Äntligen är fläderblommorna här!

den 29 juni 2009, kl 08:28

picki_img_4373

Nu har fläderblommorna äntligen hittat till Uppsalatrakterna, efter en lång väntan. De flesta år brukar flädern hinna blomma över, innan jag ens sett några blommor. När jag äntligen ser blommor, så är det alltid någon som skrämmer upp mig med att det kanske är giftig falsk fläder. Men Johanna skräms inte. Oroa dig inte, har hon sagt, jag skickar ett sms när flädern börjar blomma och sen kommer du se fläder överallt. Och tänka sig, hon hade faktiskt så himla rätt. Förra veckan kom smset och efter att jag plockat en kasse blommor så ser jag fläder verkligen överallt. Det doftar till och med fläder när jag är ute och cyklar, fantastiskt! Så ut och plocka nu! Själv ska jag nog plocka lite till, flädersaft är gott i både det ena och det andra, har jag hört.

Flädersaft
30 klasar fläderblommor
2-3 citroner
1,5 liter vatten
1,5 kg socker
50 g citronsyra

Tvätta citronerna noggrant. Skala citronskal tunt med en potatisskalare och skriva citronerna tunt. Skölj blomklasarna och lägg dem tillsammans med citron och citronskal i ett tillräckligt stort kärl. Koka upp vatten, rör ner socker och blanda väl tills allt socker är lösts upp. Rör ner citronsyra och häll den heta vätskan över blommorna. Täck över och låt stå svalt i tre till fyra dagar. Sila därefter saften och frys den saft som inte ska drickas den närmsta tiden, förslagsvis i små plastbunkar.

picki_img_4350

Skriv ut inlägg

Baka en efterrättspizza om du kan

den 26 juni 2009, kl 09:39

picki_img_3876

Vissa saker man ätit någonstans, någon gång, smakar så fantastiskt gott att man bestämmer sig för att laga samma sak hemma. Men av någon anledning så blir det sällan riktigt samma sak, hur många gånger man än försöker. Ett sådant matminne är en efterrättspizza vi åt på en liten
(halv)öde ö utanför Brisbane. Flera gånger har vi här hemma försökt göra en likadan pizza med äpple och kanel. Och det är inte det att det smakar illa, för det gör det verkligen inte. Tvärtom, det är gott! Men likväl är det inte samma fantastiska fullträff som den gången. Kanske var det allt runt omkring, som den galna men vackra ön och det turkosa havet, som gjorde upplevelsen av en fantastisk efterrätt och att alla varianter här hemma är dömda att misslyskas? Men skam den som ger sig, vi kommer nog försöka igen.

Efterrättspizza
Kavla ut en vanlig pizzadeg till små tunna bottnar, ca 15 cm i diameter. Äppelfyllning: Bre ett tunt lager lemoncurd på botten, täckt med skalade och skivade äpplen och pudra över kanel. Klicka på lite mascarponeost. Nutella- och bananfyllning: Bre ett tunt lager nutella på botten och toppa med skivad banan. Klicka på lite mascarponeost. Grädda i 225 grader tills kanterna börjar få fin färg och pizzan ser färdig ut. Mascarponeosten kan bytas ut mot annan färskost alternativt mot en skopa vaniljglass. Lägg i så fall på glassen när pizzan ska serveras, dvs efter ugnen.

Skriv ut inlägg

Skeppskock för en kväll

den 24 juni 2009, kl 12:48

picki_img_4205

Häromdagen firade vi det strålande vädret med en segeltur på Ekoln. Jag paxade titeln som skeppskock, framförallt för att minimera risken att råka dra i fel tampar och spakar. Konsekvenskanalys kan man säga, och att göra sitt bästa för att hålla sig ur vägen mot att trolla fram matsäck, en bättre deal får man nog leta efter va? Jag tror dessutom att jag fick godkänt som skeppskock. Däremot tar jag till nästa gång med mig att en hungrig bestättning behöver lite större mängder mat än vad man kan tro, och att det kan vara en god idé att ta med dricka, inte minst kaffe. Men vad gör sådana petitesser om hundra år? Jag fick ha mina randigaste kläder, solen strålade, alla var glada (och jag blev för ovanlighetens skull inte ens sjösjuk).
 
Smulpaj med hallon och rabarber
Fyll en pajform med hallon och skivad rabarber. Rör ner potatismjöl och toppa med stötta kardemummakärnor. Blanda till smulor av 1,5 dl havregryn, 0,5 dl vetemjöl, grovriven mandelmassa och runt 50-100 gram smör (vill man kan lite av smöret hyvlas för att läggas ovanpå bär+smulor). Häll smulorna över pajen. Grädda i 225 grader tills pajen börjar få färg. Servera med vaniljglass eller turkisk (eller annan tjock) yoghurt som rörts ihop med limeskal, lite pressad limesaft och honung.

picki_img_4197
Ingen mat får ätas innan den obligatoriska pickibilden är tagen
picki_img_4212
En rosa smulpaj på en rosa tallrik
picki_img_4220
Besättningen; hopp-i-land-Calle, skeppskock, kapten och flunken
picki_img_4183
Hoppsan, matsäcksrester minsann

Skriv ut inlägg

En somrig bulgursallad med lax

den 22 juni 2009, kl 09:31

picki_img_4174

Jag törs knappt säga det här högt, men det verkar som att sommaren har återvänt. Sommar = sommarmat = salladsvariant av det som finns i kylskåpet. Kanske bäst av allt är att sommarmat måste ätas utomhus. Det här är dock inget recept, däremot är det lite sommarmatsinspiration;

Bulgursallad med lax
Koka bulgur enligt anvisning på förpackning. Servera med blandad sallad, finskivad purjolök och rödlök samt finhackad paprika. Ringla över lite stark chiliolja och toppa med gravad eller varmrökt lax. Rör ihop en sås av turkisk (eller annan tjock) yoghurt, pressad citronsaft, dill, lite salt och svartpeppar. Pynta med en rejäl citronklyfta.

Skriv ut inlägg

Fotografier från midsommarafton 2009

den 21 juni 2009, kl 12:04

picki_img_3980
Midsommarafton, Gräsö
picki_img_3942
Midsommarblomster
picki_img_3931
Mammans havtornssill och farmors inlagda sill
picki_img_3939
Farfar och en Västerbottenpaj
picki_img_3923
Jordgubbar i stora lass
picki_img_3912
Någon blev erbjuden sitt livs första jordgubbe…

picki_img_3916
…och åt den till slut, efter stor tvekan
picki_img_3955
Vi andra åt mammans fina jordgubbstårtapicki_img_4041
Någon funderade på årets första simtur…picki_img_4047
…men nöjde sig med att doppa tårnapicki_img_4038
Fina Öregrund är sig likt

~

Jodå, visst skulle det bli ett kollage i år också, men jag fick inte till ett lika tjusigt, så det fick vara. Midsommarafton blev fin till slut, det som började med stövlar och sydväst, slutade med att himlen sprack upp och att midsommarmiddagen intogs utomhus. Tji fick vädret den här gången också. Maten var god och Gräsö vackert. Hoppas att ni haft en fin midsommarhelg allihopa.

Skriv ut inlägg

Glad midsommar!

den 19 juni 2009, kl 09:54

picki_img_3902

Nu har jag klätt mig i klänning, stövlar och sydväst. Låt fotografiets mörkgrå bakgrund berätta vad vi har för väder utanför köksfönstret idag, så slipper jag säga det själv. I picknickkorgen har vi packat baugetter, gubbröra samt en citron- och fläderpaj. Nu kan jag bara hålla tummarna för att regnet beger sig åt något annat håll. Trevlig midsommarafton vetja (och ett stort grattis till dagens födelsedagsbarn, hoppas att ni får en alldeles särskilt fin dag idag)!

Skriv ut inlägg

Till alla er som googlar på midsommarmat…

den 17 juni 2009, kl 12:00

…och hamnar hos mig. För att spara er tid har jag sammanställt lite av det ena och det andra som kan tänkas passa på ett midsommarbord. Varsågoda att förse er om det är något som lockar. Hoppas att ni får en finfin midsommarafton, med eller utan regn, och glöm för all del inte kransen i håret!

Matjesröra att servera som tillbehör på en bit knäckebröd eller kavring. Passar lika väl tillsammans med skivad kokt potatis på en picknicksmörgås efter dansen runt midsommarstången.

Tinas matjesröra
1 burk matjessill
1 burk kesella
ett halvt äpple
massor av gräslök
svartpeppar

Skär matjessillen i små bitar och blanda med kesellan. Rör ner fintärnat äpple och massor av finklippt gräslök. Smaka av med svartpeppar.

matjes

Faster Annikas frysta matjessilltårta. Vacker och passar fint till midsommarbuffén.

Faster Annikas frysta matjessill
2-3 burkar matjessill
en rejäl knippe gräslök
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche

Blanda vispad grädde med creme fraiche och hackad gräslök. Hacka matjessillen och blanda ner i gräddblandningen. Låt stå i frysen i ett dygn. Ta fram en timme före servering och garnera med ägg, rädisor och dill.

Receptet räcker till 10-12 personer.

picki_img_2764

En alternativ matjestårta är den varianten vi traditionsenligt gör till påsk, passar säkerligen lika fint på ett midsommarbord.

Matjestårtan
230 g matjessill
50 g smör
300 g kavring
3 gelatinblad
1 knippe gräslök
2 dl lätt crème fraiche alt 3 dl gräddfil
2,5 dl kesella
50 g röd stenbitsrom

Smält smöret och mixa tillsammans med kavring i matberedare. Tryck ut blandningen i en form med avtagbara kant (24 cm i diameter). Lägg gelatinet i kallt vatten i 5-10 minuter. Finhacka matjessill och gräslök och blanda tillsammans med crème fraiche/gräddfil och kesella. Ta upp gelatinet ur vattnet och smält i en kastrull och rör därefter ner det i matjesblandningen. Häll ut fyllningen på kavringbotten och ställ kallt i 3-4 timmar, helst över natten. Vid servering, pynta med rom och gräslök.
Recept från Buffé  nr 5, 2005

print_img_6695

Varmrökt lax tillsammans med färskpotatis, eller kanske någon variant av potatissallad; exempelvis potatissallad med basilika eller en rostad potatissallad.

Efter midsommar förra året visade det sig att just denna midsommartårta med choklad och jordgubbar varit med på var och varannans midsommarfirande. Inte så konstigt kanske, den är lika god som den ser ut. Kanske något för er som missade den i fjol?

Midsommartårtan
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (vi hade hälften)
smör + ströbröd till formen

Fyllning
5 gelatinblad
0,5 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Vispa smör, socker och sirap, rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao och rör ner i smeten tillsammans med grovhackad daim. Häll smeten i en smord och bröad form (med avtagbara kanter). Grädda i 175 grader i ungefär 20 minuter och låt därefter kakan svalna.

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.  Mixa en halv liter färska jordgubbar till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen. Pynta tårtan med en liter färska jordgubbar vid servering.

picki_img_3431

Något annat än tårta? Rabarbersorbé och vaniljglass kanske? Smakar garanterat minst lika mycket sommar som en jordgubbstårta.

Ingegerds rabarbersorbé
400 g (späd) rabarber
1 dl vatten
0,5-1 dl strösocker
2 äggvitor
0,5 dl florsocker

Skölj rabarber och skär den i 3 cm långa bitar. Lägg dem i en kastrull, slå på vattnet och tillsätt socker. Koka dem mjuka, tar ungefär 5 minuter. Ställ sedan in rabarbern i frysen och rör om då och då medan massan fryser (fram hit har vi förberett kvällen innan).
Vispa vitorna hårt och tillsätt florsockret under fortsatt vispning. Rör ner detta i den halvfrusna rabarbern (fått stå framme en liten stund och tinat) eller kör massan i mixer. Låt den frysa på nytt. Rör upp massan väl ett par gånger under frysningen eller kör den i mixtern. Ställ fram sorbén en stund innan servering så att den går lätt att skopa upp. Servera tillsammans med en skopa äkta vaniljgräddglass.

picki_img_3865

Något att släcka törsten med efter all mat och matlagning (samt i högsommarvärmen som givetvis kommer infinna sig på fredag). Faster Annika lärde mig göra Mandelmans rabarbervatten. Jag vet fortfarande inte vem denna Mandelman är, men att vattnet får god smak av rabarbern, det vet jag.

Rabarbervatten
Skiva färsk rabarber tunt och häll i en karaff tillsammans med vatten. Låt stå kallt några timmar innan servering.

Skriv ut inlägg

Hej-kom-och-hjälp-mig!

den 15 juni 2009, kl 09:03

picki_img_3877

Det kan hända att man ser ut såhär om råkar doppa handen i varm olja, så gör inte det är ni snälla. Men oroa er inte, paketet ser värre ut än vad själva handen gör. Däremot har jag upptäckt hur svårt det är att göra allting med enbart en vänsterhand, skära bröd, bre smörgåsen, öppna burken med smörgåsgurka, plocka upp bitarna med en gaffel och lyckas med att lägga gurkan på brödet. För att inte tala om hur svårt det är att laga mat, fotografera mat och skriva inlägg. Så Carl, jag tror bestämt att du måste checka ut från jobbet för att komma hem och ta hand om mig och picki, så att vi inte svälter. Här har du förslag på en veckomatsedel, har vi en deal?

Måndag
Fiskgryta med röd curry, grönsaker och nudlar. Att öva på att äta med pinnar med vänsterhanden kanske kan liva upp en regnig måndag?
Tisdag
Pasta med jordgubbs- och tomatsås. Då kan vi blunda och i alla fall låtsas att det är sommar ute.
Onsdag
Filodegsknyten med grönsaker. Du vet de goda paketen du gjorde när du fyllde år för något år sedan.
Torsdag
Morotssoppa med fetaost. Godaste torsdagssoppan.
Fredag
Midsommarmat?

PS. Till alla er andra;
Ni glömmer väl inte att skicka in recept till PICKI OPEN 2009? Sista dagen är nu på söndag den 21/6. Jag har på sistone på skämt sagt att om jag inte blir nöjd över storleken på recepthögen så tar jag och picki sommarlov augusti ut, och vem vet vad jag är kapabel till när solen kanske vänder åter.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen