Benedictaren är bästa lunchen

den 27 januari 2013, kl 15:44

Imorse låg jag nedbäddad i soffan under dubbla täcken och följde twitterflödet i realtid. @Momas_kitchen lovade att gifta sig med den som serverade henne ägg benedict till frukost. @elins_kvitter tyckte att lax i botten istället för skinka var en favorit och en liten stund senare saknade nog @Momas_kitchen friare ändå, för då hade hon gett sig in i pocherings-leken och förbannade att hennes ägg mer såg ut som amöbor än något annat. I retur fick hon finfina tips om hur man bäst pocherar ägg och tipsen löd ungefär så här: 1) vattnet ska sjuda inte koka, 2) färska ägg är att föredra, 3) glöm inte en msk ättikssprit i vattnet och 4) kläck inte äggen rätt ner i kastrullen. Lättast är egentligen att kläcka ägget i en liten kaffekopp, föra ner den i det sjudande vattnet och tippa ur försiktigt. Eller så kan man göra som @Nordefors föreslog, pochera i plastfolie. Vad drar vi för slutsatser av det här? Jo, det finns något fint med twitter ändå och mest självklart av allt, nej, givetvis kunde jag inte motstå att tillverka mig en egen benedictare med hollandasie och lax till lunch. Ljuvligt gott var det, trots att ägget mitt inte blev lika snyggrunt som äggen @Momas_kitchen drömmer om.

Ägg benedict med hollandaise och kallrökt lax
Hollandaiesåsen:
3 äggulor
150 g smör
1 msk kallt vatten
2 msk pressad citronsaft
1 nypa salt resp vitpeppar

Smält smöret och låt svalna. Vispa äggulor kraftigt i ett kärl i ett hett vattenbad tills äggulorna tjocknat. Tillsätt vattnet och fortsätt vispa. Lyft bort från vattenbadet. Häll sedan ned avsvalnat smör (lite i taget!) i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaksätt med saft från citron, salt och peppar.

Pocherade ägg
2 liter vatten
0,5 msk ättikssprit

Koka upp vattnet och ättiksspriten och vrid ner värmen tills vattnet sjuder. Sänk ner äggen (kläck förslagsvis ägget i en liten kopp och tippa försiktigt ur). Låt varje ägg sjuda 4 min. Lyft upp med hålslev.

Och själva smörgåsen då?
Smörstek skivor av ett ljust gott i en stekpanna. Toppa brödet med skivor av kallrökt lax, ett pocherat ägg och hollandaisesås. Vrid över lite svartpeppar och klipp över lite färsk dill. Servera och ät.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen