- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Fick du en påse gult trolleripulver över i julas?

Posted By tina On 8 februari 2010 @ 08:23 In fisk,räkor,risotto,saffran | 14 Comments

I lördags bjöds jag på saffransrisotto med fisk, räkor och sparris. Jag åt andaktsfullt och långsamt, så gott var det. Jag vet att jag har skrivit om det gula trolleripulvret tidigare, men saffran kan verkligen förvandla vanlig väldigt god mat till något utöver det vanliga. Den här risotton är utöver den vanliga, sanna mina ord. Jag vill äta den igen och igen och igen.

Saffransrisotto med fisk,
räkor och sparris

0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
2,5 dl risottoris
1,5 dl vitt vin
0,5 g saffran
ung 7-8 dl grönsaksbuljong
2 dl riven parmesan
salt, peppar
1 knippa grön sparris
400 g räkor med skal
300 g vit fisk
rapsolja att steka i
en rejäl näve persilja

Skala räkorna. Låt ris, finhackad lök och vitlök fräsa några minuter på svag värme i smör och olja, rör om ordentligt. Höll över vin och tillsätt saffran och låt vinet koka in. Tillsätt hälften av buljongen och låt koka på svag värme under omrörning. Häll på lite buljong i taget tills risotton är krämig, riset ska vara mjukt men med en liten kärna. Rör ner ost och smaka av med salt och peppar. Dela sparrisen i bitar och koka i lättsaltat vatten i ett par minuter. Dela fisken i mindre bitar och stek i lite olja, krydda med salt och peppar. Servera risotton med fisk, sparris och skalade räkor. Pynta med hackad persilja.

Maten räcker till 4 (ganska små) portioner. Receptet är modifierat med ursprungsreceptet kommer från tidningen Matmagasinet nr 1 2010.

Ännu mer saffran på picki
Pasta med fisk i saffranssås [1]
Saffranscouscous med stekta grönsaker och ångkokt fisk [2]
Gotländsk saffranspannkaka [3]
Saffransskorpor [4]


14 Comments (Open | Close)

14 Comments To "Fick du en påse gult trolleripulver över i julas?"

#1 Comment By Emmas Kök On 8 februari 2010 @ 09:34

Jag måste verkligen ta och laga en egen saffransrisotto. Jag var på V-Dala förra veckan och på menyn stod det saffransrisotto. In kom en klump som för ögat såg ut att vara potatismos och hade lika gärna kunnat varit det för det smakade absolut ingenting. Ruggig besvikelse!

#2 Comment By Helena On 8 februari 2010 @ 13:13

Oj, den där risotton ser ju makalöst god ut. Och vilka fantastiska färger!

#3 Comment By tina On 8 februari 2010 @ 21:13

Emma: Ojdå! Risotto kan verkligen vara fantastiskt gott, eller motsatsen. Samma sak för potatismos, appropå potatismos.

Helena: Ja, tummen upp för färgglad mat! :-)

#4 Comment By Josefina On 8 februari 2010 @ 22:24

nu blev jag väldigt sugen på paella med mycket saffran i … och DU går iväg och tränar, okej? ;)

#5 Comment By tina On 8 februari 2010 @ 22:30

Josefina: Imorgon! Saffran är fantastiskt!

#6 Comment By hege On 9 februari 2010 @ 12:01

Så nydelig ut! Fisk og risotteo er blant mine favoritter. Første gang jeg er innom hos deg, kjempefin blogg! Hege

#7 Comment By Fröken Dill On 9 februari 2010 @ 17:49

Ibland bara MÄSTE man laga mat med saffran trots att det är hutlöst dyrt!
Tycker fröken Dill

#8 Comment By tina On 9 februari 2010 @ 20:20

Hege: Nydeligt säger du, hoppas att det är något bra! :-) Kul med Norgebesök, välkommen hit igen!

Fröken Dill: Ja, ibland måste man det. Och så ibland kan det hända att man städar skafferiet och hittar en bortglömd påse sedan i julas! Det är lika mycket lycka som att plocka fram vinterjackan ur förrådet och hitta en sedel sen förra vintern! :-)

#9 Comment By mollya On 9 februari 2010 @ 22:34

Sen jag hittade ditt recept ”Fisk i saffranssås” har vi alltid en påse saffran eller två hemma. Himmelskt gott och enkelt! :)

#10 Comment By Helena Ljunggren On 10 februari 2010 @ 09:52

Saffransrisotto, det låter rktigt gott. Nu när jag lärt mig att äta saffran och uppskatta det så kan ju detta vara värt att testa :D

#11 Comment By tina On 10 februari 2010 @ 20:36

MollyA: Åh, fisk i saffranssås är så gott! Tur att jag har en påse saffran kvar, det får nog blir till fisken snart! :-)

Helena: Oj, och jag som trodde alla gillade saffran!

#12 Comment By Imsa On 14 februari 2010 @ 19:56

Eller lussemuffins! Recept finns här: [5]

#13 Comment By tina On 15 februari 2010 @ 17:33

Imsa: Åh, fresta mig inte!

#14 Pingback By En knallgul onsdag! | pickipicki On 26 januari 2011 @ 07:59

[...] Receptet på saffransrisotto hittar du här. Mer knallgula tips? Saffranscouscous med stekta grönsaker och ångkokt fisk En färgsprakande paella Saffranspannkaka Citronkladdkaka Tweet Publicerad i färgglatt, gult, halloumi, kyckling, risotto, saffran | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut inlägg [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/02/fick-du-en-pase-gult-trolleripulver-over-i-julas/

URLs in this post:

[1] Pasta med fisk i saffranssås: http://www.pickipicki.se/2009/03/sondagsfin-pasta-med-fisk-i-saffranssas/

[2] Saffranscouscous med stekta grönsaker och ångkokt fisk: http://www.pickipicki.se/2009/03/men-ibland-blir-det-faktiskt-riktigt-bra/

[3] Gotländsk saffranspannkaka: http://www.pickipicki.se/2009/09/fankalssoppa-och-gotlandsk-saffranspannkaka/

[4] Saffransskorpor: http://kalender2009.pickipicki.se/2009/12/04/lucka-04-saffransskorpor/

[5] : http://imsavimsa.blogspot.com/2010/01/lussemuffins.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki