Somrig lax eller pasta på sicilianskt vis?

den 25 maj 2010, kl 08:00

Förra veckan fotade (åt) jag mig igenom ännu en omgång av Middagsfrids recept. Efteråt röstade vi om vilken av rätterna vi gillat bäst. Eftersom vi givetvis inte kunde enas så kommer här två favoriter. Den ena är Carls favorit, och den andra är min. Men vilken är vilken tro?

Lax med färskpotatis och senapssås
600 g laxfilé
salt, peppar
Sås:
3 dl gräddfil
1 kruka gräslök
1  msk senap
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smörslungade rotfrukter:
800 g rotfrukter
(ex morötter och kålrabbi)
1 msk smör
0,5 tsk salt

Koka färskpotatis. Lägg 4 portionsstora bitar laxfilé i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen i 200 grader i 15 minuter. Skär rotfrukterna i mindre bitar och koka i ungefär 4 minuter. Rör ihop en sås av gräddfil, finklippt gräslök, senap, salt och svartpeppar. Blanda de kokta rotfrukterna med smör och salt. Servera laxen med kokt färskpotatis, senapssås och smörslungade rotfrukter.

Spagetti på sicilianskt vis
1 kruka basilika
1 dl sötmandel
3/4 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
0,5 röd chili (utan kärnor)
1 tsk socker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g parmesan
300 g körsbärstomater
4 morötter
4 portioner spagetti

Koka spagetti. Mixa under tiden en kruka basilika tillsammans med 1 dl sötmandel. Tillsätt olivolja, vitlöksklyftor, chili (utan kärnor), socker, salt och svartpeppar. Mixa till en grynig massa. Blanda den nykokta pastan med mandelmixen, grovriven parmesanost och halverade körsbärstomater. Servera tillsammans med morotsstavar.

Bägge recepten är beräknade för 4 personer.

Skriv ut inlägg

26 kommentarer till “Somrig lax eller pasta på sicilianskt vis?”

  1. Maxiander - Alex ♂ kl 10:53, den 25 maj 2010

    Ser ju superb gott ut. Jag skulle nog gilla laxen lite mer tror jag besämt.

    Måste ge dig en elogé för dina bilder. Du är superduktigt! Mat är inte lätt att fota.

    Ha en fin dag!
    /A
    http://www.maxiander.se

  2. tina kl 10:59, den 25 maj 2010

    Alexander: Tack för fint beröm! Fast det bör tilläggas att det inte är jag som är nummer 1 på att fota i det här hushållet, jag är bara lärlig ;-)

    Laxen är god, såsen smakar sommar!

  3. Fröken Dill kl 11:07, den 25 maj 2010

    Båda lät snabblagade och goda. Perfekt så här års. Och som vanligt fina bilder. Gillar särskilt den där någon (liten tjej?) tar en potatis till. KUL!
    Tycker fröken Dill

  4. tina kl 13:14, den 25 maj 2010

    Fröken Dill: Liten tjej ja, grannens fyraåring. Som för övrigt har väldigt svårt att förstå varför maten alltid ska fotas inne hos oss INNAN man får börja äta. :-P

  5. Maria kl 15:40, den 25 maj 2010

    Den sicilianska spaghettin lät som en vardagsräddare i nöden, ihop med en bit buffelmozzarella och jag är i himlen! :D

  6. Johanna kl 18:40, den 25 maj 2010

    Jag gissar på att Tinas favvo var laxen och Carls favvo var pastan. Har jag rätt?

  7. Josefina kl 19:09, den 25 maj 2010

    var jag tvungen att välja skulle jag ta laxen … herregud så gott … med senapssås …

  8. tina kl 19:26, den 25 maj 2010

    Maria: :-D

    Johanna: Du har faktiskt fel. Men, jag hade nog också gissat som du gjorde. Laxen var också god, såsen inte minst. Jag gillar pastan bättre för att den var så annorlunda mot vad vi brukar äta.

