Hej kummin!

den 24 januari 2013, kl 07:19

Idag pratar vi kummin i P4 Morgon Uppland, samtidigt som vi kokar gulasch och tillverkar tillhörande klimp. När jag tänker på kummin så tänker jag att kummin i gulasch är lite som kardemummakärnor i semlor, det bästa av allt. Och så tänker jag på hur fint det är att kummin blir lite snällare i smaken om man rostar fröna i en torr stekpanna före användning. Att det också  är otippat gott som pynt på ugnsrostade rotfrukter, att knapra på som dom är och att göra egen harissa. Och givetvis så tänker jag på att kummin är den finaste brödkryddan av dom alla. Vad tänker ni på?

Kumminrecepten
Ungersk gulasch med klimp
Utflyktssemlor
Tunnbrödknäcke med kummin och anis

Skriv ut inlägg

26 kommentarer till “Hej kummin!”

  1. Annelie-Singapore kl 10:01, den 24 januari 2013

    Jag tänker på kryddost!

  2. Helena mitt i smeten kl 10:10, den 24 januari 2013

    Jag tänker att kummin är galet gott till buljongkokt vitkål.

  3. Monica kl 14:47, den 24 januari 2013

    Blev bjuden på marinerade räkor en gång där marinaden hade smaksatts med kummin. Oväntat gott! I Finland odlas kummin i ganska stor skala, odlas kummin i Sverige? Kolla mitt ”kummininlägg”/ monica

    http://moasmirakel.blogspot.fi/2011/08/kummin-och-emmer.html

  4. tina kl 18:43, den 24 januari 2013

    Annelie: Åh, det är ju så gott!

    Helena: Spännande, det måste testas! Tack för tips!

    Monica: Jag har förstått det som att kummin växer i hela norden (utom norraste Sverige), men att en stor del (i Sverige) växer vilt och inte odlas. Jag ska spana in ditt kummininlägg genast. :-)

  5. Charlotta kl 22:18, den 24 januari 2013

    Jag tänker på paprikasoppa! Paprika och kummin är nämligen übergott, prova!

  6. Kim kl 22:31, den 24 januari 2013

    Kummin i en kycklinggryta är inte så dumt heller. Men är dålig på att använda kummin det får jag erkänna…

  7. Örjan kl 23:41, den 24 januari 2013

    Tänker på många felöversatta kokböcker.
    Cumin -spiskummin på svenska
    Caraway- svensk ”brödkummin”
    Till kryddosten används, mig veterligt, spiskummin.

  8. Sara på Vardag.nu kl 09:14, den 25 januari 2013

    Mm, vad sugen jag blev på gulasch! Ska ta mig ett rejält långkok på söndag tror jag, minsann. Kummin är gott på ugnsrostad vitkål också, testa!

    Trevlig helg :)

  9. Örjan kl 22:29, den 25 januari 2013

    Vilken tur egentligen.
    Kål och kummin är gott tillsammans.
    Kummin anses vara ”magdämpande” (minska risken för flatulens)

  10. tina kl 08:40, den 26 januari 2013

    Charlotta: Jag ska, tack för tips!

    Kim: I kycklinggryta har jag aldrig stoppat kummin, men kanske borde. Tack för tips!

    Örjan: Ja visst är det märkligt vår spiskummin inte heter kummin, när det heter kummin på så många andra språk. Men i kryddost är det väl ändå kummin som i svensk kummin? Där tuggar man (jag) ju på just kumminfröna (frukterna) och tänker kummin mmm… <3 Har jag fel?

    Sara: Ännu ett vitkål/kummin-tips, toppengott låter det också. M-å-s-t-e testa! Tack!

    Örjan: Läste det jag också. Men hur, vet man? Därför man tycker den passar så bra tillsammans med kål? :-)

  11. Molly kl 09:45, den 26 januari 2013

    åh, jag älskar kummin! jag kom att tänka på mkt men surkålspaj poffade upp i huvudet och så bröd och gulasch :)

    bra för magen är det ju också, precis som örjan redan har skrivit :)
    önskar en fortsatt bra helg.

  12. tina kl 09:48, den 26 januari 2013

    Molly: S-u-r-k-å-l-s-p-a-j? Berätta mer!

  13. Anki kl 12:41, den 26 januari 2013

    Jag tänker på en kålrotssoppa med kummin som varit min middagsräddning många gånger under hösten!! Supergott!

  14. tina kl 12:45, den 26 januari 2013

    Anki: Men RISEPTET! Var är receptet?

  15. Josefina kl 18:00, den 26 januari 2013

    Älskar kummin! I finncrisp! Rostade i stekpanna. Dessutom hoppar dom väldigt kul då. :)

  16. tina kl 19:45, den 26 januari 2013

    Josefina: Är det kummin i finncrisp? Alltså är det det i själva crispen, eller har du det till? Vad nyfiken jag blir! Apropå finncrisp, har du sett vad man kan göra för med finncrisp om man vill leka gissa-ingredienserna-i-maten-leken? http://www.pickipicki.se/2010/04/en-god-och-glad-pask-onskar-pickipicki/

  17. Molly kl 22:28, den 26 januari 2013

    http://flygflyglillanyckelpiga.blogspot.se/2012/01/surkalspaj.html

    (blev väldigt uppskattad då jag bjöd på den :))

    kan lägga till att jag håller med josefina att finn crisp med kumminsmak (http://www.finncrisp.com/crispbreads/thin-crisps/finn-crisp-caraway) är mkt goda.

  18. tina kl 14:31, den 27 januari 2013

    Molly: Tack, tack, tack! Pajen skall testas i veckan, var så säker! Och tack för länken till kumminkrispen, dom ska få följa med hem från affären vid tillfälle. :-)

  19. Tissi kl 19:13, den 27 januari 2013

    Jag tänker, spontant och i all enkelhet, på hur gott det är att pudra krispiga, syrliga äpplen med en blandning av mortlad kummin, lite farinsocker och kanel. Kanske något för picki-tandpetaren? :)

  20. tina kl 22:19, den 27 januari 2013

    Tissi: Men nä vad spännande! Sådan picki har jag aldrig testat, men bör snarast! Tack för tipset! :-)

  21. Har ni hört om surkålspajen? | pickipicki kl 22:06, den 28 januari 2013

    [...] sådana i retur. Inte hade åtminstone jag tänkt mig ett recept på surkålspaj när jag utropade kummin häromdagen. S-u-r-k-å-l-s-p-a-j, vet ni att när jag hör det ordet för första gången så [...]

  22. Anki kl 15:30, den 30 januari 2013

    Jag hittade receptet på en blogg och sparade det, men minns inte längre vilken, så jag vet inte vem Ulla är. Men god soppa, det gör hon! :)

    Ullas kålrotssoppa
    4 portioner
    1 medelstor kålrot (min vägde 650 gram)
    2 gula lökar
    1 msk smör
    2 msk vetemjöl
    1 liter buljong
    1 knapp msk kumminfrön
    2 dl crème fraîche
    ca 1 dl hackad persilja

    Skala och riv kålrot och lök grovt i matberedare eller på rivjärn. Bryn strimlorna i smör i en stor kastrull, strö sedan över mjölet. Tillsätt 1 liter buljong och kumminfrön.
    Puttra i 15 minuter.
    Blanda i crème fraîche och persilja och låt soppan få ett uppkok.
    Servera gärna med ett gott bröd.

  23. Susanna kl 16:02, den 30 januari 2013
  24. tina kl 18:25, den 30 januari 2013

    Anki: :-) Tack för soppreceptet, sådana kan man aldrig få för många av. Dessutom är det bra med kålrotsrecept, dom växer inte på träd i den här bloggen.

    Susanna: Wow vilken bild! Tack snälla, det både såg och lät gott.

  25. Anni kl 00:03, den 4 februari 2013

    Nämen! Så glad jag blev! Tänkte skriva att jag direkt tänker på Ullas kålrotssoppa, å så är det någon (Anki) som har hittat receptet och redan sagt det! Ulla är min väninna sedan många många år och receptet lade jag in här:
    http://dubbelhakorna.blogspot.se/2012/10/en-overraskande-god-kalrotssoppa.html

    För övrigt är det spiskummin i kryddost, precis som Örjan skriver!

  26. tina kl 16:20, den 4 februari 2013

    Anni: Hurra vad roligt att Ulla är ”upphittad” :-D Receptet ska testas!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen