Ett riktigt recept!

den 27 februari 2013, kl 18:01

Det låg en tät vitlöksdimma i lägenheten när jag kom hem igår kväll. Carl försvarade sig med att han kommit över ett r-i-k-t-i-g-t recept på chivapchichi (som också stavas ćevapčići eller tjillivippare, det beror lite på var man lägger ribban). Receptet med bosniska anor gjorde att korvhornet åkte fram, liksom lepinabröd istället för pita, gul lök istället för röd och så vidare. Gott blev det såklart, skriv upp dessa på nästa veckas middagsmeny. Och för att komma i fin chivapchichi-stämning så rekommenderar jag alla att läsa kommentarerna i det här inlägget, det måste fortfarande var matbloggarhistoriens märkligaste och roligaste kommentarsfält.

Chivapchichi
500 g nötfärs
200 g lammfäs
2 pressade vitlöksklyftor
o,5 riven gul lök
3 msk bubbelvatten
2 msk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda samtliga ingredienser till en slät smet. Kör färssmeten genom ett korvhorn för att forma en korv, knipsa av i decimeterlånga bitar och stek i knappt 10 min. Fyll lepina (eller pitabröd) med chivapchichi, sallad, fint skuren gul lök, ajvar relish och yoghurt.

Skriv ut inlägg

Den lilla svarta vitlöken

den 25 februari 2013, kl 22:35

Den svarta vitlöken hann knappt komma innanför dörren i fredags innan Carl var sekunder från att pricka den mitt i kompostlådan. Jag kan förstå honom, det är lätt att tro att det är något som är lite fel. Men nej, fermenterad vitlök ska se ut så här. Tänk er en vitlök som är svart istället för vit, som smakar sött istället för starkt och som är mjuk, ja nästan krämig i konsistens, istället för hård. Varför man köper en sådan? För att man har frestats av Pyttes recept på dippsås till räkor, så till den milda grad att man inte kan låta bli. Var man köper? Till exempel i Karins skafferi, åtminstone om man bor i Uppsala. Karin förresten, hon bjöd också på dipsås, fast en elvispad variant med crème fraîche, svart vitlök, vitlök, persilja, svartpeppar och rosépeppar. Gott? O ja.

Skriv ut inlägg

Kanske ett litet paket till middag?

den 22 februari 2013, kl 16:20

Häromkvällen såg jag något märkligt i mitt Instagramflöde. Rebecka la ut flera bilder från ett pågående middagsexperiment i köket och jag måste erkänna att jag satt som förtrollad och väntade på nästa bild och nästa bild. Lufttorkad skinka i botten, sen lite pasta som toppades med tomatsås, stekt aubergine, mozzarellaskivor och riven parmesan. Sen veks det hela ihop med hjälp av bakplåtspapper till ett paket. Några bakplåtspappersinslagna paket senare åkte dom in i ugnen i 15-20 min i 200 grader. Eftersom vi testade redan kvällen därpå så vet jag vad som kom ut ur ugnen också. Ljuvliga små paket med skinkans sälta och god och krämig fyllning inuti. Där ni, där har ni ett middagstips!

Middagspaketen
Gör ett portionspaket så här: Lägg 5 skivor lufttorkad skinka på ett bakplåtspapper, lite omlott så att dom bildar en rektangel (se bild ovan). Lägg på nästan färdigkokt tagliatelle. Toppa med en god tomatsås, auberginekuber som stekts mjuka i olja, saltats och pepprats, smula över mozzarellaost och riv över lite parmesan. Vik med hjälp av bakplåtspappret ihop det hela till ett paket. Lägg därefter paketen (fortfarande inslagna i bakplåtspapper) i en ugnsform. Sätt in i ugnen i 200 grader i 15-20 min.

Skriv ut inlägg

Sportlovskrabbelurer!

den 21 februari 2013, kl 07:23

Det är sportlov i min stad, så också i P4 Morgon Uppland. Därför börjar vi dagen med att steka krabbelurer på Fridas scoutvis. Första gången hon berättade om krabbelurer trodde jag att det där hon föreslog att vi skulle steka på murrikkan ute i skogen var någon slags krabbkakor. Det är det långt ifrån. Krabbelurerna (som också lystrar till skrabbelucker, pösplättar, liksom svelor på norska) är som en korsning mellan pannkaka och munk, möjligen lite åt kusin-med-amerikanska-pannkakor-hållet. Poängen är att dom är finfina att steka till mellisefterrätt på skogsutflykten eller hemma på spisen efter en dag i pulkabacken. Apropå sportlov förresten, själv ska jag plocka fram längdskidorna i helgen som kommer. Har man väntat så här länge på säsongens premiärtur så längtar man. Man längtar efter skidspår som gnistrar, kyla som biter i kinderna och trötta armar och trötta ben. Och matsäcken, sa jag att jag längtar efter matsäcken?