    Josefina: Såsen var toppen, prova den!

  9. felicia kl 21:40, den 25 maj 2010

    underbar blogg jag hittade i stunden nu, mysig och fin:)
    börjar genast följa den och ser fram mot att kolla runt i alla vrår:)

  10. tina kl 21:42, den 25 maj 2010

    Välkommen hit Felicia!

  11. Helena kl 08:05, den 26 maj 2010

    Mandel och pasta är bra grejer! Här finns en av mina favoriter, Rå tomatsås från Trapani, ur Berit Lyregårds förträffliga bok Det lilla köket. http://www.bulldozer.nu/avtryck/oldbok/lillakok.html . Perfekt sommar-pasta-sås!

  12. tina kl 12:16, den 26 maj 2010

    Tack för tips Helena! :-)

  13. Helena kl 17:48, den 26 maj 2010

    Så lite så:-)

  14. Loulas Kök kl 15:27, den 31 maj 2010

    Vilka härliga färger!

  15. Lotta kl 22:43, den 10 juni 2010

    Nu har även vi testat den sicilianska pastan! Helt klart en ny favorit bland de enkla pastarätterna! Det kommer bli fler gånger helt klart!

  16. tina kl 22:47, den 10 juni 2010

    Loulas kök: Sant!

    Lotta: JA! Vad kul! Det var inte länge sen vi åt detta, men jag längtar redan efter att få laga det igen. Så gott! :-)

  17. Erika/Erka Perka kl 22:23, den 27 augusti 2010

    Den där pastan lät verkligen som något helt i min smak. Fräscht och enkelt.

  18. tina kl 08:25, den 28 augusti 2010

    Erika: Den är faktiskt en riktig favorit som vi återkommer till med jämna mellanrum.

  19. Olof kl 10:44, den 16 september 2010

    Mums! Jag missade att ta bort chilikärnorna så det blev kanske lite hett. Men väl spätt var det mycket gott

  20. En grön men färggrann vecka at pickipicki kl 08:46, den 11 oktober 2010

    [...] Mån Rotfruktspaj Tis Pyttipanna med halloumi Ons Siciliansk pasta Tor Pumpasoppa och äppelplättar Fre Risotto på kronärtskockshjärtan Lör Hembakt pizza Sön [...]

  21. Veckomatsedelns återkomst? | pickipicki kl 11:57, den 12 december 2010

    [...] v 50 Mån Spagetti och köttfärssås Tis Pasta på sicilianskt vis Ons Tonfiskbiffar med smaka av chili och citron, ris Tor Grönsakssoppa med brysselkål, [...]

  22. Vegetariska vardagsfavoriter, tack! | pickipicki kl 08:31, den 10 mars 2011

    [...] vegetariska vardagsfavoriter Svensk falafel på gula ärtor Pasta på sicilianskt vis Tweet Publicerad i efterlysning, pickipicki, vegetariskt | Kommentarer (19) Skriv ut [...]

  23. Dag 57 av 108 « Hemma på Hasselbacken kl 10:53, den 14 maj 2012

    [...] Dagens mat: Frukost: Smoothie (Lättfil, kiwi, apelsin, mango, vindruvor, banan och hallon) Lunch: Sallad på bulgur och grönsaker, fetaost eller ädelost och matlagningsyoghurt. Middag: Pasta på sicilianskt vis [...]

  24. Isflingan kl 21:13, den 20 september 2013

    Underbart god pasta :) ingr till laxen e oxå inhandlat så snart kan jag utvärdera min favorit av d båda…

  25. Isflingan kl 21:28, den 23 september 2013

    Nu är även sommarlaxen lagad :) god den med men jag håller pastan som favorit. Mer sting i smaken på den :)

  26. tina kl 20:54, den 24 september 2013

    Isflingan: Åh, pastan var det alldeles för länge sedan vi åt. Tack för påminnelsen!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen