- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

De är här nu, nyponen!

Posted By tina On 5 september 2010 @ 10:55 In efterrätt,favorit-i-repris,höst,Lars Winnerbäck,nypon | 42 Comments

”Och nyponbuskar, nyponbuskar
Hela vägen nyponbuskar
ser jag när jag blundar
och nånstans där så blev jag
den jag är nu”

Jag lyssnar på Lars Winnerbäcks Söndermarken [1]. Och när han sjunger ovanstående rader så slår det mig att det är dags att påminna om förra höstens favoritrecept, nyponsoppa. För de är ju här nu, nyponen! Vart jag än vänder mig så ser jag nyponbuskar. Nyponbuske, efter nyponbuske, efter nyponbuske. Äntligen! Jag har längtat sedan oktober förra året efter att få plocka nypon igen.  I år tänker jag plocka och torka tio tusen nypon, minst. Jag ska fylla varenda glasburk jag kan hitta här hemma. Kanske var det förresten precis det han hade gjort Lars, som såg nyponbuskar när han blundade, plockat tio tusen nypon.

Nyponsoppa, 4 port
7 dl färska nypon
1,5 liter vatten
1 dl socker
1,5 msk potatismjöl

Skölj och rensa (skär bort ändarna, dela, sortera bort de som eventuellt är maskangripna) nyponen. Koka upp 1,5 liter vatten och häll i nyponen, låt dem koka mjuka i knappt 20 minuter. Mixa med en stavmixer och sila nyponsoppan genom en finmaskig sil, klipulvret går bort. Häll upp nyponsoppan i kastrullen och vispa ner 1 dl socker, smaka av om mer behövs. Rör ut potatismjöl i några matskedar kallt vatten och vispa ner detta i nyponsoppan. Låt nyponsoppan precis koka upp under omrörning. Servera med mandelskorpor eller liknande, glass om det är efterrätt.

Nypontips från förra året:
Nyponen kan med fördel torkas till resten av året, rensa dem och lägg i glasburk. Det räcker då med 5-6 dl torkade nypon till soppan och de kan behöva kokas en liten stund längre.

När jag berättat att jag kokat nyponsoppa så var det någon i lunchrummet som tipsade att nyponsoppan med fördel kan sötas med pressad apelsinsaft istället för socker. Det ska provas i höst.


42 Comments (Open | Close)

42 Comments To "De är här nu, nyponen!"

#1 Comment By Emma On 5 september 2010 @ 15:28

Har du testat att torka svarta nypon någon gång? Såg sådana härromdan, festligt är ordet! Och har du gjort mjöl/pulver på torkade nypon? Hur gör man?

#2 Comment By Matpolisen On 5 september 2010 @ 15:47

Nypon är en underbar liten växt som vi ska vara glada att vi har. Man kan använda den till så mycket.

#3 Comment By Mårtenssons kök On 5 september 2010 @ 20:09

Vi var ute och plockade nypon här om dagen för att lägga in, men de var så fulla med mask att det lär dröja tills det plockas nypon igen…

#4 Comment By tina On 5 september 2010 @ 21:00

Emma: Svarta nypon! Nejnej, måste nog googla lite, svarta nypon visste jag inte ens att det fanns. Nyponmjöl har jag inte gjort, men det borde inte vara så svårt. Rensa, torka, mala/mixa till pulver. Jag ska prova, sen återkommer jag :-)

Matpolisen: Instämmer!

Mårtenssons kök: Fy vilken besvikelse. Prova en annan nyponbuske!

#5 Comment By Linda – Cupcakesfluffan On 5 september 2010 @ 21:09

Vad gott det låter med hemmagjord nyponsoppa, det har jag aldrig gjort eller ätit

#6 Comment By Kajsa On 5 september 2010 @ 23:48

Har du några nyponrensartips? Hur gör du? I höstas plockade jag litervis men mäktade bara med att rensa typ en liter innan de hann bli dåliga. Det var något av en besvikelse och jag drar mig lite för att ge mig ut och plocka nya i år, fast jag ändå frestas varje gång jag passerar en buske.

#7 Pingback By Tweets that mention De är här nu, nyponen! at pickipicki — Topsy.com On 6 september 2010 @ 09:57

[...] This post was mentioned on Twitter by Middagsbjudning, Middagsbjudning. Middagsbjudning said: Läser om nyponsoppa och blir helt inspirerad! [2] [...]

#8 Comment By tina On 6 september 2010 @ 14:20

Linda: Du måste prova, lova.

Kajsa: Hm, i fjol kokade vi soppa i samma takt som vi plockade (och dom rensade vi aldrig ur innehållet utan kokade som dom var, silade bort fröna sen). I år har jag tänkt rensa, men något bra rensarknep har jag inte lärt mig än. Jag får återkomma om saken. Eller är dt någon annan som vet? Ett tips är annars att plocka lagom mycket åt gången! ;-)

#9 Comment By Mor-MIa On 6 september 2010 @ 17:04

Åhh egen nyponsoppa, vilken lyx!

#10 Comment By Sofie On 6 september 2010 @ 23:08

Har funderat på att testa göra något av alla nypon som växer överallt! Undrat om det är gott med hemmgjort soppa?! Sweet enough?! FÅr väl testa helt enkelt…

#11 Comment By Josefina On 7 september 2010 @ 09:07

Underbar poesi om nyponbuskarna! Nyponsoppa är så gott. Kram.

#12 Comment By tina On 7 september 2010 @ 09:29

Mia: Ja, det känns verkligen lyxigt att äta hemkokt nyponsoppa:-)

Sofie: Det är kalasgott! Sockra kan man ju göra efter behag. Med 1 dl socker är soppan definitivt inte för sur, tvärtom, man kan tom kosta på sig att snåla lite med sockret om man vill!

Josefina: Kram vetja!:-)

#13 Comment By Maria On 7 september 2010 @ 14:49

Du glömmer ju nämna hur sjukt gott det är! :D Hemgjord nyponsoppa är väsensskilt från ekströms!

Hur gör du när du torkar? Jag är sugen på att köpa en torkapparat men det blir inte av i höst, så jag får torka manuellt. Torkar du i ugn? Svag värme, hur länge? ugnslucka på glänt?

#14 Pingback By Att bekänna (nypon-)färg at pickipicki On 7 september 2010 @ 22:07

[...] fick förresten en fråga i kommentarsfältet till nyponsoppan, som jag behöver hjälp att besvara. Med tanke på hur många nypon vi plockade förra året, [...]

#15 Comment By tina On 7 september 2010 @ 22:41

Maria: Ja, nyponsoppa är galet gott! I sanningens namn har jag aldrig torkat nypon, ännu. Jag har efterlyst bra torka-nypon-tips: [3]

#16 Comment By Um Pouco Mais On 8 september 2010 @ 21:30

Har aldrig ätit nyponsoppa, men blir sjukt sugen när jag ser detta!

Sheila

#17 Comment By tina On 9 september 2010 @ 08:19

Sheila: Ja, nyponsoppa är ett måste att ha provat!

#18 Comment By Herdschlampe On 29 september 2010 @ 19:24

Det lät fantastiskt smidigt. Jag försökte mig på att rensa dem, men det var på tok för jobbigt!

#19 Comment By tina On 29 september 2010 @ 20:57

Herdschlampe: Javisst! Jag brukar skära bort ändarna och dela dom på mitten. Då är det lätt att sortera bort de som är dåliga/maskangripna, utan att behöva rensa bort alla kärnor:-)

#20 Comment By Eva On 8 oktober 2010 @ 14:22

HEj!
Jag inspirerades av ditt recept för nyponsoppa o har idag kokat en omgång. Kommer lägga upp det på min blog och lägger där även till en länk till din receptsida… hoppas det är ok!?

Hälsn

Eva

#21 Comment By tina On 8 oktober 2010 @ 14:47

Självklart Eva! Kul att du gillade nyponsoppan! :-)

#22 Pingback By Orange är mina favoritsoppors färg | pickipicki On 25 januari 2011 @ 09:07

[...] Nyponsoppa Morotssoppa med smak av fetaost och timjan En indisk pumpasoppa med butternut squash [...]

#23 Comment By Enkakaiugnen On 28 augusti 2011 @ 01:13

Åh vad gott! Har en granne med en massa nypon, undrar om man ska ta och palla sig några och testa! :)

#24 Comment By tina On 28 augusti 2011 @ 19:43

Enkakaiugnen: JA!