Sportlovskrabbelurer
1 st ägg
0,5 dl socker
0,75 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 nypa vaniljpulver
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner mjölk, mjöl, bakpulver och en nypa vaniljpulver. Stek i smör på häll över eld eller inomhus i plättlagg/stekpanna, ca 2-3 min per sida. Den som vill lyxa till det vänder sina nystekta krabbelurer i kanelsocker (2 msk råsocker, 0,5 tsk kanel, lite nystött kardemumma).

Mer utflyktsmat
Soppa i termos och utflyktsbröd fyllt med spenat och getost
Pannkaksmuffins
Matiga och färgglada utflyktssemlor
Kryddig och värmande äppelmust
Varm choklad med rom
Jägarsnus

Skriv ut inlägg

Ett vykort från sommarkollot

den 19 februari 2013, kl 17:34


Vad som döljer sig under sommarkollots pulkabacke?

En skatt, sanna mina ord. Ett halvår senare tycker jag om möjligt ännu mer om jordkällaren.

Skriv ut inlägg

Ordning och reda igen

den 17 februari 2013, kl 10:02

När vinterkräken flyttade in i vårt hem i början på veckan sattes alla inklusive picki i karantän. Det har med andra ord lagats sparsamt med mat i det röda köket. Men, det ni inte vet är att den senaste veckan har någon annan varit desto mer aktiv bakom kulisserna på picki. Min fina kusin vitamin har i ett oräkneligt antal timmar uppdaterat alla receptregister överst till höger på sidan. Plötsligt är det ordning och reda igen och bäst av allt är att det finns hundratals nya recept att återupptäcka. In och förse er vetja och en applåd till kusinen som gjorde det omöjliga.

Skriv ut inlägg

Hannahs pappas kesofrallor!

den 10 februari 2013, kl 19:48

Titta vilken söndagsfrukost det blev! Allt tack vare att gårdagskvällens middagsgäster kom med nybakade kesofrallor. Vi som slarvat med frukosten på sistone ansträngde oss lite extra imorse för att matcha dom fina bröden. Tänk jag hade ju nästan glömt bort att jag är hon som tycker att frukosten är dagens bästa måltid, tur att man kan bli påmind om viktiga saker ibland.

Hannahs pappas kesofrallor
50 g jäst
4 dl vatten
4 msk olja
250 g keso
torkade aprikoser och russin efter behag
4 dl grövre mjöl (t ex graham, rågmjöl)
resten: vetemjöl special
ev brödkrydda

Rör ut jäst i vatten, tillsätt keso, olja, kryddor och hackad frukt. Rör ut det grövre mjölet i degen och arbeta sedan ner vetemjöl tills degen har fått en smidig konsisten (den ska vara något lös). Låt degen vila i 30 min, rulla sedan ut 16 st frallor och jäs ytterligare 30 min. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10-12 min.

Skriv ut inlägg

Bakom en semmelpodcasts kulisser!

den 7 februari 2013, kl 08:30

I denna veckas podcastavsnitt plockar vi isär semlan till dess minsta beståndsdel. Jag kan inte låta bli att gömma lite choklad och rom i en av semlorna vi provsmakar (efter det lyckade fyllningensexperimentet med Veronica i helgen) och så utmanar jag semmelpolisen i Johan när jag skär locken på semlorna rakt av istället för i trekanater. Den som lyssnar (här eller där) och undrar varför det kamerasmattrar emellanåt, så är det för att vi hade finbesök av en reporter på Uppsalatidningen. Bor du i Uppsala, ryck eller knyck en tidning idag vetja, så får du se hur det ser ut bakom kulisserna när vi pratar mat. Tidningen finns också i pdf-format här.

Karibiska semlor
25 g jäst
2,5 dl mjölk
50 g smör
2 krm salt
3/4 dl socker
1 ägg
1 tsk kardemummakärnor, stötta
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunken och rör ut den i degvätskan. Tillsätt, salt, socker, kardemumma och ägg. Arbeta ner mjöl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Dela i 22 lika stora bitar (40 g styck) och rulla runda bullar. Jäs ytterligare 30 minuter på bakplåtspapper under bakduk och pensla därefter med uppvispat ägg. Grädda i ung 7 min i 250 grader. Låt svalna på galler. Vid servering, skär av toppen. Gröp ur lite av bullen, blanda med en skvätt mjölk och riven mandelmassa till önskad konsistens. Fyll gropen med mandelmassa, toppa med vispad grädde och locket. Pudra med florsocker.

Fyllningen (räcker till 4-6 bullar):
Riv 20 g mörk choklad fint och blanda tillsammans med 70 g mandelmassa, 10-15 ml mörk rom, 1 msk ovispad grädde samt urgröpt bulle till en slät fyllning. Fyll bullarna med den snäppet lyxigare mandelmassan, toppa med vispad grädde och ett lock i valfritt format.

Fler recept
Johans klassiska semlor
Kerstins hemgjorda mandelmassa
Matiga och färgglada utflyktssemlor


Det är inte alla semlor som rymmer en hemlighet.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen