När vi for på utflykt till kusten

den 28 juli 2009, kl 07:42

picki_img_5376

En lördag för några veckor sedan for vi på utflykt till kusten, en mycket trevlig dag. På förmiddagen letade vi fynd på Norrskedikas finfina bakluckeloppis. Jag gick därifrån tomhänt medan vegetarianen i mitt hushåll hade med sig en köttkvarn hem (bildbevis ses på föregående inlägg), vad han nu har tänkt använda den till är fortfarande högst oklart. Eftermiddagen och kvällen tillbringade vi på Gräsö hemma hos faster Annika och farbror Mikael, som bjöd på havsbad, en solvarm altan och en god middag med inspiration av Ernst. Antingen kan man göra som vi, på frihand lite efter tycke och smak, eller så gör man som Ernst och i så fall tjuvkikar man här.

Ernst potatissallad med västerbottenost
Tvätta och koka färskpotatis. Riv västerbottenost över den kokta och varma potatisen och rör om så att osten smälter. Rör ner några matskedar olivolja, flytande honung och rikligt med finklippt gräslök. Smaka av med peppar och flingsalt. Servera potatissalladen ljummen.

Skriv ut inlägg

Ett vykort till pappan som är på kollo

den 25 juli 2009, kl 09:39

picki_img_5437

Här kommer en bild bara för att retas med pappan som är på kollo. Varje dag går han i skogen och letar och letar, men så vitt jag vet är fångsten hittills begränsad till en näve svamp, på tre veckor! Annat är det under våra skogsutflykter här hemma, sist fyllde vi en ICA-kasse med kantareller på någon timme, medan Johanna och lilla fina bebin plockade blåbär. Längtar du hem?

Kantarellsoppa
1-2 l kantareller
1 liten gul lök
smör
2 dl grädde
5 dl mjölk

Plocka ut de minsta kantarellerna som ska pynta soppan, gärna en rejäl näve. Finhacka resten av svampen och fräs i stekpannan, salta, peppra och lägg  en klick smör. Finhacka löken och fräs den mjuk i lite smör. Häll grädde och mjölk över svamp och lök, om du vill så skvätt i lite svamp- eller grönsaksbuljong. Låt soppan småputtra lite en stund och mixa den slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Stek de minsta svamparna i lite smör och pynta sopan med dessa.

picki_img_5455

Skriv ut inlägg

Och recepten kommer här…

den 23 juli 2009, kl 10:16

picki_img_4390

Här kommer recepten på de två vinnande rätterna i PICKI OPEN 2009 samt några kommentarer ur juryns omdömen.

Dillstuvad abborre med färskpotatis: ”tillalande utseende”, ”somrigt”, ”lättlagat”, ”utsökt smak”, ”jättefint utseende”, ”god smak”, ”extra sås kanske behövs”, ”väldigt gott”, ”smakar sommar och barndomsminnen”

Dillstuvad abborre med färskpotatis
400 g abborre (gärna egenfiskad, gös går också bra)
panering bestående av hälften ströbröd och hälften mjöl, samt salt och vitpeppar
smör
2-3 dl grädde (alternativt grädde + mjölk, beroende på hur lång sommarpromenad man tagit)
massor av dill

färskpotatis

Filea abborren om man fiskat den själv, annars räcker det med att torka av den. Smält smöret i en stekpanna. Doppa filéerna i paneringen och stek på medelvärme, några minuter på varje sida. Salta eventuellt lite mer. När fisken börjar bli klar. Häll över grädden och sänk värmen något. Det ska puttra lite, men all sås ska inte koka bort. Klipp över dill och servera genast med nykokt färskpotatis.

Receptet är för två personer och är inskickat av Lotta, hennes fina blogg återfinns här.

picki_img_5386

Vegetarisk moussaka; ”väldigt gott”, ”mättande”, ”gissningsvis bra matlåderätt”, ”ostkonsistensen förhöjer upplevelsen”, ”proffsigt utseende”, ”fin men framförallt god, tog om bara för att den är så mumsig”, ”krämig och mustig”.

