- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Har ni hört om surkålspajen?

Posted By tina On 28 januari 2013 @ 22:03 In paj,surkål | 18 Comments

Det bästa med att ha en alldeles egen matblogg är att kunna efterlysa tips och att få oväntade sådana i retur. Inte hade åtminstone jag tänkt mig ett recept på surkålspaj när jag utropade kummin [1] häromdagen. S-u-r-k-å-l-s-p-a-j, vet ni att när jag hör det ordet för första gången så måste jag verkställa receptet med omedelbar verkan. Och vet ni, om vi ska säga som det är. Det här är inget jag skulle laga på en dejt, lukten som lägger sig som en dimma i lägenheten när man steker surkål gör att man blir lite misstänksam mot hur det här egentligen kommer att smaka. Men räds icke, det här är bland de godaste pajer jag ätit i hela mitt liv! Surkål, kummin och bacon, kan man bli förälskad i tre ingredienser? Nu tror jag det. Och till den som föredrar vego, Mollys [2] ursprungsrecept [3] är vegetariskt.

Surkålspaj med bacon och kummin
3 dl mjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten

Kör i matberedare till en slät deg. Kavla ut på bakplåtspapper, vänd ner i en pajform och ställ kallt i 1 timme. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.

Fyllning
120 g bacon
400 g surkål
1 msk kummin
2 dl mjölk
1 dl grädde
2 ägg
3 dl riven ost
0,5 tsk kummin
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Knaperstek delad bacon, låt surkålen rinna av och stek i panna på svag värme tillsammans med 1 msk kummin tills vätskan i surkålen har kokat bort. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, riven ost, 0,5 tsk kummin, salt och peppar. Lägg bacon och surkål i det förgräddade pajskalet och häll över smeten. Grädda i 225 grader i ca 20 min.

Mer surkål på picki
Pita fyllda med stekt och tunt skrivad entrecote,
mangosalsa, guaccamole, surkål och aioli

Pulled pork på Fridas vis [4]
Korv med bröd med surkål [5]


18 Comments (Open | Close)

18 Comments To "Har ni hört om surkålspajen?"

#1 Comment By Tissi On 29 januari 2013 @ 10:18

Åh, spännande!
Jag älskar surkål och tänker genast att bacon=aubergine+rökarom som bakas krispig i ugn.

Kul recept :)

#2 Comment By tina On 29 januari 2013 @ 10:49

Tissi: Du är bäst på att veganisera recept! Vad använder du istället för ägg?

#3 Comment By Tissi On 29 januari 2013 @ 11:00

Det var snällt sagt! :)
Om en inte vill använda NoEgg som finns i glutenfria hyllan på mataffären, kan en använda:
- till pannkakan en blandning bikarbonat och bakpulver
- till pajstanningen vita bönor mixade i vatten (smaka av med salt?
- till biffarna mosad potatis
- till pajskalet mosad potatis eller pyttelite sojamjöl blandat i vatten
- istället för äggröra scramblad tofu

Möjligheterna är oändliga ;)

#4 Comment By tina On 29 januari 2013 @ 11:02

Tissi: :-D Tack, vilka toppentips! Jag tycker oftast att just äggen är den svåraste utmaningen när jag vill trolla köttmat -> veganmat!

#5 Comment By Tant Gul On 29 januari 2013 @ 14:19

För mig är surkål förknippat med feta och goda korvar eller grytor med potatis och korv osv. Kan inte riktigt se det i en paj. Men om du skriver att det är gott så litar jag på det. :-)

#6 Comment By Sanna On 29 januari 2013 @ 16:53

Det låter supercoolt! Jag gillar paj så why not? :)

#7 Comment By tina On 29 januari 2013 @ 21:45

Tant Gul: Tur, för jag törs lova att det är gott! Och glöm inte kumminen!

Sanna: :-)

#8 Comment By snofi On 31 januari 2013 @ 01:22

Hej Tina!

Jag undrar om du har några tips på bra restauranger/caféer här i Uppsala? Vad finns det för bagerier? Finns det några smultronställen där man kan få tag på matvaror utöver det vanliga ica-utbudet?:) Har studerat här i ett halvår nu men har mest sett mig om i Ångströmstrakterna…! Tänkte att du nog har lite koll i alla fall!:)

Sofie

#9 Comment By tina On 31 januari 2013 @ 10:13

Snofi: Hej! Kul fråga! Här kommer några favoriter:
Köpa stans godaste bröd: Forsa hembageri på Dragarbrunnsgatan (rågsurisen, frukt- och nötbrödet, eller ja, alla bröd är goda)
Bästa fiket: Günterska vid ån (mitt emot SF). Här kan man tex köpa bakverken i miniformat (om man vill ha lite eller fika flera sorter vid samma tillfälle). Goda luncher också, men kostar en slant.
Lunchsställen tycker jag är svårt, brukar oftast hamna på Kardemumma (Stadsbibliotekets fik), dom har goda pastasallader, särskilt vegovarianten. Man får lite olika sorters bröd till etc. Trevligt men vissa tider väldigt livat (många föräldralediga inkl barnvagnar och bebisar brukar hitta hit).
Middag: Ja, det beror ju på prisklass. Skulle jag tipsa om godaste maten utan att titta i plånboken skulle jag tipsa om Hambergs, fiskrestaurangen med toppenmat! Annars brukar jag oftast tipsa om Messob på Sturegatan i Luthagen. Etiopisk mat, trevligt ställe/personal, prisvärt, gott.
Smultronställen att handla roligare mat: Livsmedelsbutiken vid Siviatorg – säljer utrikiska produkter som kan vara svåra att få tag på andra ställen. Karins skafferi på Geijersgatan i Luthagen är också en pärla om man vill hitta något nytt.
Ja, det är ungefär vad jag kommer på just nu. Hör av dig om du vill ha fler tips!

#10 Comment By Molly On 31 januari 2013 @ 15:43

Vad roligt att du testade pajen! :) och att du gillade den :)

önskar dig en fortsatt bra vecka :)
kram

#11 Comment By tina On 31 januari 2013 @ 19:51

Molly: Tack för ett fantastiskt recept! <3

#12 Comment By snofi On 8 februari 2013 @ 11:27

Hej Tina! Tack för det omfattande svaret! Min ”upptäck-Uppsala” lista blev plötsligt mycket längre!:) har EN fråga till dock! vet du om det finns någon kul mataffär som säljer mer utländska matvaror? Helst kinesiskt..:) tack!
/sofie

(Går det att få svaret via mail förresten? Glömmer bort att kolla annars!)

#13 Comment By snofi On 8 februari 2013 @ 11:30

oj, såg att du hade skrivit om en matbutik med utrikessortiment redan men hehe isåfall, finns det nån med mer asiatiskt tema? Där man kan köpa div saker som t ex Won-ton ”skal”?:)

#14 Comment By carl On 8 februari 2013 @ 11:43

snofi: Jag köpte fryst wontondeg/plattor i en nyöppnad kinesik mataffär på Sturegatan 2.

Sen finns Kina Li på Väderkvarnsgatan 26.

#15 Comment By tina On 8 februari 2013 @ 16:41

Snofi: Mailat dig min Carls tips, dom är bra bägge två. Den nyöppnade butiken på Sturegatan (Luthagen) behöver nog lite hjälp på traven med att få folk att hitta dit. Den ligger för övrigt vägg i vägg med Messob, det etiopiska restaurangen jag tipsade om. Två flugor? Allt gott!

#16 Pingback By Recept på surkålspaj med kummin, lammkorv och grov senap On 3 mars 2013 @ 23:48

[...] jag en surkålspaj med nyanser av kummin, en riktig smaksensation och inspirationen kommer från pickipicki. [...]

#17 Comment By Isflingan On 3 februari 2014 @ 21:22

Måste erkänna att jag var skeptisk…men oj så fel man kan ha. D här var riktigt riktigt gott :)

#18 Comment By tina On 4 februari 2014 @ 08:49

Isflingan: Typiskt att C fått för sig att han inte gillar den här pajen längre, jag vill också ha!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2013/01/har-ni-hort-om-surkalspajen/

URLs in this post:

[1] kummin: http://www.pickipicki.se/2013/01/hej-kummin/

[2] Mollys: http://www.flygflyglillanyckelpiga.blogspot.se/

[3] ursprungsrecept: http://flygflyglillanyckelpiga.blogspot.se/2012/01/surkalspaj.html

[4] Pulled pork på Fridas vis: http://www.pickipicki.se/2012/03/nar-maten-ar-lite-for-god/

[5] Korv med bröd med surkål: http://www.pickipicki.se/2012/06/korv-med-surkal-med-brod/

Copyright © 2008-2009 pickipicki