#25 Comment By Alex On 7 september 2011 @ 00:52

Kan man göra soppa på svarta nypon?
En svartsoppa fast som dessert =)

#26 Comment By tina On 7 september 2011 @ 18:04

Alex: Precis den här frågan fick jag i fjol, men jag har fortfarande inte sett några svarta nypon. Den dan jag ser svarta nypon så lovar jag att jag ska koka soppa omedelbart och återkomma med resultatet! :-)

#27 Comment By Alex On 27 september 2011 @ 01:31

Nu har jag plockat svarta nypon, Testet sker på söndag=)

#28 Comment By tina On 27 september 2011 @ 19:13

Alex: Wow, det låter ju fantastiskt! Du mailar väl en bild va? [4] :-D

#29 Pingback By Minipatrullen testar! | pickipicki On 24 oktober 2011 @ 19:56

[...] Nyponsoppa Äppelplättar  Tweet Publicerad i kanske-i-picknickkorgen?, Noa-quinoa | Inga kommentarer [...]

#30 Pingback By 6 goda saker man kan göra med nypon | Matgeek On 20 augusti 2012 @ 11:46

[...] Nyponsoppa Den givna förstaprioriteringen. Pickipickis nyponsoppa kommer att kokas i början av [...]

#31 Comment By Pia Wallberg On 8 september 2012 @ 17:05

Hej, jag undrar mer exakt hur man gör när man torkar nypon. Rensar man dem och lägger skalet att torka på bakplåtspapper och sen när det är helt torrt lägger man det i burkar?

Tacksam för svar, Hälsn Pia.

#32 Comment By tina On 9 september 2012 @ 16:06

Pia: Hej! Antingen halverar du nyponen och pillar med tesked eller liknande ut kärnorna först och låter dom därefter torka antingen på torr och luftig plats, eller på låg värme i ugn. Eller så halverar du och torkar och pillar bort kärnorna när nyponen väl torkat.

#33 Comment By Patrik On 23 september 2012 @ 09:08

Att börja plocka nypon för några år sedan måste vara det bästa som hänt i mitt kök! Mindes också barnaåren med Ekströms nyponsoppa som himmelskt gott…ända tills jag plockade nypon själv och undrade vad Ekströms håller på med?
Har också ”problem” med att kärna ur nyponen.
Erfarenheter hitills,
1. Koka, snoppa och sila som dom är fungerar bara för första silningen( pressningen)= lågt utbyte.
2. Koka samma nyponmos en gång till och pressa resten av nyponmoset ger alldeles för mycket kli som gör att det inte blir trevligt att svälja.
3. Skölja, snoppa, dela och pilla ur kärnor från färska nypon
+ högst utbyte
– Tar lång tid (man tröttnar snabbt)
4. Skölja, snoppa, dela, TORKA i ugn och pilla ur kärnor
+ högt utbyte
– Tar otroligt lång tid att rensa pga. att kanterna viks in och håller ”kvar” kärnorna ännu bättre.
– Nyponen blir stenhårda

Annars testar jag idag att
1. Skölja, snoppa, dela, FRYSA och sedan pilla ur kärnorna
+ verkar lovande!

Kvar att testa
1. Slipa och böja ändan på en tesked så att den blir något vassare och följdsammare vid rensningen

#34 Comment By tina On 23 september 2012 @ 19:03

Patrik: Jag kör på nr 1, tänker att det går fortare att plocka lite extra nypon helt enkelt. Men, måste erkänna att jag ser fram emot att höra om frys- respektive slipa-teskeds-varianten. :-) Man vill ju inte gå miste om bra trix! Tack för din kommentar, och jag håller med dig, hemkokt nyponsoppa är ljuvligt!

#35 Comment By Patrik On 5 oktober 2012 @ 23:21

Ny rapport efter nyponsmostillverkning och nytt test med att rensa nyponen

Nummer 2 fungerade faktiskt väldigt bra! Kan det variera mellan olika nyponsorter hur mycket ”kli” det blir?
Är det så här bra efter varje gång så är det toppen :-)

Senaste
Har pratat mycket med en finurlig kollega på jobbet om att effektivisera rensningen och det vi först kom överens om att jag skulle prova var att borra ur kärnorna med en batteriborrmaskin och en vanlig borr.

Det fungerar otroligt bra så här långt!
Nyponen (ca 20 st) måste dock vara hårda och efter borrningen sköljde jag dom vilket fick till följd att det mesta av kvarvarande kärnor försvann tillsammans med annat ”skräp”.
Gjorde snabbt en fin liten hög med i princip hela nypon skal och inga kärnor.
Fördelar
+ Går förvånansvärt lätt att borra ur kärnorna
+ I samma veva snoppar man hur lätt som helst :-)
+ Maximalt utbyte
+ Spar några tidsödande steg jämfört med min tidigare process

Nackdelar
- Kräver inköp av en lågvarvig batteriborrmaskin

Jag köpte min på IKEA och använde den medföljande borren (5 mm), funkar jättebra!

I morgon ska jag plocka fler och göra ett större test.

#36 Comment By tina On 6 oktober 2012 @ 08:52

Patrik: Haha, du har alltså köpt en borr och borr-rensat 20 nypon!? Det låter ju nästan för galet för att vara sant! :-D

#37 Comment By Jennie On 29 oktober 2012 @ 18:57

Hej! läser om nyponen här, måste skriva att jag snoppar av den skrubbiga toppen, och rostar de sedan hela i ugnen 50 grader över natten, den doften är tradition att få vakna till *barndomsminne*! Sedan kokar jag iaf en halvtimme och silar av, tycker jag får ut ganska mycket ur dem ändå, reder med potatismjöl, sötar med socker och Viktigt spetsar till den med ett stänk ättika, så här är det godaste tycker jag :) Hälsar Jennie!!

#38 Comment By tina On 30 oktober 2012 @ 15:38

Jennie: Härligt med nypondoften, har ännu inte testat att torka i ugn. Ett stänk ättika återstår också för mig att testa. Tack för tips! :-)

#39 Comment By mats On 4 september 2013 @ 13:01

har varit och plocka nypon.
har gjort det förr för jag får kvällnings reflex av köp pulver ?? fast det är gott.
Jag brukar snoppa av topp och botten och sedan torka i ugn på svag värme.
Dock ska testa att torka i solen tack vare den fina indiansommaren nu.
Dock funderar jag på förvaring överst står det glas flaska jag (och morsan) har alltid förvarat dom i papp påse jag tror inte torkade saker och glas flaskor går ihop så bra det kommer alltid in fukt som har svårare att ta sig ur. Eller ? hur förvarar andra?
Ps har sparat torkade nypon som hållt sig fina i åtskilliga år smakar gott vet ej hur det är md näringen.

#40 Comment By tina On 9 september 2013 @ 08:33

Mats: Härligt med dina nypontorkartips! :-) Om nyponen är riktigt, riktigt torra funkar det fint att förvara i glasburk (jag tänker på sådana med flipplock som man inte behöver stänga locket helt på om man inte vill).

#41 Comment By Britt-Marie Lindberg On 23 september 2014 @ 18:13

Hej man måste inte alls pilla ut kliet i nyponen ta bara bort skaftet o fnösket. Lägg på en plåt o torka i ugnen 100 gr ritlls dem är torrra. Lägg i blöt kvällen innan du ska ha soppa o koka upp i samma vatten. Koka o sila nyponen häll i lite socker o kokau o red med lite potatismjöl utrört i kallt vatten.

#42 Pingback By Vad ska man göra med höstfrukten? – Landleys Kök On 11 oktober 2015 @ 06:01

[...] » Nyponsoppa » Rönnbärsgelé » Äppelkaka » Kallrörd äppelsaft » Baconchutney med päron » Glutenfri äppelpaj » Enkel plommonsylt utan att rensa kärnor » Vinkokta päron med salt mandelsplitter och glass » Hemmagjort äppelmos med mindre socker » Godaste äppelpajen med salta jordnötter och russin » Rönnbärssylt med morot och äpple » Falukorv i ugn med äpple och ost » Jordärtskocksoppa med smörstekta äpplen och purjo » Äppelbiffar med portvinssvamp och romanesco » 15 tips på vad man kan laga med äpple » Plommon- och salviaspäckad skinkstek med potatismos [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/09/de-ar-har-nu-nyponen/

URLs in this post:

[1] Söndermarken: http://www.youtube.com/watch?v=wi3UqZgL_Mc

[2] : http://www.pickipicki.se/2010/09/de-ar-har-nu-nyponen/

[3] : http://www.pickipicki.se/2010/09/att-bekanna-nypon-farg/

[4] : mailto:tina@pickipicki.se

Copyright © 2008-2009 pickipicki