Vegetarisk moussaka
potatis
en halv purjolök
ett par matskedar röd pesto
riven ost
10 st champinjoner
olivolja
ett paket matlagningsgrädde
1-2 vitlöksklyftor
300 g quornfärs
ett par matskedar tomatpuré
salt och peppar

Fräs färsen i lite olja, salta, peppra och pressa i vitlk efter smak. Tillsätt sedan tomatpuré och vatten så att färsen hänger ihop. Skala och skiva potatisen tunt. Skiva purjolök och champinjoner samt rör ner pesto i grädden. Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager potatis i botten. Fortsätt med lite av pestogrädden, salt och peppar. Sedan ska hälften av purjon, champinjonerna, färsen samt riven ost i. Nästa lager blir potatis igen samt lite mer pestogrädde, salt och peppar. Därefter ska resten av purjon, champinjonerna, färsen samt ost på. Översta lagret blir potatis som toppas med salt, peppar samt lite riven ost om du vill ha en knaprigare yta. Häll över pestogrädde och in i ugnen. Grädda i 200 grader tills moussakan har fått fin färg och potatisen är genombakad, ungefär 40-60 minuter (lägg på folie och säng värmen något om den börjar få för mycket färg). Servera med en rejäl portion sallad, gärna med fetaost i.

Receptet räcker till ungefär 4 personer och är inskickat av mollya.

Skriv ut inlägg

Vinnare i PICKI OPEN 2009

den 20 juli 2009, kl 00:19

När vi lagat de sista tävlingsbidragen ikväll och räknat samman poängen så hade vi två stycken vinnare i PICKI OPEN 2009. Därtill 3 bidrag som hamnade endast 1 poäng efter vinstplatsen, att det var en jämn tävling är med andra ord bara förnamnet.

Grattis Lotta (dillstuvad abborre med färskpotatis) och MollyA (vegetarisk moussaka)! Maila mig er adresser så ska jag trolla fram varsin present, alternativt ta er hit, så bjussar jag på middag i det röda köket.

Tack alla för finfina favoritrecet! De segrande rätterna dyker upp här på pickipicki i veckan, men det kommer bjudas på alla möjliga olika sorters favoriter här den närmsta tiden, var så säkra.

picki_img_5386
Vegetarisk moussaka pyntad med rödbladig och grön basilikapicki_img_4390
Dillstuvad abborre med färskpotatis

Skriv ut inlägg

Egentligen var det premiär den 5/7, men..

den 17 juli 2009, kl 08:56

picki_img_5332

…även om man plockar rent så dyker det upp nya svampar igen och igen och bäst av allt, på samma ställen. Så när man har varit bortrest och kommer hem, måste man givetvis bevaka sina kantarellställen så att det gula inte ringlar sig ner till stora stigen och någon annan hittar dit. Jag bevakade mina kantarellintressen igår och oj vad med kantareller det finns! Om det beror på att det är kantarellår i år eller att det är så många ilskna mygg att ingen annan vågar sig ut i skogen ska jag låta vara osagt, bägge alternativ känns dock som en vinstlott. Dessutom finns det obegränsat med stora finfina blåbär, mamma startar du reservfrysen?

Ikväll blir det en favorit-i-repris;

Kantarellpaj
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 500 g kantareller, rensade
10 cm purjolök, det vita
½ tsk paprikapulver
1 dl kesella
1 dl färskost (philadelphia eller liknande)
2 ägg
½ dl klippt gräslök
½ tsk salt
1 krm kajennpeppar

Gör pajdegen och låt den stå i kylen en stund. Tryck ut pajdegen i en form, ca 25 cm i diameter och förgrädda därefter pajskalet. Hacka purjolök och kantareller. Stek kantarellerna i lite smör ca 10 minuter, blanda i den hackade purjolöken mot slutet av tiden. Smaka av med salt och peppar. Häll svampen i pajskalet. Vispa ihop kesella, färskost och ägg till äggstanningen. Blanda i gräslök, salt, paprikapulver och kajennpeppar. Häll smeten över svampen. Grädda i 200 grader, 30-35 minuter (eller till dess äggstanningen är fast och färgen fin) på nedre falsen i ugnen. Stek några små fina kantareller för att pynta pajen med

Receptet kommer ursprungligen från DN.

Skriv ut inlägg

Sverigetips mottages tacksamt

den 12 juli 2009, kl 16:54

Idag var tanken att vinnaren i PICKI OPEN skulle presenteras. Diverse omständigheter har dock gjort att fem bidrag ännu inte har hunnit tillagas i provköket och för tillfället är dessutom den hemliga juryn på olika platser i Sverige. Resultatet får med andra ord skjutas på ytterligare en vecka. Men jag lovar att det är värt att väntas på, så många goda och spännande recept vi har lagat hittills, fantastiskt roligt!

Appropå fantastiskt roligt så var jag på bröllop i Varberg igår, ett vackert brudpar, en hejdundrande fest och givetvis kalasgod mat. Bildbevis kommer senare (smygsurfar just nu på Elgiganten i Helsingborg, tack så mycket). Jag tror att det blir en omväg på vägen hem, så om någon har tips på boende, mat, badplatser, marknader, loppisar och andra trevliga utflykter mellan Malmö i söder och Uppsala i norr så mottages dessa tacksamt!

Skriv ut inlägg

När ses vi igen tro?

den 6 juli 2009, kl 08:31

picki_img_4609

Nu far vi iväg på en liten utflykt. Matsäcken är packad, bland annat med en trave bröd med hoummus och lite bladpersilja mellan varven. Hur många dagar räcker en trave bröd för två? Vi får väl se, vi kommer hem igen när smörgåsarna tagit slut. På återseende!

Skriv ut inlägg

Sommarlovsrapport 3:e juli 2009

den 3 juli 2009, kl 11:32

picki_img_4449

Nog är det lite sommarstiltje här på picki, men oroa er inte, svälter gör vi knappast. På dagarna lever vi på yoghurt, jordgubbar och glass, på kvällarna lagar vi PICKI OPEN recept och i skuggan på balkongen intar den hemliga juryn den ena rätten efter den andra. Om grannarna tjuvlyssnar skulle dom nog misstänka oss för att inte vara riktigt kloka när vi diskuterar ingredienser, sätter poäng och kastar ur oss omdömen om maten. Svårt men roligt! Appropå balkongen, så har den förresten blivit riktigt fin. Häromdagen for vi på utflykt till Svia Handelsträdgård och inhandlade blommor, så nu samsas blommor och kryddor i krukor och balkonglådor. Vackrast är förmodligen lavendeln och den doftar fantastiskt. Så nu har jag planer på att baka lavendelskorpor och göra fläderchampagne i helgen, det blir nog tjusigt värre.

Sommartips 1
Vi grillar alldeles för sällan, möjligen hänger det på att vi inte har någon grill. Blinkar man vackert kan det dock hända att man får låna ett hörn på någon annans grill. Vill man inte sno åt sig för mycket grillkolstid gäller det att grilla smart. Det här är både smart och så gott att jag skulle grilla det även om jag haft en egen grill.

Rekordsnabb grillad sallad
Dela en nektarin i klyftor, skär ett paket halloumi i tjocka skivor och grilla nektarin och halloumi några minuter på varje sida. Servera med blandad sallad, oliver och färskt bröd. Sen kan man lägga till det ena och det man vill efter behag (grillad stark korv/paprika/champinjoner, quinoa osv), men grundstommen är ett måste.

Sommartips 2
Att baka bröd i värmebölja är ingen större hit, men det går faktiskt att komma undan smidigt. Arbeta ihop degen på kvällen och ställ i kylskåp, morgonen efter formar du två baugetter och låter dem jäsa medan ugnen blir varm. Sen är det gräddat och klart utan nästan inget jobb alls, men ändå ett gott och nybakat bröd till frukost, picknickkorgen eller grillmiddagen.

Kalljästa baugetter
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
3 tsk rapsolja
2 dl dinkelsikt (eller annt mjöl)
ungefär 5-6 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt socker, salt och olja. Arbeta ner mjölet tills degen börjar släppa kanterna men fortfarande är lite kladdig. Arbeta degen lite till, strö över lite mjöl och ställ bunken i kylskåpet med en bakduk över.
Morgonen där på: dela degen i två lika stora bitar, rulla ut två baugetter och vrid dem. Låt jäsa unde rbakduk medan ugnen blir varm. Grädda i 200 grader i ungefär 20 minuter, tills bröden fått fin färg på under- och ovansida.

picki_img_4463
Lavendel

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen