Egentligen var det premiär den 5/7, men..

den 17 juli 2009, kl 08:56

picki_img_5332

…även om man plockar rent så dyker det upp nya svampar igen och igen och bäst av allt, på samma ställen. Så när man har varit bortrest och kommer hem, måste man givetvis bevaka sina kantarellställen så att det gula inte ringlar sig ner till stora stigen och någon annan hittar dit. Jag bevakade mina kantarellintressen igår och oj vad med kantareller det finns! Om det beror på att det är kantarellår i år eller att det är så många ilskna mygg att ingen annan vågar sig ut i skogen ska jag låta vara osagt, bägge alternativ känns dock som en vinstlott. Dessutom finns det obegränsat med stora finfina blåbär, mamma startar du reservfrysen?

Ikväll blir det en favorit-i-repris;

Kantarellpaj
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 500 g kantareller, rensade
10 cm purjolök, det vita
½ tsk paprikapulver
1 dl kesella
1 dl färskost (philadelphia eller liknande)
2 ägg
½ dl klippt gräslök
½ tsk salt
1 krm kajennpeppar

Gör pajdegen och låt den stå i kylen en stund. Tryck ut pajdegen i en form, ca 25 cm i diameter och förgrädda därefter pajskalet. Hacka purjolök och kantareller. Stek kantarellerna i lite smör ca 10 minuter, blanda i den hackade purjolöken mot slutet av tiden. Smaka av med salt och peppar. Häll svampen i pajskalet. Vispa ihop kesella, färskost och ägg till äggstanningen. Blanda i gräslök, salt, paprikapulver och kajennpeppar. Häll smeten över svampen. Grädda i 200 grader, 30-35 minuter (eller till dess äggstanningen är fast och färgen fin) på nedre falsen i ugnen. Stek några små fina kantareller för att pynta pajen med

Receptet kommer ursprungligen från DN.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen