- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

En chockrosa rödbetspesto!

Posted By tina On 26 oktober 2010 @ 08:53 In pesto,röra,rosa | 34 Comments

Jag hoppade en halv meter när jag vaknade imorse, och undrade varför mina händer var alldeles knallröda. Det är inte lätt att minnas rödbetsskalandet, arla morgon dagen efter. Men låt er inte avskräckas, tvärtom. Den  här chockrosa rödbetspeston skrevs in som en favorit bland vardagsrätterna i det röda köket igår kväll. Apropå rosa överraskningar så har Carl gjort pickifågeln fin för att hedra det rosa temat. Jag känner mig dock inte riktigt bekväm med detta, utan tycker att det ser ut som att min kära pickifågel fått ett släng av scharlakansfeber. Men vem vet, jag kanske vänjer mig innan veckan är slut. Hursomhelst, testa rödbetspeston, det är dagens tips.

Rödbetspesto

0,5 kg rödbetor
2 dl cashewnötter
2 dl creme fraiche
en bit parmesanost
1 grönsaksbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
salt och svartpeppar

Skala och koka rödbetorna i buljong tills de är mjuka. Sila av men spara buljongen. Mixa rödbetorna tillsammans med creme fraiche och nötter. Pressa i en vitlöksklyfta. Smaka av med pressad citronsaft, en nypa salt och svartpeppar. Späd ev med lite av buljongen för en lösare konsistens. Grovriv parmesanost och vänd ner innan servering. Servera till nykokt pasta, toppa med lite grovriven parmesanost.

Receptet är för 4 personer och originalvarianten som Tant Grön [1] tipsade om återfinns på bloggen Provköket [2].

Fler pestovarianter
Klassikern med basilika och pinjenötter [3]
En lite matigare pesto med sötmandel och sting [4]


34 Comments (Open | Close)

34 Comments To "En chockrosa rödbetspesto!"

#1 Comment By Eva On 26 oktober 2010 @ 10:49

Intressant pesto…
Den rosa pickipippin ser helt plötsligt lite hålögd ut. Eller blind. Kommar att trilla av pinn om ni inte snabbt ändra tillbaka till den friska blåa varianten, tror
Eva

#2 Comment By Erika/Erka Perka On 26 oktober 2010 @ 12:22

Rödbetspesto bara måste jag göra. Hade en liten romans med rödbetshummus för en tid sedan men det här är nog mer min kopp te :-)Färgen är ju helt fantastisk

#3 Comment By Sofie Mumsfillibaba On 26 oktober 2010 @ 14:40

OJ OJ OJ!!!! Vad gott! Och snyggt!!! Me like!!!

#4 Comment By Helena On 26 oktober 2010 @ 14:48

Vilken härlig färg!

#5 Comment By eanie On 26 oktober 2010 @ 16:02

Ett tips är att gnida kornigt salt på fingrarna samtidigt som du sköljer med vatten, som när man försöker få bort vitlökslukt från fingrarna. Det brukar ta bort det mesta röda.

Ser gott ut!

#6 Comment By Erika – Bakglädje On 26 oktober 2010 @ 16:06

Låter härligt med rödbetspesto. Och visst blir man röd om händerna efter att ha skalat rödbetor. :-) Men det är värt det, rödbetor är så otroligt gott.
Gillar din rosa vecka!

#7 Comment By Plommonet On 26 oktober 2010 @ 16:50

Jättemycket wow, det var nog ev de tjusigare färgerna på en pesto jag sett! Ska definitivt testas snart! Heja Rosa-picki!

#8 Comment By Helena On 26 oktober 2010 @ 19:06

Häftig färg och gott låter det också!

#9 Comment By tina On 26 oktober 2010 @ 21:17

Eva: Hoho, vi får väl se om det klarar veckan ut. Jag tror bestämt det.

Erika: Ja, testa, testa. Det här var åtminstone i min smak!

Sofie: Fint! :-)

Helena: Och än mer rosa var det när jag värmde peston och pastan i matlådan tillsammans idag. Då var det på gränsen! ;-)

Eanie: Tack för tips! Det brukar inte fastna så mycket som det gjorde igår, det måste ha varit extra röda rödbetor!

Erika: Jag med! :-)

Plommonet: Kul! Heja dig!

Helena: Jesbox!

#10 Comment By Hanna On 26 oktober 2010 @ 21:17

Spana gärna in min blogg på [5]. Just nu är det sista chansen att delta i min tävling. I bloggen hittar ni också lite nya foton, modereportage m.m. Dessutom tar jag gärna emot lite maskeredtips! Så klicka helt enkelt in på [5]! Trevlig kväll!

#11 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 26 oktober 2010 @ 21:32

Vad härligt det ser ut, så himla färgglatt

#12 Comment By Kumminosten On 26 oktober 2010 @ 22:16

Gudars så spännande! Det här måste jag testa… men jag tänker att rödbetor är lite sött, och en pesto vill man ju gärna ha lite saltare… men det är klart att vitlöken, nötterna och osten kanske löser det!

#13 Comment By tina On 26 oktober 2010 @ 22:26

Hanna: Det säger du.

Linda: Japp! :-)

Kumminosten: Det var ungefär så det lät när vi åt igår; jättegott, men lite åt det sötare hållet än vad vi är vana med. Det var därför vitlöksklyftan åkte i (var egentligen inte med i originalversionen), men visst krävdes det lite salt och peppar! Nästa gång kanske lite sting, kanske chili?

#14 Comment By carl On 26 oktober 2010 @ 22:29

Kumminosten: ja, det blev lite sött. Mitt förslag vid bordet var chili och/eller balsamvinäger.

#15 Comment By carl On 26 oktober 2010 @ 22:31

Tina: hann du före!

#16 Comment By tina On 26 oktober 2010 @ 22:31

Men hej, du glömmer skriva att jag la in veto mot balsamvinägern! Inte vill vi väl att finrosa peston ska bli fulrosa? Mer citronsaft isf! Men chilin tror jag på!

:-P

#17 Comment By tina On 26 oktober 2010 @ 22:32

Haha, jag trodde du (med all rätt) ville ta åt dig äran av chilin! :-)

#18 Comment By Jojo On 27 oktober 2010 @ 06:36

Oh, det låter vansinnigt gott och spännande!
Fint att lilla fågeln fick följa med i temat!
/jojo

#19 Comment By Anna i Göteborg On 27 oktober 2010 @ 12:11

Idag blir det rödbetspesto till middag! Sååå spännande! Tycker allt att fågeln kan få vara rosa till bröstcancermånaden är slut, sen kanske det är dags för hmm…tomteröd? ;)

#20 Comment By Anna On 27 oktober 2010 @ 17:07

Vilken färg! :-) ser häftig ut och hur nyttigt som helst!

#21 Comment By tina On 27 oktober 2010 @ 18:43

Jojo: Fint att du tycker det! :-)

Anna i Göteborg: Kul, hoppas den faller dig i smaken! Vi testade en tomteröd pickifågel i julas, men det blev lite för mycket. Snäppet mer än den rosa! ;-)

Anna: Oja, ju mer rosa desto nyttigare! :-D

#22 Comment By Anna i Göteborg On 28 oktober 2010 @ 08:38

Den var verkligen jättegod! Är positivt överraskad då rödbetor egentligen inte är en favorit. Nötterna och lite lagrad ost blev pricken över i! :)

#23 Comment By tina On 28 oktober 2010 @ 22:13

Anna: Åh vad roligt! Nästa gång får du testa den här ”pesto-varianten”: [4]
:-)

#24 Comment By Johanna On 31 oktober 2010 @ 11:24

Ah! Jag gillar det rosa temat jättesupermycket!!

#25 Comment By tina On 31 oktober 2010 @ 13:36

Johanna! Vad bra! :-D

#26 Pingback By Matkärlek | Queenstreet On 9 april 2011 @ 22:17

[...] bästa känner du kanske redan till den, men jag hade missat. Pickipicki, nu en favorit hos mig! Den chockrosa peston är bara en av alla godsaker jag vill testa snartsnart! Det här inlägget postades i Bloggeri, [...]

#27 Pingback By Är muminkött vegetariskt? | pickipicki On 24 juli 2011 @ 08:47

[...] smakrik ost. Allt i valfria mängder efter smak och tycke. Fler pesto-varianter Siciliansk pasta Pasta med rödbetspesto Nässelpesto Tweet Publicerad i basilika, pesto, vegetariskt | Inga kommentarer ännu(0) Skriv [...]

#28 Pingback By En rosa fototriss | pickipicki On 2 oktober 2011 @ 11:16

[...] mat på pickipicki Rå(sa)stekt potatis En chockrosa rödbetspesto Klappgröt Rosa kanelbullar Brysselkex Rosa dammsugare Läsarnas bästa tips på rosa mat (se [...]

#29 Pingback By Veckans pod handlar om hur man kan äta billigt och bra i januari | Matgeek On 18 januari 2013 @ 21:13

[...] inte göra egen pesto? Det finns massor av varianter men favoriten får nog ändå sägas vara rödbetspesto även om fuskpeston också skulle kvala in på en riktigt prestigefylld [...]

#30 Pingback By Det är visst någon som är tillbaka! | pickipicki On 19 januari 2013 @ 10:58

[...] Johans gulaschsoppa Min gulaschsoppa med klimp Rödbetspesto Svamprisotto Grodda allt och lite till Johans kokbokscirkel Publicerad i billig mat, podcast, [...]

#31 Pingback By Årets fattigaste dag? | pickipicki On 23 januari 2014 @ 07:35

[...] kul att ta fram fem saker och säga, nu lagar vi något av det här. Annars är klassiskerknepen: rotfrukter i oändlighet, kål, linser, vi-fyller-den-med-vad-vi-har-soppa, liksom focaccia enligt samma [...]

#32 Comment By Isflingan On 23 oktober 2014 @ 20:44

Till den rosa månadens ära lagades chockrosa middag. O tänkt så lyckat d blev. Mat med mycket färg smakar liksom lite extra gott :)

#33 Comment By tina On 27 oktober 2014 @ 18:45

Isflingan: Fint! Trodde du lagat detta tidigare?

#34 Comment By moneymakergroup.net On 18 december 2018 @ 07:58

Nice post. I used to be checking continuously this blog and I’m impressed!
Very useful info specifically the remaining section :) I maintain such information much.
I used to be looking for this particular information for a long time.

Thank you and good luck.


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/10/en-chockrosa-rodbetspesto/

URLs in this post:

[1] Tant Grön: http://tantgroen.blogspot.com/

[2] Provköket: http://provkoket.blogspot.com/2009/01/pasta-i-rosa.html

[3] Klassikern med basilika och pinjenötter: http://www.pickipicki.se/2008/07/basilikadjungel-goes-pesto/

[4] En lite matigare pesto med sötmandel och sting: http://www.pickipicki.se/2010/05/somrig-lax-eller-pasta-pa-sicilianskt-vis/

[5] : http://wordsbyme.se

Copyright © 2008-2009 pickipicki