen @Momas_kitchen drömmer om.

Ägg benedict med hollandaise och kallrökt lax
Hollandaiesåsen:
3 äggulor
150 g smör
1 msk kallt vatten
2 msk pressad citronsaft
1 nypa salt resp vitpeppar

Smält smöret och låt svalna. Vispa äggulor kraftigt i ett kärl i ett hett vattenbad tills äggulorna tjocknat. Tillsätt vattnet och fortsätt vispa. Lyft bort från vattenbadet. Häll sedan ned avsvalnat smör (lite i taget!) i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaksätt med saft från citron, salt och peppar.

Pocherade ägg
2 liter vatten
0,5 msk ättikssprit

Koka upp vattnet och ättiksspriten och vrid ner värmen tills vattnet sjuder. Sänk ner äggen (kläck förslagsvis ägget i en liten kopp och tippa försiktigt ur). Låt varje ägg sjuda 4 min. Lyft upp med hålslev.

Och själva smörgåsen då?
Smörstek skivor av ett ljust gott i en stekpanna. Toppa brödet med skivor av kallrökt lax, ett pocherat ägg och hollandaisesås. Vrid över lite svartpeppar och klipp över lite färsk dill. Servera och ät.

Skriv ut inlägg

Men titta här då!

den 25 januari 2013, kl 18:47

I veckans podcastavsnitt pratar vi rotfrukter som i favoritrecept, vilken rotfrukt som är kusin med vem, hur svenska en del av dom egentligen är samt vilka som är deras bästa smakkompisar. Och så pratar vi lite annat sådär som det lätt blir, Johan avslöjar till exempel hur det kommer sig att han i veckan for till en annan del av Köping för att köpa 40 kg mandelmassa. Sen kan det också ha hänt att han fick mig att rodna två gånger, medan jag i min tur fick honom att ta i hand på att testa vego samtliga dagar i veckan som kommer och att vi någon minut eller två pös över i ren mallighet över att Göteborgs Posten i söndagens tidning tipsade om vår lilla podcastbebis på samma topp-fem-lista som bland annat min favorit Värvet. Lyssna på iTunes eller här och glöm sen inte att dela med dig av dina egna rotfruktsfavoriter. Okej?

Rotfruktsfavoriterna
Palsternacksmos med citron
Fattigsmanssparris
Rödbetspeston
Skördepizza med tunt hyvlade rödbetor och getost
Bästa morotssoppan med smak av feta och timjan
Johans morotskaka
Inlagda rödbetor

Skriv ut inlägg

Hej kummin!

den 24 januari 2013, kl 07:19

Idag pratar vi kummin i P4 Morgon Uppland, samtidigt som vi kokar gulasch och tillverkar tillhörande klimp. När jag tänker på kummin så tänker jag att kummin i gulasch är lite som kardemummakärnor i semlor, det bästa av allt. Och så tänker jag på hur fint det är att kummin blir lite snällare i smaken om man rostar fröna i en torr stekpanna före användning. Att det också  är otippat gott som pynt på ugnsrostade rotfrukter, att knapra på som dom är och att göra egen harissa. Och givetvis så tänker jag på att kummin är den finaste brödkryddan av dom alla. Vad tänker ni på?

Kumminrecepten
Ungersk gulasch med klimp
Utflyktssemlor
Tunnbrödknäcke med kummin och anis

Skriv ut inlägg

Julgransplundring 2013

den 20 januari 2013, kl 20:06

I eftermiddags var jag på julgransplundring hos mamman och pappan. Så som jag minns det från förr var att man dansade ett par varv runt granen och fick en godispåse i handen när det hela var klart. Nu julade vi förvisso av, julgardiner åkte ner, liksom adventsstakar och annat pynt. Men sedan blev det inte alls som jag hade tänkt mig. Granen den var för fin för att kastas ut och det där godiset verkade ha glömts bort. Men vad gjorde egentligen det? När jag skulle gå hem fick jag en påse i handen av mamman, en tröja hon inte kunde ha, ett gäng halsband hon tyckte att jag saknade och en låda med finfin söndagsmat. Majsbiffar och en mango- och melonsallad som var söt och stark på en och samma gång. Kom aldrig och säg att det var bättre förr.

Matiga majsplättar
1 liten zucchini (à ca 250 g)
1 röd jalapeno
2,5 majskorn
2 dl majsmjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
olja att steka i
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Riv zucchini grovt, blanda med salt och låt dra 10 min. Krama vätskan ur zucchinin och blanda tillsammans med finhackad chili, majskorn, mjöl, ägg, bakpulver och peppar. Låt dra 10 min. Forma cirka 10 plättar och stek i olja, ett par min par varje sida.

Mango- och melonsallad
Grovhacka en mogen mango och en bit cantalopemelon. Blanda tillsammans med finhackad salladslök, 1 msk finhackad spansk peppar och finklippt färsk koriander efter tycke och smak. Smaksätt med skal och saft från 1 lime samt en nypa vardera av socker, salt och svartpeppar.
Recepten har mamman lagat ur senaste nr av ICA Buffé

Skriv ut inlägg

Det är visst någon som är tillbaka!

den 19 januari 2013, kl 10:56

Efter en månad i podcasttystnad är vi tillbaka! I veckans avsnitt hakar vi på det traditionella januaritemat budgettänk och pratar om allt från storkok till färdiga matkassar och att grodda. Trots att vi inte kunde enas om hur stor världens-största-kastrull egentligen är eller hur man lagar den allra godaste gulaschsoppan, så blev det ett rätt hemtrevligt avsnitt om jag får lov att säga det själv. Länkarna hittar ni här nedan och själva avsnittet finns som vanligt att lyssna på både här (iTunes) och där. Trevlig lyssning vetja!

Podcastlänkarna
Johans gulaschsoppa
Min gulaschsoppa med klimp
Rödbetspesto
Svamprisotto
Grodda allt och lite till
Johans kokbokscirkel

Skriv ut inlägg

Idag fyller han år!

den 16 januari 2013, kl 18:02

Det finns dom som tror att det är jag som är pickipicki, men då har man missat en viktig del av sanningen. Han som alltid handlar på väg hem från jobbet, han som håller vägen fri när jag far fram i köket som en virvelvind, han som diskat varje kväll så länge jag kan minnas. Han som knäpper världens finaste foton och han som ser till att jag kommer upp ur sängen varje morgon fast jag egentligen inte vill. Som om han inte vore bra nog så har han bakat världens godaste chokladtårta och säger att halva är min. Idag fyller han år.

Veronicas chokladtryffeltårta
2oo g vetemjöl
200 g strösocker
40 g kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 st stora ägg
1,5 dl gräddfil
1 msk vaniljsocker
175 g smör
0,5 dl rom

Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt därefter gräddfil och smält smör. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Smeten är tänkt att gräddas i två formar för att kunna bli fyra bottnar. Häll häften av smeten i en rund smord och bröad ugnsform med avtagbara kanter. Grädda mitt i ugnen i 180 grader i 25-35 min, göra samma sak med andra hälften.

Chokladglasyr:
75 g smör
175 g mörk choklad (max 70% kakao)
300 g florsocker
3 tsk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
125 ml gräddfil

Smält smör och choklad i vattenbad. Rör sedan ner sirap, gräddfil och vaniljsocker. Sikta därefter ner florsockret, lite i taget och rör till en slät glasyr.

Till chokladtryffeln:
2,5 dl grädde
1 msk honung
1,5 msk socker
100 gram fin mörk choklad
1 msk smör

Blanda grädde och socker i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt honung. Bryt därefter ner chokladen i mindre bitar i en bunke och häll över den varma gräddblandningen samt smöret. Mixa till en slät smet med stavmixer. Låt tryffeln stelna i kylskåp (några timmar), rör om ibland.

När tårtan ska plockas ihop gör såhär (det här kan med fördel göras en eller två dagar innan kalaset): Dela tårtbottnarna på mitten (födelsedagsbarnet använde 3 av 4 bottnar, vart den järde tog vägen förtäljer inte historien. På den understa botten skvätt över 0,5 dl rom. Bred över ett lager glasyr , lägg på botten nr 2. Bred ut chokladtryffeln. På lager tre, toppa hela tårtan med resterande mängd glasyr. Recept som vanligt från vår (matbloggs-)idol.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen